Saturday, May 31, 2003

pinjam gitar sarah... almost 2 years... ive lost the touch... hehheheh sakit seey jari...
bright shiny beautiful day.... alhamdulillah... hari nih sort of qada tido.... sepanjang minggu tido 4 to 5 hours je... hari nh.... pas subuh... biji mata merah tak leh nak bukak mate... terus tido balik.... sampai kul 8.30 pagi... emmm alhamdulillah.... hehehhe diberi nikmat tidur.... so buat ape hari nih.... mapping.... yada yada... tapi tak siap pun... map nye siap laa... map leh tahan senang la jugak... interpretation yg payah sket... so... stuck... nanti la tanye lecturer... sat lagi buat past exam papers.... ptg wat ape...???

glamour industry: Search for a super model team.... yee ha

....
model: sarah and huda
photographer: me
make up artist: baya
props and lighting: najwa

basically i think we can open up a studio.... we have two permanent models... a make up artist... a photographer... and a props and i think we can put her as a manager.... so... thats our business....

first of all we have to search for maybe 1 or 2 models... must be more than six feet tall... bertudung diberi perhatian yg lebih... for probably we will do it like a busana muslimah... emm.... easy going... not fussy... listening... what else... huda and sarah type... hehhehe

and perhaps we will extent our business... firstly find a permanent taylor... and a fashion designer.... so we save cost rather than ask someone to design it for us.. and sew it for us... then.... after 5 to 6 years.... we probably publish our own magazine.... what the title ha??? fashion world... huh very straight forward... how about... vouge... hehhe someone have use it already or maybe... phat diva.... stands for pretty hot and tempting diva.... emm... doest suit the busana muslimah title... whateva.... kimah cut the crap... !!!!!


Friday, May 30, 2003

party time ke this week???? pelik btol aku.... aku dpt 4 invitation yg berturut2.... exam dah makin dekat... bebudak nih tak dek assignment ker... ke.. aku yg lembap.... aku lembap ke... tak dek aaa sgt kot... aku dah start keje lame dah... tapi.... i just need more research... aku plak... gune care last year approach... mmg la tercungap2.... tapi budak2 lain aku tgk lepak je.... aku gak yg field trip dok ade even dah nak exam.... assingment baru nak due... even 2 weeks exam.. pape je laaa.....
my party invitation
29/5---- najwa
30/5---- luqzan aka sarah
31/5---- jean... coursemate chem ngan ecology last year
1/6------ claire... coursemate aku....

fuh...
the call

pagi... jumaat yg damai... type assignment sket2... malas laa nak tido kejap... tgh baring2 nak lelapkan mate... ada call... dari luar... heheheheh.... ntah2 org dari the other side of the world.... eleh tgk jam... kul 8.00 am.... nih mesti k syima.... mmg btol ka syima....
sembang... citer problem... kecik je.... k syima kasik solution yg best.... insyaAllah akan dilaksanakan....
sembang pasal trip... ape tah ke sydney... kimah nih cam pegi jer... padahal satu ape pun tak leh join... dari peningkatan.. sampaila ke umum.... dari ustaz... sampai la ke winter camp yg mesti best gile aku rasse taun nih.... kenape best... tak leh cakap kat sini... sbb masih rahsia... tgk... buat kat adelaide...org brisbane yg tau dulu.... heheheh cayala...
pasal assignment... k syima tanye whether i dah hantar blom the tute work book... i said i did... suddenly
astaghfirullahalazim... ya Allah.... k syima
ks: haa kenape pulak??
kim: saya lupe nak hantar webct test question. yaAllah dah type dah.. tapi lupe nak hantar... worth 5%....
ks: ok ok.... relax... pegi try bukak komputer hantar....
kim: tak boleh... dah close... dah due date....
ks: ok ok... gi jumpe lecturer... kimah ade hardcopy kan...

lalu aku pun bukak langkah seribu.. berlari cari stuart.... sarung jubah... dgn suar tido lagi.... tak mandi... aaahhhh 5%....
please of God.... give me a chance.... i dont want to lose this 5% because of my careless stupid crazy mistake... please Allah... please....

the scene

it was 8.30 o clock in the morning... and stuart wasnt there... i went upstairs try to find k nani.... hope that she can help.... but shes not there... its ok kimah... Allah is there for you.... i went to the enquiry office.... talk to the clerk....
she hears everything from 2 assignments due... to 2 tests i have this week.... i feel like crying... meleleh air mate.... i was totally freaking out... the feeling is the same when i lost mums bracelet.... ya Allah..... please....
clerk: ok relax dear... write stuart a note... when he comes ... ill inform him that u really need to see him....
kim: what should i write....
alhamdulillah suddenly stuart came....

i went to his office...
kim: stuart.. i did a big stupid mistake... i forgot to click on the finish button to the webct exercise...
stuart: its ok.... come on i grade u... or u wanna do in the computer...
dia tgk aku...
stuart: ok i change the setting....
he changed it... alhamdulillah... im able again to excess the webct question.... i put in my answers.... and alhamdulillah....

thank you God... thank you Allah for this gift.... thank you for open up stuart heart to let me do it again... thank you very much.... thankyou for the air i breathing each day... thank u for the food i eat.. the water i drink... the time to sleep... thank you for the great happy loving family....thank you for great friends i have.. thank u for the easiness that u have give to me.. thank you for the health to go to uni.. to learn.. to remind people... to do good deeds.. thank you for the rain... thank you for the nice good... excellent lecturer... thank you for this gift... the greatest gift of all...no one could ever give this kind of gift... the gift that make u feel good... the gift that is right... the gift that is beloging... the gift of all.... thank you for giving me Islam.. thank you for that... thankx a bunch.. a million... thank you... thank you... i dont know how to put these into words... thank you Allah.... the most gracious.. the most merciful.... the one who had greates love of all... thank you....

