Saturday, June 21, 2003

feeling tired
hearing to subshine
inbox 112

hari nih entry panjang sket ... hehehhe

freaking out

wake up early again... but today not from any calls... hehhehe yesterday someone from japan wake me up at 4am... and another friend of mine from france wake me up at 7.30 am... hehhehe as usual... study... exam la katakan...
i was doing the past year's exam that is actually kitorang tak leh excess to it... but suddenly the library make a mistake... they put november 2000 punye paper... and alhamdulillah we went to the library and copy it... vivien and me actually... so this morning i was trying to do it.... suddenly aku rase tak sedap hati....

i call k amy... ask her about a few things... i dont want thing to came out like in mineralogy.... have a chat with her... letak je tepon... mmg debaran makin terasa.... to reduce it... i drank a lot of water... almost every 15 minutes i went to the toilet... especially when huda went to take her econs paper.... makin lama makin berdebar... i keep saying to myself....
ehhhh ape nih kimahh... sabar... its gonna be fine.... dont worry Allah will always be with u.... sambil urut2 dada.... seriously.... feeling dia lagi teruk dari feeling duk dlm bilik kuarantin nak gi debate... ntah... 3pm... i finish the first half... amik wudhu... solat asar.... sambung balik.... 5pm.... alhamdulillah i finish everything... ok... solat maghrib.... then.... me off to the exam room....
the debaran makin rancak.... dgn kesejukan malam tu.... ya Allah permudahkan lah aku....

the exam
alhamdulillah... 40% of the question yg keluar is from the past exam paper that we accidently got it.... betul cakap huda... sbb tu lecturer tu tanak releasekan soalan tu... sbb dia nak keluarkan balik.... tapi im not like fully confident... sbb soalan yg keluar mostly soalan mapping... and mapping punye soalan... u cant get the right answer in the book.... it base on what u interpret.... so... insyaAllah kalau ada rezeki adalah tu.... so... i feel really... i mean really really release this time... when back home... thanking Allah for the hidayah that He gave me so that i went to school and meat vivien.... (sbb mule2 aku malas gile nak pegi)....

sampai umah... im really hungry... we eat nothing for today... ajak huda gi makan... tapi kedai mane la yg bukak mlm2 cam nih... alah hawken drive je la... hehehhe almost three years... i live in brisbane.. this is the first time i eat at hawken drive.... which is just like 15 minutes walking from my house... kimah2.... najwa pun gelakkan aku... huda: kimah nih dia tak suke makan kat luar sgt....
heheheh aah aku tak gemar sgt... sekali sekala boleh la... tapi... im not use to it... id rather eat plane rice with keropok goreng... or a telur goreng tu pun dah cukup besar rahmat dah....

makan

aku rase bab makan aku tak fussy sgt... apa yg ada makan lah... bila terigin beli lah.. pastu balik rumah masak seniri... hehehhe but i usually take eating for granted... especially at this sort of time... fact aku makan lambat... aku rase di kalangan budak2 petronas ... aku still pegang the record... dulu masa kat foundation.... aku selalu bersaing ngan farid sape makan lagi lambat... aku la yg menang.. sbb dia makan lambat makan banyak... aku.... mmg jenis slow... hehhe.... dulu masa kat skolah... lenguh seyyy mulut kunyah cepat2... budak2 kelas suke nak tinggalkan aku sbb derang kata aku makan lambat sgt.... tapi nasik aku amik seciput je... dila selalu tanye... kimah kau kire yek bape kali ko kunyah makanan tu... heheh... dila dila....
tapi kalau makan choc... ngan ice cream... aku menang laa... hehhehe laju je.... hehheh

britney spears
balik dari dining... aku layan huda ngan najwa tgk konsert britney kat las vegas... waduhhhh seksi sungguh minah tu skarang.... seksi... i mean sgt2 7000 kali... mmmmm entah laa malas nak komen...

sunshine

ciki letak lagu nih kat blog dia... cool ciki... aku pun suke gak lagu nih... hehhehe tu laahhhh pasal.... sometimes dengar2 lagu cam nih.... leh buat kita up sket... ntah....tu theory je... aku bnyk lagu theme dulu.... skang nih pun... dedicate2 lagu nih pun best gak... so ciki.... sunshine through my window ... thats what u r... my shining star... making me feel ... im on top of the world....
kau sinar harapan... kau permata... heheh tu versi siti.... cool...