Thursday, May 29, 2003

inbox aku ade 81 bnyk tak??? tu sume email yahoo groups... menyampah plak rasenye... rase nak delete je... tapi kang terdelete yg bergune plak.... emmm... pk nak delete ke tak...

Wednesday, May 28, 2003

bnyak keje.... kesannye

my junk food consumption

2 time out ice cream
1 bar of snickers
1 bar of mars
1 bar of dove choc
Lays patoto chips...

wow.... i never eat junk food as much as this.... in 24 hours....

Saturday, May 24, 2003

huaaa.... aku dah cakap pasal prefect nih... terus terasa rindu... maka tangan aku yg gatal nih pun mendail no nadia... alhamdulillah aku cakap ngan dia... dah nak gi uia balik.... rindu nya nadia.... nadia nih blur2 dia pun... dia matured.... then ... call jaysina plak.... wahhh jay... kalau tak kerana ko dah masuk kawasan kampung mmg kad nih dah abih dah.... jay sakit skarang.... dah kurus... ya Allah bagi la aku peluang ziarah dia... hari tu balik malaysia.... tak terziarah pun.... semoga Allah permudahkan kau jay... dia nak fly sept nih... medic... aku tanya ireland ke uk???? then jay tanye .. ape ko rase aaa kimah.... .. heheh aku tak kesah... ireland... boleh uk pun bleh... ade rezeki ... aku ziarah la kau kat sane... insyaAllah.....

then turn ina plak.... ina alhamdulillah... shrinking katanya.... hari nih birthday ina.... heppi birthday ina may Allah bless u.... and finally call umie..... wahhh seronok aku dpt dengar suara umi.... cita2 lama kuar balik... citer2 form 2.... cam mane diblack listkan... citer2 prefect... citer citer.... abang... mad dude... doubt.... hahahha umi2... semoga Allah bagi pilihan terbaik utk kau.... insyaAllah... umi nih mmg ramai org underestimate dia... mmg la dia nampak rock... ganas... and tak kesah... tapi hati dia baik.... baik dari aku rasenya.... bagus laa.... senang dibawak bersembang.... aku leh tahan sekepala gak ngan umie.... and dia pun jenis mengingatkan la jugak.... disamping life2 yg dia dah lalu tuu.... sayang kau umie.... rindu btol time duk2 kat katil nadia.... time dolu2... sembang2.... wahhhh rindunya.....

and similarity pd keempat2 yg aku call tu... semua tanya pasal aku ngan ede.... emmmm.... dah tak dek pape dah... tu jer aku jawab.... alhamdulillah... semua dah settle... semoga kisah yg lampau... tak diulang kembali.... aku mmg dah lama nak settlekan menda nih.... dari dulu lagi... tapi tunggu the right moment je.... alhamdulillah last year i got.. enough strength to say it... and alhamdulillah aku berjaya lalui saat2 mandom dan sedih tu.... alhamdulillah... hehheheh kecoh la jugak... bak kata nadia... semua org pelik tatau kenapa.... aku cakap kat umie.... alah umie... aku redha je ngan ape yg Allah dah tentukan utk aku.... kalau dia yg terbaik.. and Allah dah tetapkan dia utk aku.... tak kapel pun aku kawin gak ngan dia nanti.... tapi kalau bukan dia.... berkapel cam mane pun.... bukan dia jugak... jadi... kita serah kat Allah je laa sbb tu keje dia....

umie pun ada rase nak buat cam tu.... and insyaAllah dia akan buat cam tu gak.... aku pun kasik advantages.. how does it feel being single.... it feels really great.... takyah buang duit... takyah risau2 ... tak yah buat pelaburan bak kata umie..... dia dah malas nak melabur kat lelaki... hahhah cayala umie... aku sokong kau.....

betul... bagi sesiapa yg tak berkapel.. aku sarankan... nih high recommendation from me... tak payah la nak berkapel... buang mase je... tapi ape yg jauh lebih dahsyat dan malang daripada itu... (fuh debate la plak)..... kalau tgh2 dok berkapel nanti... ko lupa... letakkan cinta manusia tu kat depan.... maka gelap lah segalanya.... dah tak ingat syariat... dah tak ingat batas.... syaitan diikut.... bak kata org cinta itu buta... yes i totally agree with it... cinta itu buta.... kejar la cinta Allah shj... sbb Allah perfect... Allah maha mengetahui... kalau kita cinta kat Dia... Dia akan lebih cinta kat kita.....

Allah humma inna naslauka hubbaka... wahubbaka may yuhibbuka... wa hubbaka amalin ya qorribunna ila hubbika

Ya Allah... aku mohon cintaMu....
dan cinta org yg mencintaiMu...
dan cintakan amalan yg mendekatkan aku kepada cintaMU


ya Allah... kau maha mengetahui... sedangkan aku tidak tahu.... kau maha berkuasa sedangkan aku ... nothing... jika dia terbaik utkku.. agamaku... kesudahan hidup ku.. maka... takdirkan lah ia utkku... permudahkan lah ia utk ku.... berkatkan lah aku di dalamnya... ya Allah jika perkara ini buruk utkku.. agamaku.. dan kesudahhan hidupku... jjauhkan dia daripadaku... jauhkan lah aku daripadanya... takdirkanlah hanya kebaikan utkku... di mana saja ia berada...kemudian... kau redhakanlah aku dengan kebaikan itu....
ya Allah ...Maha mengetahui ... aku pohon melalui ilmuMu.... zat yg maha penyayang.... aku mohon kasih sayangMu... siapalah aku... menagih simpati Mu...namun ... aku sudah tiada tempat mengadu.... Kau lah sebaik baik penolong.... berikan lah petunjuk kepadaku ya Allah.... Allah... Allah....

dari pengcallan itu jugak... aku dengar ika nak kawin... hari tu mukmin pun cakap ika nak kawin... tapi dia dpt second hand... aku dpt 3rd fourth hand laa.... aku tanya umi... umie dpt sendiri drpd ika.... insyaAllah katanya cuti june nih... dgn pilot.... umie cakap...kalau betul aku tak sangka betul dia yg start dulu.... ye laa... out of list... hehehhe terburai gelak aku... wei umie.. sape haa dlm list nih.??? ye laa... fairoz ke... aku yg gatal nih ke... hehehhe umie2.... dia tanya aku bila aku nak balik... semua tanya.... tapi umie tanya ntah cam best.... insyaAllah kalau aku balik next time.. aku tak lupe korang dah.... sorry bebanyak balik hari tu aku tak bagitau korang.... ntah sbb yg aku mals.. sbb nanti aku kene turun kl.. pastu.. bile aku dah turun kl... secara tak langsung aku akan jumpa ede... aku malas laa... jadi aku tak bagitau la korang aku balik.... which is... aku rase seronok la jugak balik umah hari tuu.....

umie... aku banyak share citer ngan dia.... sbb dia rock.. heheh.... semua bleh share ngan dia.... dari kebesaran Allah ... sampailah kegatalan ummat muhammad ... heheh.... dari study... sampai lah ke buat keje nakal2 kat skola.... sampai bila dah dok share2 citer cenggini dulu mase kat bilik prefect.... umie cakap kat aku.... wei... aku ingatkan kau baik sgt laa.... tapi sepesen aku je rupenya.... hehehhehehe... umie... aku buat jahat sorang2.... kau buat dgn org.. mmg la org tau.... hehehheh rindu laa kat umie.... umie ... eventhough hati dia keras... tapi lembut sebenarnye... heheh cam mane tu... ye la... jenis yg kene slow talk... kene manjakan dia... kene cakap to the heart... tak leh main tegur2 jer.... kene kenal dia dulu.... eventhough dia tak kesah cam mane pun... tapi percayalah deep down dia kesah sebenarnya... rindu kau umie.... insyaAllah ada rezeki balik nanti aku jumpe kau lagi.... kita rakkan umah ina lagi... hehehhe sian ina....

Friday, May 23, 2003

aku dah tau apsal tak lalu makan semenjak 2 menjak nih!!!!
1. banyak keje... so... nak gi groceries pun berkira.. jadi makan je la apa yg ada... apatah lagi nak masak... bukan la berkira... tapi masa yg plg simple.. makan.. direduce pd tahap 2 kali sehari... breakfast... yg dilambatkan... then dinner.. skang winter... around 5... tu jer...

2. sbb dah latih camtu... jadi bila terbanyak makan sket... mengantuk lebey2 plak... keje banyak tapi ngantuk... mane leh jalan... kene la plak tido... pastu otak weng weng... nak buat ibadat pun mals2.. nak baca buku pun alahaiii..... jadi aku rase.. kurangkan makan adalah langkah yg baik jugak... lagipun banyak penyakit dtg dari perut... skang nih... ntah mmg kurang sket selera nak makan...

3. berlatih utk field trip... nanti kat rocky... time makan yg diallocate 2 jer.. breakfast and dinner.. yg lain sumer pepandai seniri... ntah2 dinner pun tak tentu lagi... sbb aku dpt rase kesusahan nak dpt makanan di sana... and jadi vegetarian la saya 2 minggu... so kene la belatih supaya nanti tak fainted tak dpt makan daging... insyaAllah.... makan nih bukannye satu menda yg penting bangat dlm hidup.... i mean... tak payah really really proper pun insyaAllah... sekadar alas perut.. Rasulullah dulu pun... mane ada makn grand2... even he didnt even taste cheese... so.. buat ape la nak manjakan sgt diri nih.... ramai lagi org yg tak dpt makan... susah nak access pd makanan kat dunia nih... sekali sekala... apa salahnya kita rasa cam tu kan... hehhehe (alasan baik punya)

Tuesday, May 20, 2003

something weird happen... hari nih temperature 31 degree celcius... wah.... skang nih winter.... since i was here... when the temp started to cool down during winter ... it never rise up.... but today.... last week... last saturday... that means 2 days ago... it was aroun 22 .... but today... dgn kuasa Allah it rise up to 31 degree.... why.... only He knows.... He can do whatever He wants... if He rise up the temp on the artic... just imagine wats gonna happen.... masyaAllah....when He says o sun... rise up on the west... kun fayakun... time2 cuaca cam nih.... fluctuated... kejap hujan.. kejap sejuk... hari nih panas plak.... senang je penyakit dtg.... tgk laa baru Allah buat cam nih.... dah ramai dah yg batuk2.... aku pun dah rase gatal2 tekak.. tu blom lagi Dia kata... ooiii aussie pi naik atas sana... pi kat europe...??? ape jadi la gamaknye.... .... peringatan Allah tu tak susah pun.... senang jer... tapi apsal kita tanak pk..??? dah belambak daaahhh... ya Allah ampunkan hambaMu ini... ameen...
hari nih penat... kelas dr pagi sampai malam.. fuh...