competition: asian vs australian

"i dont give a damn about it... i just need 9% to pass the exam... "..."i hope i just get through the exam"..."its only worth 2%... dont be too upset if u dont get it.."

something that i always hear... especially from the mouth of people who called themselves australian.... what about them? since i move into uni... sometimes i feel depressive... sometimes u just hate the people around u... some of them always take things for granted... to just want a barely pass attitude... to just do it for the sake of doing it... for the sake of attempt it...

first time i notice this senario last year... when we have to do a study about geology of brisbane area... my group mates... 2 australians and a danish.... the danish girl... shes really smart... self centered... bossy... kind of girl... the two australians...have this barely pass attitude... "oooo im pretty happy if we just get 7/10"... why are they behaving like this...

australian has a population of 21 million people... from last year census... work are easily accessible in australia... they are highly paid... 12 dollars for an hour for average cleaner... and 7 dollars for trainee kitchen hand and waitress... that is big enough for a single people that dont have to worry about accommodation ... especially if they are living with their parents... even... unemployed people get paid 400 dollar per month....its really easy for the australian to get in uni... a girl age 27 have flunk twice but she still being accepted to uni at the age of 25....

malaysian... in contrast.... we live in a small country with many people... unemployment rate is very high in malaysia... even with a engineering degree.... there is no work guarantee for you... immigration rate from indonesia.. bangladesh... thailand.. is extreamely high... a lot of competition... kuala lumpur is a chaos city... so... once u get the chance to do it... it probably the only chance u have... this happen in a lot of asian country.... singapore... hong kong... korea.... japan... high competition... but is it actually the competion... and competitiveness attitude that the asian have that make them on top? they are not always on top...

maybe exam oriented minded of these malaysian... asian student have.... since i was 6... my dad always motivate me with something else if i get a good result... until i got 8As for pmr... he stoped offering these prices to me.... at that time... i just feel like i have to try my best.... i dont know why... but...

kalau bekerja ... bekerja lah seolah olah kita akan hidup 1000 lamanya dan beribadatlah seolah olah kita mati esok hari...

jadi... instead of saying that... asian versus australian... i would love to say.... if u have good faith in Him... u gonna do well in everything insyaAllah... the environment got nothing to do with ur performance... u are the one who shape the environment... Allahuakbar...

Wednesday, June 18, 2003

purdah

smalam lepas baca blog org pasal purdah... nicknacks cakap pasal purdah... a nan cakap pasal purdah... haaa meh sape lagi nak cakap pasal purdah... awat sumer org dah berpakat ke??? hehehhe tak dek la sbb tgh dok rancak org cakap pasal purdah... aku gi lab smalam.. ada la pulak org tanye aku pasal purdah.... gulp.... ala kan ada kes minah kat us tu kan... yahoo groups suke la fwd pasal menda tu tapi aku tak pernah baca pun... nanti laa pas exam.. wahh banyak nye agenda pas exam.... tu la pasal... bile dah tanye baru kau terdiam... maka aku pun bercakap la ikut ilmu aku yg cetek nih.... yg basically.... hehehhe sorry to say kalau menyinggung perasaan beberapa pihak.... aku pun cakap la kat org yg tanye tu.... this is just what i think at this stage... with the least knowledge that i have.... because i never really done any research about it.... as far as im concern ... u r not allowed to cover your face in the pilgrimage... but why are u covering it to the public.... aku pun cakap apa yg aku penah dengar org cakap pasal purdah nih... apakah tujuan sebenar utk pakai... basically mengelakkan fitnah la kan.... so dgn english aku yg berterabur dan hampeh sekali nih.... aku pun cakap la.... to avoid from people saying at the back... aku tak tau fitnah dlm english ape... kehekekekek... aku pun eleborate laa bedasarkan yg tak dek ilmu nih.... pasal attraction temptation and stuff.... skali dia tanya.... wait a second... are they wearing it because they want to protect themselves from being said by others??? or to protect the man from being tempted only by looking at their face... lagi skali aku terdiam.... ape seeyyhhh haaa org diluar sane... jawab cepat... nicknacks tolong jawabkan... aku tak tau laa.... hampeh tul aku nih...

ye aaa aku kan mmg hampeh.... apsal aku buat nih???? mmg la tujuan bla bla bla dia sbb perhiasan yada yada yada.... tapi aku buat semua nih kerana Allah... sbb Allah dah suruh tutup aurat tutup laa... kalau tak tutup karang... dosa plak.... tapi bile aku pk balik btol gak apa yg omputih tu pk.... i mean... org yg ngak ngerti boleh salah tafsirkan menda nih.... ooooo maknenye lelaki muslim nih temptation gile tinggi laa... sbb tu org pompuan dia kene tutup aurat... lagi pulak tuu kene pakai purdah.... nih pandangan org yg naive... dan tak tau pape.... sometimes being sarcastic and.... sinistic sket... tu laa... kesimpulannye.... aku cakap kat dia....