Monday, May 19, 2003

Through The Rain

When u get caught in the rain
with no where to run
when u'r distraught and in pain without anyone
when u keep crying out to be saved
but nobody comes and you feel so far away
that u just cant find ur way home
u can get there alone
it's ok... what u say is...

i can make it through the rain
i can stand up once again on my own
and i know that im strong enough to mend
and everytime i feel afraid
i hold tighter to my faith
and i live one more day
and i make it through the rain


n if u keep falling down
dont u dare give in
u will arise safe and sound
so keep pressing on steadfastly
and u'll find what u need to prevail
what u say is...

i can make it through the rain
i can stand up once again on my own
and i know that im strong enough to mend
and everytime i feel afraid
i hold tighter to my faith
and i live one more day
and i make it through the rain


and when the rain blows
as shadows grow close dont be afraid
theres nothing u cant face
and should they tell u
u'll never pull through
dont hesitate
stand tall and say....

i can make it through the rain
i can stand up once again on my own
and i know that im strong enough to mend
and everytime i feel afraid
i hold tighter to my faith
and i live one more day
and i make it through the rain


i can make it through the rain
and stand up once again
and i live one more day
and i ... i can make it through the rain...


o yes u can.... u gonna make it through the rainn...

:::throughtheraincharmbraceletmariahcarey:::


Saturday, May 17, 2003

assalamualaikum

tetibe teringat kisah k zarah... a is.. and anak derang... farahatun nisa' rasenye.... heheheh one day ade bbq kat umah taufiq... as usual... k zarah... abg is ... k izzah and ramai lagi laa dtg... time tu k zarah tgh pregnant bape bulan tah... tapi dah nampak la perut dia... aku time tu cam excited nak rase ... hehehh tapi tak penah dpt.... ayat k zarah.... dia tak suke kat kimah... tu sbb dia tido bila kimah ada.... hehhehehe.... skali.... time tgh duk duduk2 tu.... k zarah panggil.... haa kimah dia gerak meh cepat.... hehehhe
pastu k zarah letak tangan atas perut dia..... skali baby tu gerak.... mak.... dia gerak laa... hehhehe hepi sakan seyhhh.... pastu k zarah pun bukak cerita..... sbb kima tanye bile dia tido... bila dia jage... hehhehe
k zarah: dia suke jage kalau dia lapar... maknenye bila akak tak makan la.... kadang2 abg is balik lambat kan.... so akak tunggu laa... pastu dia gerak2 tendang2.... pastu akak panggil name dia.... sabar laaa... kita tunggu ayah balik..... kejap je lagi.... pastu dia diam la insyaAllah....
wahhhh kene bace ngan penuh feeling baru dpt.... aku time tuu... ya Allah tgk la hubungan mak ayah ngan anak..... dari dlm perut lagi Allah dah tunjuk..... pastu aku yg fragile nih.... terus la nangis.... sbb terharu ..... ke sbb ape tah... tapi nangis laa... meleleh lagi tuu....
k zarah: ehhh kimah sabar2..... nanti awak pun ade rezeki insyaAllah dpt rase jugak.... k izzah gelak je tgk aku.... hehhehe tu laa kisah salah satu kefragile an ..... ade ke nangis....
tapi mase time kenuri anak dia dah lahir... aku nak pegi... tapi tak berkesempatan... tapi alhamdulillah dpt gak tgk budak tu akhirnya.... comell lawa... hidung mancung cam hidung abg is.... muke arab ... ehheheh

Thursday, May 15, 2003

assalamualaikum

alhamdulillah... i finished typing my remote sensing assignment.... abstract and conclusion... nanti la buat... im saturated...... alhamdulillah... now i can have a normal person life back again... fuh.... ive never see a room as messy as this before.... this is not a big room... but i have quite panjang desk that attach to the wall... and.. on the desk.... more than 10 books scattered around open... mug... remote control.. and a lot of other stuff.... sampai beg pun kene letak atas katil.. heheh... its alright the situation is gonna change in at most tonight... heheh... sampai i have to put the keyboard on my lap to type.... punye dah tak dek space nyer.... konon jonon nyer rajin study laa blah la kimah.... hehehhe tapi aku dah ade plan nak menamatkan kedaraan meja makan kitorang kalau tak esok... lusa.... padan muke... hahahhahahahha ..... siap la kau nanti.... kalau la meja2 nih leh cakap ... mesti derang cakap.... ape laa kimah kau nih... jgn la semakkan barang kau tu.... kesian kitorang dah tak lawa dipandang mata...h ahahhahahahah ape aku merepek nih.... its just this feeling when u finish assignment... a very good incredible... undescribable feeling... yeah... u'r rockk bebeh...

Wednesday, May 14, 2003

days went over so fast... takpe at least almost 70% assignment dah siap.... map pun dah siap... i bring home broken river map... besar gile... kene interprate... takpe nanti weekend leh buat.... pepagi buat mapping best... sbb otak fresh... and tak ngantuk compare to reading.... dulu...

aku tgh mamai2 bace buku... suddenly i heard the fire alarm ringging.... memula ingat umah seniri... but it seems a bit far away coz the alarm is directly in front of my door so... kalau bunyik mmg tak leh tido la... so i thought it is from international house... coz... the fire alarm always ring from there... but suddenly dengar org bising2... bishop tower rupenye yg bebunyik... bishop is directly sblah jarvis... where i stay... dlm hati... ya Allah mintak2 la bukan budak2 tu.... tapi malas nak call tanye sbb mamai sgt... i take a nap.... yg duk kat bishop... nuar.. nan.. ansar.. ngan fuad... kat jarvis... aku ngan huda.... sarah... aisyah.. najwa... farid... hafiz.... so tido laa....

skali huda kejutkan... kimah rumah budak2 tu terbakar.... astagfirullah halazim... budak2 tu rupenye.... call nuar.. . tanye ape jadi... derang dah merempat umah wan... alhamdulillah semua org selamat... tapi rumah tak selamat... dapur terbakar...dari cerita... ansar nak masak wedges... tinggal... masuk bilik..... emmmmm

nih la yg selalu jadi bila banyak sgt komitment uni.... uni study load mmg bnyk laa... aku rase budak2 engineering mesti lagi banyak.... so makan pun selalunyer cam terabai sket laa... aku pun skang nih... masak bile rase btol2 lapar jer... ko tidak makan mmg taram je la ape yg ada.... so amik pengajaran..... kalau nak masak... bawak buku kat dapur bace buku kat dapur.... kay.

Monday, May 12, 2003

assalamualaikum warahmatullah

hello dear... alhamdulillah.... sbb ari nih rase muak dah duk dlm bilik tgk keadaan buku yg tak teratur... buku berterabur dlm bilik... terbukak... nampak cam tgh bz la tu kononyer.... tapi mmg pun... tapi nak tutup buku cam tak best... sbb nanti part yg dah bace hilang... so.... bersepah la buku tu.... tapi tahap kesepahan blom max lagi sbb tak dek lagi yg duk atas katil... kire katil masih suci.... hahahhah then sbb dah rase cam nak muntah tgk bilik seniri... idea org tension pun kuar... fuh.... tak pepasal pakai jeans dlm umah.... hahahhahha

maka segala peralatan dan bahan2 nak buat cake pun kuar... disebabkan darah muda yg tak reti nak sabar nih.... terus je defrost the butter.... but i went down... sembang2 ngan aisyah... apparently forgot abt the butter.. naik atas... makk aiiii butter aku cair.... uhheuehihh.... then i put it in the freezer... hopefully dia akan keras balik.... but... i hate waiting.... call la k syima.... k syima.... saya nak buat cake.... tak abih lagi ayat merengek nak kuar.... k syima dah bantai gelak gile dah.... kima: apsal gelak... oang tak abih citer lagi tau.... peh tu gelak lagi.... k syima jgn gelak cam tu cam baru first time je saya nak buat cake.... then ngadu la kat k syima ape jadi.... hahhaha k syima biase la rock... alah gune jer yg cair tuu... boleh ker.... tapi saya terpk gak nak gune... hehehhe pastu dgn jaminan yg k syima kasik plus resepi yg aku nak ikut tu resepi australian women's weekly.... buat laa... tapi kelakar la jugak... sbb cair.... seyyhhh pastu beat the melted butter... lawak giler.... percikan sampai kat muke tuu.... hehheh tak per... tapi it turns out as fluffy as it use to be.... alhamdulillah... my victoria sponge cake with cream in the middle... and topping with cheese.... cake jadi.... huda always be my official lidah.... i dont taste anything that i cook... hehhehe sumer letak ikut instinct... but huda was the one who taste it for me.... so bagi dia rase.... ..... huda: emmmm sedap boleh kawin....

hahhaha ape asal reti masak je leh kawin.... ingat kawin tu masak jer ker... hahahha... tu la indicator yg oang selalu bagi.... so that is the story when my degree of stress tensor... couldnt bare with the strain ellipsoid occur on my brain... hahhaha so ... it deformed... ductilly.... folded..... with a little bit of boudins in the limb.... haaa apo ko merepek nih kimah....

cakap pasal masak ikut instinct nih.... teringat hari tuu.... i cook nasi lemak for vivien.... time nih tgh hepi masak .... but... without noticing.... i put 2 spoons of salt in the nasik lemak itself.... masin gile.... pastu nak neutral kan balik... i put gule... hahhah nasik lemak eksiden jadinye.... huda: emmm bolehlah... tapi tak leh bagi org melayu makan.... tapi alhamdulillah abih gak nasik tu... hehehhe.... so masak is like playing a piono... first you play ikut instruction then ikut ur instinct.. hehehhe tapi instinct nih it'll only works once... then nak try lagi skali... u have to try with another instinct... hehheheh ape dahh....

then dah buat cake... i cooked pasta for dinner... nak cepat... perempuan tend to be simple... arent they... i dont know... but im not that fussy when it comes to food.... i have to eat this certain of food during meals... nahhh im pretty flexible.... even tak makan pun works for me... insyaAllah... kalau bnyk keje kurang la makan... sbb kene masak.... ingat mase skola dulu... i never skip any meals.... sbb ada org mask...