ok.... ill do a research about this... but i dont want to promise u when is it going to be because i have heeps of stuff to do... even after the exams... we still have the field trip coming right after that.... please keep this conversattion between us ... coz im afraid that somebody else will misinterprate this.... what i said is just based on the least knowledge that i have about this stuff.. and it might change over time.... ok...

Feldspar

Feldspar nih adalah nama group yg tak dek la macho sgt... derang nih wujud jauh nun kat mane tah... aku pun tak tau... tapi derang nih tak dek la semacho ada lagi satu group tu yg nama dia spinel... tahan lasak ooo spinel nih... sumer muke lebey kurang same je... ok cite pasal feldspar... sungguh pun derang nih tak semacho aka segagah perkasa spinel ... lherzolite and sekutu dgn nye... tapi derang nih ada banyak anak... anak derang plak ... ada geng2 gak... potasium... plagioclase... ngan orthoclase... pastu dlm geng2 tu ... ada la ketua dia... name yg sorang nih... albite mewakili anak perempuan derang... orthoclase anak laki derang... and anatase... ntah aku pun tak tau... sepupu la kot... kimaaahhhh ape ko merepek nih???????

too much.... bnyk gile kene ingat... and obviously otak aku nih blom disetkan lagi dgn wavelength ingat mengigat.... aku prefer concept.. paham leh buat.... tapi mineralogy .... mane same ngan math.. kene ingat beb... banyak gile.... and obviously ada menda yg aku tau... tapi aku tak ingat.... kesimpulannye.. aku kurang berjaya la jugak dlm process membuat exam tadi.... ya Allah.... kesilapan pertama... aku tak ingat nama2 family feldspar nih... apatah lagi chem fomular dia.... chem formula nih dia bukan cam chem yg cikai tu... main darap silang dah settle.... tetibe jer kene letak silicate tetibe je ada menda nih menda tu.... ape daaa.... bayangkan kitorang blajar... mainly 2 menda.... silicate and non silicate mineral.... silicate ada bape group.... neso.. ino... phylo... tecto.... dlm setiap group tu plak ada bape bnyk crystal system.... and setiap satu system ada anak2 dia.... sistem tu ada la dia punye general formula... tapi anak2 dia kengkadang bukannye ikut sgt.... suke hati je Mg tu tetibe ganti Al.... ya Allah....... pastu lagi satu.. non silicate... nih lagi la payah... at least silicate ada dia nye family dia... yg nih pun ada gak family... tapi.... tak dek crystal system yg tetap... i mean tak dek general formula yg tetap.... depends on keadaan... mane la mampu dlm masa 3 bulan diexpect nak ingat sume menda.... jadi.... aku banyak stuffed up kat non silicate.... first ly... on the apetite.... aduish... ko pun satu dah tau tu non silicate pi letak silicate sape suruh?????? .... second... sulfide.... nih lagi satu 10 markah tanye composition ngan name mineral tu je.... haaa mmg menaram la aku jawabnye.... ntah tak dek yg betul kot.... tadi masa prac pun aku stuffed up kat non silicate gak... tetibe tanye psedomorph... aaa ape nih??? apsal aku mcm tak pernah dengar.... ke aku yg tak bace... ye aaa menda banyak kengkadang ko termiss nak baca.... kengkadang lecturer tu main cakap je... dlm lecture ... tak kasik handout pun... tu yg lost tu.... haii laa labu.... dah abih dah pun.... yg citer pasal feldspar tu pun aku stuffed up kat nama anak2 dia la jugak.... bayangkan feldspar ada 3 ke 4 graph phases.... tak terigat plak yg tu yg kuar... aku duk tgh buat tuu.... emmmm i know this.. its something starts with a... and o.... but.... duh.... cant recall it back.... graph phases.... feldspar ada 3... olivine ada bape tah... tapi 2 yg kene ingat... pyroxene... ada 2 gak kene ingat... garnet... Al2sio5 group... fuh.... too much.....