Tuesday, May 06, 2003

assalamualaikum warahmatullah
im stuck in the library... why... coz theres no lecture today.... yesss.... punye laa lari2 makcik tua gi lecture... sampai je lecture halll tgk tak dek org... bukak komputer... terpampang.... there is no formal lecture for today.... 6th May.... terpampang besar kat depan lecture notes that ive printed this morning.... apsal la tak perasan plak... merah lagi kaler dia... ape daaaa kimah.....

yesterday huda and me came out with full of ideas why we feel like this semester went over so fast.... less than 2 months is the final exams..... huh.... firstly because we are moving towards winter... during winter... night are longer than day... but here in brisbane we go almost enough sunlight that we dont have to save it.... then... kul 5tuu rase cam jauh lagi nak kul 8 9.... lepak2dulu.... baru belajar... subuh pun lambat kan.... aduish... mule la segala anggota badan pun terasa cam nak berhibernate.... plg terase skali mataaa.... tidakkk.... u have to get over this thing kimah.... sejuk bukan penghalang utk belajar..... wow.... as i walk to the uni just now... bukan tadi jer....bebiler aku bejalan je laaa.... mesti berlegar2 memenda yg kene cover for this sem.... takut plak rasenye this sem.... coz... im in zone selesa state....

yer aaaarrr.... dulu time form 4... dah blajar.... kalau berada dlm zone selesa... where u dont have such a big commitment.... debate dah abih time us4.... forum dah abih everything settle down.... takut jer... tapi alhamdulillah i manage to maintain it... but my previos experience showed that bila aku berada dlm zone selesa... normally during the first sem every year.... mesit kepala otak pun kurang dpt bekerja ngan baik.... i wont let the same thing happen again this sem..... nih laa manusia... bila takdek masalah nak masalah.... zone selesa here... means... u dont have extra stuff besides uni study load to think of.... hish..... tapi if u just think abt the uni study load.... makkk aiii.... u just realize that u r not in the zone selesa...... can i call this unofficial sense of security????? hehehheheh debate lagii....

i handed in my specimen project.... hopefully i get good marks for that... semoga Allah permudahkan... ameen.... ok.... tomorrow.... mineralogy test.... tonight....make a draft for remote sensing assignment.... ive chosen a topic...remote sensing for petroleum exploration..... finally.... and alhamdulillah... after reading at almost 10 books.... ( i dont even know what did i read.... something about the image interpretation.... bla bla yada yada yada.... when it comes to this part i give up reading the books..) but finally alhamdulillah i got the general idea how is the essei gonna look like.... by tomorrow insyaAllah ill show it to stuart.....

i havent got any topic for mineralogy yet.... totally have no idea.... ape haaa????? im thinking of doing somethin related to health.... do a bit of reseach kimahhh come onnn.... u can do it.... sambil melompat lompat... gaya cheer leader.... hahahhahah

we went to our first field geology prac just now..... dpt schedule of the field trip.... wow.... really... really intense.... from the first day of arrival that is on the 1st of july.... until 14th July..... full schedule.... we will be divided into groups and we will be sent to the field area... and we have to map the area.... fuh.... work will be started at 8 in the morning.... and by 5 we leave the area.... having dinner...bersihkan diri... and at 8 we will start working on the map again... cross section.... above view... interpretation.... some of the day the map finish at around 10 but..... early morning work will be expected wow.... gile kau.... ok cool2... nanti keje pun cam nih gak.... tak per kiter org Islam dah biasa bgn awal dari kul 8... and i normally sleep at around 11 or 12.... insyaAllah ill be fine with that.....

some freaking information.... hahahahha.... no what... the camp that we are staying.. is the scout camp... they have one big dometry.... with almost 20 to 30 beds.... wahhhh nih lagi aku takut.... does it mean that i have to sleep with the guys ..... oh no..... when he gave us abt this i feel like quiting this course..... rase nak nangis pun ade gak.... cool2.... then pi tanye massimo.... i said that i cant sleep with the guys.... and alhmadulillah he'll arrange another room for me and some girls that dont want to sleep with the guys.... alhamdulillah selesai satu problem.... kalau tak leh .... dlm kapla otak aku dah fikir2 nak beli tent... letak tent kat luar.. tido sengsorang... tapi sejuk bangat laa tak pe.... Allah akan permudahkan insyaAllah....

lagi satu.... pasal makanan.... i just ask him abt muslim meal... but it seems really hard to do... especially at rockhampton... where u r at least 8 hours from brisbane... and very small... or maybe no muslim population... but ill be fine with vegetarian meal.... he asked me what i can eat what i cant... and alhamdulillah hell be happy to arrange that for me also.... alahamdulillah nasib baik lecturer sudi membantu... coz i think broke is also vegetarian so.... at least there 2 of us that cant eat meat.....

finally about solat.... theres no toilet in the field... of course la kan ttgh hutan.... and no specific break allocated during the day... but i can arrange it with my group mate when they are having lunch... aku leh solat... alhamdulillah setakat nih tak nampak lagi sebarang masalah besar yg timbul..... bathroom also.. tak share... alhamdulillah.... ya Allah permudah kan la aku utk menuntut ilmu Mu... ameen....


hehehhe finally yesterday i get to talk with uncle halim.... ask him a few questions about what exactly the geologist have to do.... i think i asked him heeps of time but this time.... i really have to understand it well..... and again he explains the same thing....he did his master in GIS.... susah dia cakap... so aku pun tak jadik nak amik GIS subject... but.... i asked about remote sensing application in malaysia....they improve a lot.... the even have the malaysian acquisation and remote sensing center... something like this.... but probably really limited usage of the techniques.... but itll improved.... tanye whether is it widely used in petronas... unfortunately petronas still using the geophysics techniques.... the didnt move to the remote sensing yet..... emmmmm....

frankly ... i dont really like remote sensing... but i think this is the simplest ... and probably the least work for the petroleum exploration geologist... but i think no matter what... u still have to turun padang... and look at what happen... but the airborne photograph took very well developed pictures of the terrain and structure... so... i think petronas might have to consider this techniques.... hahahhah why am i so eargerly talking abt this.....

this idea came out into my head.... i didnt remember when is it... but... basically.... when u want to do postgraduate studies... u have to have good reasons on doing so... and good research topic.... im thinking of doing remote sensing.... petronas wont let u further studies 1... before keje... lain la kalau nak cuti tanpa gaji... tapi..... i do think itll be hard for me to ask for one..... ok another option.... not doing hons... directly after i graduate... going back to malaysia... and work for a year... by this time... perform really well in the work... and like the big guys in the australian petroleum industry said.... keep came out with this idea of furthering ur studies.... on related fields.... haaa so... perform well in the work... then.... mintak sambung buat master... in remote sensing.... uncle halim said.... petronas will send people... but after keje ngan pet dulu.... tapi tatau bila.....but.... firstly there is no guarantee of this stuff... i mean.... at least.... 2 years of working baru boleh naik pangkat.... at least.... i think the same thing apply to further ur study right????? dah this is the uncertainties stuff.... insyaAllah Allah will give the best for you.... so just pray for the best.... insyaallah....

ive wrote too much.... better i get back to my work..... ya Allah permudahkan la aku menimba ilmu Mu.... terangkan lah hatiku... jauhkan lah aku dari sifat malas... ameen...

Monday, May 05, 2003

assalamualaikum
alhamdulillah selamat... :) risau la jugak.... tapi cool.... insyaAllah Allah jaga....

main basket ball pas asar tadi... huh padan muke... org cakap sejuk... nak main gak... sakit dada gak la bila dah terhutang oxygen.... cool kejap sambil baling2 bola... nasib baik main ngan myn... mas and rabbit... kalau tidak mesti dah terduduk dah...main sengsorang... hehehheh sejarah main basket ball...

masa foundation dulu...3 of my subjects sekelas ngan nuar.... and selalunye... ansar ada bersama nuar eventhough lain kelas... ansar dak accounting... lain la sket kelas dia.... bila aku free nuar ngan ansar pun free la jugak... pastu aku kene paksa main.... derang la jadik coach... ajar dribble... shoot... buat lay up... and lastly... aku pun reti dah main basketball... sungguh pun tak seterer...wan.. ansar and nuar... serta huda... tapi boleh aaaa kalau nak main... kire bawah sket dari derang... chehh pandai je letak diri seniri.... ye aaa... hehehhe sbb last year... mase start dah tak dek org nak main ngan aku.... i played alone... and haris... tgk aku main.... uish... kau wakil skolah dulu yek.... hehhehehhe wahhh haris aku kat skola dulu leh kire bape kali aku turun court basket.... tupun sbb main utk rumah.... hehehheh haris: abih tu nih????.... .... nih ansar and nuar yg ajar last year..huhuhu pastu ade lagi la beberapa org yg tegur.... org cine... omputih... termasuk la org jepun.....

ada sekali aku main cam biase kat court uni seperti biase... dah nak balik dah time tuu.... tetibe ade sorang mamat approach.... dari cara cakap... dia org jepun... muke pun cam jepun..... siap hulur tangan lagi nak berkenalan... tak sambut laa .... ayat dia.... im interested in you.... aduish apsal lak mamat nih interested lak... aku rase aku dah berpakaian cukup sopan dah utk bermain.... track hitam.. baju hitam... tudung hitam..... tudung tu siap dipinkan lagi dekat baju..... then dia cakap la dia tak pernah tgk org bertudung main.... oooooo ..... ye ke.... then.... citer2 sket.... dez name dia.... main jap ngan dia.... then nak maghrib aku pun blah.... hehehhe....


soo thank you soo much to ansar and nuar.... ansar terutamanya... yg tak jemu mengajar aku bermain basketball.... menahan sabar dgn kerenah2 aku yg asyik down jer....... hehehhe thankx mate.... .... ansar jugaklah yg ajar aku main ping pong... dulu tgk meja pingpong pun aaarrrgghhh jauhkan diri.... dari tak reti main.... alhamdulillah kau leh la jugak main bola yg buat spin2 tuu... sekali 2 kali pukul..... tapi smach tak tajam ..... kurang tajam kata ansar....

ansar and nuar jugaklah yg ajar aku main gitar.... lagu first.... macy's day parade .... greenday....lame tul nak dpt main lagu nih.... then... main seniri2 .... dpt chord... dr buku music sarah... main la mane yg reti.... better man... last kiss... this i promise u.... di tepi pantai yg indah.... then dah teror sket... ansar ajar plucking plak.... time of yourlife.... greenday... tapi tak abih sbb .... ansar kata... ko kene bagi teror yg nih dulu baru aku ajar yg lain..... so intro je la aku main.... sbb malas nak belajar sampai habis.... dia ade gak nak start ajar power chord ... tapi first attempt dgn jari yg pendek nih tak berjaya.... aku give up.... dah laa tanak main menda nih susah.... hehehhe cerita pasal gitar teringat kabar pic gitar(cam nih ke eja dia).... satu2 nyer pic gitar yg aku ade... abg yusaini yop yg bagi.... aku pinjamkan kat adnan... pastu.... abih terus... sorry la a yus... tapi dia telah digunakan ke jalan yg sepatutnye... sepatutnya di sini bermaksud.. utk main gitar laa hehhehe....