dah cukup aku tanak citer pasal mineralogy dah.... mmg.... tapi next sem kene amik petrology... petrology nih study pasal batu2.... bukan pasal petroleum yek.... hwahhhh its gonna be the same.... kene ingat gak... name batu plak... aku amik 2... igneous petrology ngan sedimentary and stratigraphy petrology.... lagi banyak terminology and formula... and stuff wa cakap luu.... haa rasa kan....

mmg geology nih tough sebenarnye.... sape yg nak amik geology aku nasihatkan kene ada persediaan mental physical yg sangat macho gagah perkasa... dan sewaktu denganye.... sbb dia bukan saje field work.... tapi jugak mengingat...... medic cenggini ke??? ntah..... ye aaa ko nak gi field ko tak tau menda apa yg ko tgk baik tak yah pegi... duk rumah lagi bagus... tapi walau ape pun.... skarang nih tak dek org lagi la mampu mengubah minat aku kat mineralogy... kalau ada yg offer suruh buat postgraduate study on mineralogy... aku pk 7000 kali laa.... hahahha..... tak larat beb....

ok dah tutup citer mineralogy... aku tanak cakap pasal menda nih seminggu... hehhehe bleh ke... nanti cakap lagi.. then cakap lagi... then cakap lagi...

ok dah abih nih... ape plak.... sabtu nih structural....

alhamdulillah
aku tak dek la puas hati sgt sebenarnye... tapi tu yg plg tinggi aku mampu dpt.... dpt map structural smalam.... rod: i think i like about u is that u r very neat...
hehehhe kembang hidung gue.... alhamdulillah sbb rod baik gile... aku lupe nak attempt satu soklan... sbb aku ingat aku dah buat... dia suruh buat stratigraphy column... aku ingat dia sama ngan legend rupenye bukan... stratigraphy column satu ... legend satu... so basically... kalau ikut grading... out of ten menda tu aku dpt kosong la sbb aku tak attempt pun.... tapi rod yg baik gile tuu..... " i think u forgot about this.... i bet i u remember u'll definitely do it...." kata rod.... nak wat cammana kan salah interprate... " but i give to u mark anyway for things that u didnt do".... tau tak aku dpt berapa... 5/10 beb... half for something that i didnt do at all..... ya Allah maha pengasih penyayang.... selalu org kesian... 2 ke 3 markah la dpt... aku 5 ape ko nak lagi???? ya Allah alhamdulillah....

too much

too much of everything... ya Allah aku redha dan tawakal sahaja kepadaMu... andai ini yg terbaik... redhakan lah aku.. ya Allah... next sem... need to work harder.... kurt seniri cakap... geology is not just u smartly study... u have to strive for it... u have to work hard... there is no study smart in geology.... if u wanna be smart u have to work hard... so kimah... jgn la perasan terror tak belajar pun leh dpt... now its not the time to sleep anymore.... its different from ur younger days.. where tido dlm kelas pun result lawa lagi.... insyaAllah... ya Allah berikanlah aku kekuatan.... menimba ilmuMu.... ya Allah kau berkatilah ilmu yg aku pelajari ini... semoga ilmuMu yg kutimba yg amat sedikit ini... dpt mendekat kan diriku kepada Mu.... permudahkan lah aku untuk menyambung exam yg seterusnya pulak.... ya Allah....

Tuesday, June 17, 2003

assalamualaikum
fuh... too much... !!!

Sunday, June 15, 2003

2 days more to go... i have 96 unread mail... less than 48 hours... i still got heeps of stuff to cover... ok close connection with the outside world... tet**** goodbye blog... make dua for me everybody... cheers...

Saturday, June 14, 2003

Life

i went to jeffery lang talk last week... just a recall from last week... life is about 3 things...
-use ur brain to learn, learn from others, and learning discover new things... gather knowledge, guide it according to the wahyu... so that u can differentiate btwn hak and batil...
-making choice... Allah has given this to man... the ability to make choice... why was adam sent to the earth...?? because he was able to make his own decision... Allah said not to go near the tree... but he did... he made a choice to go to the tree... its not big sin... but he was expel from the heaven... why... because he himself are able to make his own choice... and he can be the khalifah di bumi...
- lastly life is about suffering... we have to suffer... to be truthful.. to be merciful.. to be forgiven...to gather all the good qualities that Allah has... and contoh yg plg baik... rasulullah... kita ikut rasulullah.... semua sifat Allah yang berhak dimiliki oleh manusia ada dalam diri baginda...
we bound a very close relationship to Allah... Allah is infinitely truthful.. the merciful.. the most gracious.. the most compansionate... Allah maha mengetahui... maha mendengar.. maha melihat... pengasih.. penyayang... and in the quran... and semua sifat2 nih dah ditunjukkan oleh Rasulullah... drpd aisyah... akhlak Rasulullah itu spt Al Quran...so.... kita kene belajar... kita kene learning... menuntut ilmu tu wajib bagi setiap lelaki dan perempuan... dari lahir sampai ke liang lahad... with the ilmu that we tuntut... kita kene make decision... because dgn ilmu tu... kita tau bezakan... antara yg hak dan batil.. and antara fujur dan takwa... antara islam dan kafir.... bila kita dah dpt bezakan... kita kene seek guidance... so that we are able to make the right the decision... the decision that will tighten up our bond with Allah.... decision utk miliki sifat2 Allah yg berhak kita miliki...... and to maintain it... to make all the decision... we have to suffer...masakan kamu mengatakan kamu beriman sedangkan kamu belum diuji.... so... mmg hidup ini penuh dengan ujian....

kenapa Allah tak program kan shj ... kasik manusia nih terus jadi baik... sumer truthful... pengasih penyayang.... why... just send us in the heaven... letak je kat situ kan senang...
jawapan: penah tak org cakap... that microsoft computer is truthful... the robots are forgiving... they are merciful.... hehheh lawak seeyyhh... mane ada ... sbb dia dah diprogram cam tu... tapi org tak cakap derang truthful.. sbb derang tak make decision pun... derang ikut je... entah2 derang pun tak tau ape yg derang buat tu.... tu pasal we have to go all the three steps.... bukan dlm order laa... ok chowz...

Wednesday, June 11, 2003

exam timetable

ERTH2004 Deformation & Structural Geology
Group Date Time Range Location/Type/Venue
21-Jun S4 (5:45pm) A-Z St Lucia, (Central), UQ Centre - Exhibition Hall


ERTH2005 Mineralogy
Group Date Time Range Location/Type/Venue
(P) 18-Jun 02:30 PM A-Z St Lucia, (Departmental), Room 228, Steele Building
Group Date Time Range Location/Type/Venue
(T) 18-Jun 08:00 AM A-Z St Lucia, (Departmental), Room 222, Steele Building


GEOS2301 Introduction to Remote Sensing
Group Date Time Range Location/Type/Venue
25-Jun S1 (8:00am) A-Z St Lucia, (Central), Holt Room, Student Union Complex

Tuesday, June 10, 2003

haii... maka semalam bertambah la lagi sorang ummat muhammad yg tau blog nih...senarai org yg tau:
huda... sbb dia yg promote menatang nih kat aku
a nan... ntah terbagi tau plak
nicknacks... mmg saja bagi tau
suya... mmg saja bagitau..
mukmin... bagi tau ada blog dah... pastu dia nye inisitif seniri yg carik... first try dah dpt... fuh
mastura and bebudak qld yg lain... ada lubang2 tau tu...
ilmik... nih plg lawak skali sbb dia jumpe kat most recent publish blog.... apa daa kimah...

meh gelak guling2 ramai2....
dunia... dunia....

RS for Pet Exploration in China
EarthSat
Fugro Airborne Survey
RS Applications to Mineral,Pet, Groundwater Exploration
RS, Image Inter and analysis
Exploration Tech Inc
Society of Exploration Geophysics
Finding Oil and Gas from Space
Running out of Oil
Pet Exp in sensitive areas: oppurtunities for RS
An Old Friend..
Exploration tech
Mineral Council
NRSA India
RS use to compile Geological Map
Thesaurus for RS
Rationale of RS
Mineral Exp with RS
RS by Sabins
Petroleum Fact Sheet













selamat pagi.. hello... teman adik disini...
pampers...bgn dgn riang.. menyanyi..
bermain bersama.. ayuh....
tidur adik lena bgn riang membesar
bila bersama pampers...


ada sahabat tegur layout baru aku cam ad lampin budak... kah2 pastu tetibe teringat lagu iklan pampers nih mase kat malaysia hari tu.. adik aku cukup suke laa...