haaa nih menda2 yg aku blajar time foundation.... dari rakan2 yg best.... experience.... dah masuk first year... sarah dah duk kat atas... so... mals nak naik atas pinjam gitar dia.... beli bola seniri... main sengsorang... sbb kelas dah tak sama ngan org lain... ping pong .... ade la 2 3 kali gi gym main.... tu jer.... tu yg .... timbul lah idea idea menarik nak buat ape di kala senggang (cam banyak je mase senggang)..... tu yg dtg idea buat cake... masak... menjahit... skarang nih knitting... and chating pun kene masuk gak sbb dulu time foundation tak dek chat2..... kat foundation je chat... sbb kat umah tak dek computer lagi.... hehehheh tu la life sepanjang 3 taun duk sini..... at least ada belajar menda baru.... so alhamdulillah....

minta maaf kalau entry kali ini berbaur membangga diri... tak dek ... saja nak mengimbau kembali kenangan silam mase lepas spm.... kalau org tanye pas spm buat ape... nih laa yg aku jawab... here i am lepas spm.... hehehh yg penting ada hikmah di sebalik memenda nih jadi... semoga kita semua diberi petunjuk Allah.... ameen
thankx to huda buat guestbook kat blog aku... hehehhe teruk kan... guestbook seniri pun org yg buat.... sampai pening2 kapla minah tu.... anyway... thankx a bunch.... gi study... exam dah dekatt....

Sunday, May 04, 2003

ok blog... meh aku manfaatkan kau sbg catatan harian aku....
exam timetable dah kuar...maknenyer... kurang dari 2 bulan.... exam la tuu.... mmg btol cakap org... second year makin bz... bz la jugak... and subject makin susah... kalau first year... just a continuation from previous years... and the geology subject is just an introductory... but this year... everything is so specific... and a lot of terms and conditions used u r not familiar with..... takpe... everybody have the same sort of experience..... semenjak dtg aussie.... aku nye first sem selalu hampeh.... mase foundation.... i only got i 7 .... that is for maths... and for others i got 6.... hampeh tul... dak2 pet lain batch aku kat sini kan cam cemerlang gile... wan.. huda... farid... nuar... ansar.... sarah... luqzan.... dan ramai lagi.... second sem... belajar kimah... alhamdulillah... dpt award akhirnya... masuk first year pun same gak.... main2... sehingga mewujud kan 5 dlm record aku... gpa... 5.675 rasenye time tu... tapi kali nih tak rase sedey sgt... ntah maybe sbb time dpt result tu.... the vacation kat adelaide... cover rase sedeh.... second sem.... baru buat bebetul.... alhamdulillah.... yg penting tak dek 5....

so this year... tanak ulang sejarah lame lagi... so meh kite list kan ape kene belajar... hehehhe

ERTH 2005 Mineralogy ------ 18 Jun 2003 (theory) 8.00 am, 18 Jun (practical) 2.30 p.m
ok.... satu ari pagi... theory... ptg prac... nasib baik buat kat department... i hate central exam....
assignment----- mineral in life due on 18 Jun..... tak start lagi.... fuhh
(theory)
elements of xx(crystal) chem---- electronegativity... bohr model... probabbility distribution... radius ratio... how does it lead to bonding... types of bonds... radius ratio... relation to coordination number... size of the cations and anions...

xx symmetry.... motif... patern... operation... element.... symmetry element... rotation... inversion... and reflection... rotoinversion...32 point groups... unique xx system...and all the axes... monoclinic.. triclinic... othorhombic... tetragonal... hexagonal... and isometric... xx morphology...form... zones... and faces... mineral indices..

optical microscopy... polarization... cross polarized... plane polarize... isotropic substances/mineral.. uniaxial optics... hexagonal... tetragonal... birefringence... retardation... interference figures... isogyres... melatopes... isochromes... biaxial optics... monoclinic.. triclinic... orthorhombic mineral.... biaxial optics... circular sections... 3 rays... 3 refractive indices... 2V angle... biaxial indicatrix... interference figures... birefringence.... becky line...and stuff...

xx chem of rx(rocks) forming silicates...
nesosilicates.... olivine... garnet... zircon...olivine and garnet end members... xxtalography... physical properties... and opical properties... silicate formular...
inosilicates... pyroxene.. and pyroxenoids... amphiboles... chain like structure... xxtalography.... m1 and m2.... coordination no.... how they stuck in the cations.. general formula of pyroxenes and amphiboles... end members... trapezium...
phylosilicates.... sheet of tetrahedra..... sepentine.... mica.. muscovite and biotite... xxtalography... clay mineral group.... brucite and gibbsite...
tectosilicates... feldspar group.... albite... k-feldspar... anothite.... quartz group... xxtalography... the forming melting chart....

paulo class... commence next week.... stuff on non-silicate mineral... probably halite ... oxides... and all the other groups... OH groups in particular....

then prac.....
how to distinguish different minerals in the microscope.... get it done dear...

ERTH 2004 Structural geology-------- 21 Jun 2003 5.45 pm... central exam...
semayang kat dlm hall la jawabnye...heeps of stuff...
stress ... strain.. flinn diagram... stress and strain ellipsoid... s1 and s3... griffith failure theories... mohr circle... stress diagrame... deformation intensity... fluid over pressure... fracture.. joints... fault.... drag fault... fold bend fault... listric fault... fault analysis... thrust propagation fault... fault bend folds... dominos sliding... boudins.... brittle.. ductile... shear.... fold style... buckling... deformation analysis... and heeps more...dah tak larat nak type...

so this is the major exams i have... field geology...class only starts this tuesday... so... tatau ape agi.... remote sensing... im doing the assignment... ok bye



Thursday, May 01, 2003

exam timetable dah keluaaarr... freeakingg...