Monday, June 09, 2003


anas and dina sophia
photo theme: sleep tight.. sweet dreams...
courtesy of Dina sofia... k manja's new baby girl... luv ya... mmuaaahhss
hii

Saturday, June 07, 2003

my day...

it was a feel good day again in the morning... bright shiny day... nice day to wash your clothes and wait for them to dry outside.... baya cook our lunch today... thank you baya... u such a great cook....it went so fast... and not so good after all.. but... it feels good again... why... hehehhe just to let it feel good... so... it will feel good... so... after the not so good feeling... i decided to cook.... i cook sushi... (not the right malay definition of cooking) but... somehow... i did prepare something for huda... she'll probably tired after the long exersice with anuar.. k ros.. and marikh.... hehehhe

sushi
this suhsi makes me feel good again... i cook... quite a lot... and give it to our neighbours.... unfortunately just for the gals... sorry guys its not that a lot... to give it to everybody in the building.... maybe sometimes... its a good idea... cook a bit more.. and give to your neighbours.... so... currently... im in the feel good state coz i just came back from baya house... the tv is boring today... perhaps i have to study... hehehhe....

my best friend's wedding

this is my favourite movie.... julia roberts plays the main role in it... with cute little cameron diaz... and that cute micheal in the movie.. but i didnt remember his name... and the gay guy george....hehhehe.... what abt it that i like... besides the heart melting touching songs.... wishin' and hopin' and thinking and pray.. plan... and dreamsthe way u look tonight... what the world needs now is love sweet love... always you.... its always u... i say a little pray for u.... :)...
i think the plot... with sad ending..... where julien... which is julia roberts fails to win micheal heart....
1 thing.... no matter how hard u try... no matter how long u have been friends.. no matter how much the border had crossed.... no matter what... u r... if you both dont meant together...thats it... ull never be together.... if Allah had stated it for somebody else... it is for somebody else... who are u to questions all this.... sedangkan org yg dah kawin... beranak pinak pun bercerai ... inikan pulak org yg tak dek pape lagi.... semua di tangan Allah.... if u are finally together... its not because both of u are responsible persons... who keep the words.... no.... its because Allah has stated it....
thats what i like abt my best friend's wedding... i was crying the first time i watch it.... hehhehe shes stunning with the lavender dress.... so... just keep it to myself... i dont want to fall again in this so called heart trap.... where all the hopes blloming... ... what a great family are we going to be.. what a great future it is... yada yada yada.... who are u to ask for it.... are u sure u that tomorrow is yours.... so... sit back and think... for everything is Allah's.... ya Allah.... redhakanlah aku dgn apa saja ketentuanMu... for i am nothing in Your world... but without U... im afraid i couldnt face the next day.... please Allah... help me... with everything... and thank you for everything...
yg bawah nih buat test... personality on the net... hehehhe tak dek keje kengkononnye... best gakk.... im a horse... caring.. free spirited.. hehehhe lawak
Horse
What Is Your Animal Personality?

brought to you by Quizilla

Friday, June 06, 2003

Hakimah

wow.. guess what... i found somebody that has my name on the friendster... hhaha so friendster is not that sux after all.... which is good... she's doing medic i think... and she is good at bio... one thing i never do... but i did it just now was.... send her a msg and ask her whether i could be her friend.. hehehheh since im alive... i only know how many hakimah.... ok myself... k ima... wan nurhakima.... back in semesti.... shes taking biology too.... is she doing medic?? i dont know... the first hakimah that my dad took / steel her name... i dont know her... know her just by name.... and lastly this sweet little creature... Hakimah... i hope she'll accept me as a friend... heheheh today is a feel good day... eventhough im not feeling well in the morning...but.... the perasaan... is always well especially when u wake up... and realise that Allah still give u another day to live.... so... smile everybody..... cheers
so good to be true

it feels so good when everybody is smiling at you.. without any reason... out of nowhere... stranger... smiling... even say hi to you...
it feels so good when everybody is caring for you... "are u ok.. is there anything that i can help u?? do u want a pain killer... or a cup of tea... do u want me to drop u?"
it feels so good to finally reach home... take a nap... dream of good things..
it feels so good when u open the friedge... full of fruits from rockmelon to apple.. from avocado to oranges...
it feels so good when somebody fullfill your craving...
it feels so good to have someone cook for you...
it feels so good to have friends around to chat with... to lough with.. to cry with... even to be harass or being harass
how good does it feel...
thank you Allah for all the good things u've given me... thank you for the bad things that uve given me.. thank u for everything...

what is the purpose of our creation... of course to be His slave... but our lives is actually a trade... the test that He's giving us each day is a trade... we are like buying syurga... heaven.. paradise... from Allah... how generous He is... Is it enough our solah 5 times a day to pay for the price of the heaven???? we sometimes dont even take good care of the five times a day task... we make it late... we do it fast... we not really concentrate on it... does it enough???? we even walk on His land ... without feeling ashame... how dare u do such things??? this trade is like a car trade...
when someone wants to sell u a car... let say... mercedes benz a class... but u said to him.... can i have it for a dollar.... what duh.... a dollar for a brand new... good quality car??? plus this seller is so generous... ok... your 1 dollar means 100 thousand dollar to me... but.... yet we say.... but i dont have that one dollar.... then the generous seller say.... its ok.... i can give u a job... and u earn that one dollar... i can give u aplace to stay... i can give u a small car... to take to the office.....
thats what Allah did for us.... he give a five times a day solah... that is worth more than we could imagine... he facilitate us with the prophet.... the best person ever.... he facilitate us with the Quran... ok I give u the Quran... follow this... surely u'll get the jannah....
but yet... im still sitting in front of the computer doing nothing... and waiting the jannah came to me... not just for a price of one dollar.... for free.... oh man.... dont u realise how much that Allah have done to you.... come on... wake up.... u got to do something... He doesnt lose anything if u dont go to Him... its u who miss the jannah.... its you... you ...

Thursday, June 05, 2003

tips for the exam

1.doa banyak2,
2.baca surah al insyirah banyak2 supaya dimudahkan (masa nak belajar, masa jalan pi kelas,masa tgh masak,masa tgh lepak2, masa tgh lukis map
3.baca yassin setiap pagi(mula hari ni) esp masa exam week supaya urusan sepanjang hari dimudahkan ( eg tak demam, tak pening, tak kene tinggal bas, etc),
4.solat hajat jgn dilupakan ( doakan saya sekali)<------ insyaAllah
5.masa hari first exam...pagi2 baca yassin....ayat third last (awalai sallazi khalaqassa?.)ulang 11 kali,insyaAllah dimudahkan jwb soalan??.takde masa??.insyaAllah banyak masa??tgh2 lepak2 kat balkoniboleh baca yassin?..baca dari tafsir?.tak payah amik wudhu..kalau hafal lagik bagus??boleh baca
dimana2??.

6.take good care of urself?.don?t miss ur daily meal??.no matter how busy are u?..makan tetapkene makan?.at least sepinggan nasik (utk satu hari) dgn telur goreng ataupun daging burger yang halal tu bubuh kicap(awak kata tak suka kuah2 kan?)?..selamat
belajar..semoga berjaya......


terima kasih dear friend... insyaAllah akan diamalkan... make dua for me>> ;-)

Wednesday, June 04, 2003

selera...

aku plg tak respect skali selera makan aku time2 nak exam nih.. time2 cam nih laa... skang nih aku dok craving menda manis... penat seeyyhhh tahan... smalam... tak thn sgt... aku beli jugak ice cream ngan sneakers... tak sedar sakit tekak lagi... huda pun sampai pelik2 ... kimah sejak bile kau craving biskut nih.... hish... aku pun tak tau aku inheritate dari sape craving2 nih.... sabar kimah sabar... mlm cam nih laa dia mule nak makan biskut laa nak makan choc laa... tau susah nak dpt.. lagi nak menda merepek2.... pelangkung sebijik karang
poster presentation

alhamdulillah everything was fine... if it is at pre school.. certainly i won the most kreative... funky... sweet cute looking posters... coz mine are really childish while others are.... really i mean really looks like poster where u stick on the department notice board... mine.... with the splash of water... and stuff.... a really really childish.... its all right... at least ive put an effert to do it.... and mine are the least content poster... others have heeps of information abt what theyve been doing... but me... just plain point form.... hehhehe eventhough mine are not as good as others... but still i like mine the most... coz.... i lovely.. colorful.... heheh puji plak...

the interview

alhamdulillah this also went good.... i didnt actually remember what did i write in the proposal.... but the first thing velda (the interviewer ask me was).... kima... i really like what u write about your religion.... "in my religion, there are only 3 things u can bring with u after u die.... and one of them is knowledge that u teach people.." <------- i wrote this... hahahhahh
she ask me.. ok what are the other 2.... i told her about the good children... and money u spend for charity.... hehehhe she loves it... hehhehe i always wanted to write something like this... and i did it... i dont even remember... hehehhe.... then... all the simple questions she ask... bla bla bla..... i always wanted to say this kind of thing... especially when someone gives out pamplet.... eg... "jesus loves u".... i always wanted to say this.... " yeah i know... and i love him too"... or when they said something like "hello .... do u want to know good news that u'll never regret of knowing it".....then bla bla bla.... then i always wanted to reply back.... "let me tell u a good news that will cherish your heart... full with loves... lailahaillah muhammadarasulullah...".... but.. i dont have that much strength to say it... insyaAllah.. Allah will guide u....



rabu yg dinanti

hari nih ada poster presentation.. rasenye satu department akan dtg tgk sorang2 buat presentation... ya Allah permudahkan aku... poster aku cam budak2 je.... alah budak2 yg buat kajian geografi tempatan... i will talk about chromite.... mmm cakap je la ape yg patut...

ptg... at 5.28p.m... malam sebenarnye... interview... PASS Leader... peer assistant study session leader... utk chem... kire cam tutor la jugak....

u cant be at the top all the time

this is what drew said to me... when he ask about my mt. isa specimen assignment result.... i was soo down... drew go 90%... amy 92%... brooke... 87%... vivien 80%... aku 79%.... fuh...
drew: are u happy with that kima??
me: yeah pretty much ... i cant do anything abt it....
drew: gelaakkan aku yg bermuke monyok.... you cant be at the top all the time kima.... gelak lagi...
me: yeah... (pastu terus sambung buat keje)....

smalam sembang ngan stuart (our remote sensing lecturer)... cakap pasal grading... ya Allah... dgn ape yg aku buat tu.... plg banyak pun leh dpt.... 5.... uish... jauh sgt tuu... tapi bile dgr dia cakap cam tuu....
... answer all the questions... just pass
... answer the questions with some reference to the text book and lecture notes.... close to five.. and five...
... put the case study... 6 and 7....
ya Allah... permudahkan lah aku ... lembutkan la hati mamat tu nak kasik markah... kalau aku tak dpt.... kau redhakan la aku yaAllah... tiada tpt lagi aku mengadu....

comparable and comfortable

i think that im a competitive person... can be selfish at a time... kalau buat keje... keje je... org lain pun takut nak tegur... tu huda ckaap... mmg btol kot... mapping needs me to think more... so... if im doing my work.. usually im in my own world... so..

aku pantang tgk org kat atas... kedudukan tak selesa... nanti aku pun mula laa... tak keruan.. hehehhe ye ke.. ntah... tapi kalau belajar cam tu... then.... bila dah kat atas.. baru rasa selesa...

tapi aku tak tau la plak yg menda nih terapply kat memenda lain jugak... spt... conth conversation tu... memasak... hehhehe... tu conflict antara comfortable ngna compable... tu rase nak comarable la tuu... tapi at the same time... rase malas laa... alah.... so... why dont we take keadaan tu jadi comfortable.. selesa dgn ape yg ada... ntah ape aku merepek nih... abaikan...

$1.50

percubaan menipu aku naik bas hari tu berjaya... tapi ... rase bersalah pulak... what if the angle come to u.. and.. thats it.. your gone... sungguh pun 1.50 tu tak dek makne langsung dekat syarikat bas yg dah untung juta2.... but... hutang is still a hutang... tipu is still a sin.... maka smalam aku pun... gi kat bus driver tuu... nak bagi balik 1.50.... dia tanak la pulak... ishq...
bus driver: there is no stress in australia....
me: i know but please take it... please
dia tanak jugak... aku pun pegi laa turun dari bas.... jumpe sameera... dia peluk aku....
sameera: kimah.. dont be too radiculous.. hehheh its ok... its gonna be fine... ok... make the money as sedeqah.. zakat...
aku pun sedekah kan la duit tu... alhamdulillah pengajaran.... jgn tipu2 dah... hehehehhe nakal btol la si kimah nih....

kematian...
Allah akan jemput kita bebila masa je... jap lagi.. esok lusa... mati adalah menda yg pasti... esok tidak tentu ada... masa depan... entah bagaimana.... ntah2... dah didlm lahad... nasib.. dipukul dipalu... atau beribu kala dan ular... mungkin dibentangkan kubur seluas luasnya... dgn wangian harum jannatul firdaus.... Allah shj yg tau... and bergantung pd test yg kite tgh buat nih... kalau kite pas... insyaAllah from the mercy of Allah... we will get it... insyaAllah.... kalau tak pas... dikubur lagi dah rasa azab sengsara.... ya Allah....
bila aku mati... di mana saja aku mati.. tak kire la kat aussie ke... kat bintulu ke... kat johor ke.. kat sudan ke... even kat sitiawan.... jgn mengada2 nak bawak balik teluk intan... tanam je kat situ..... kalau aku dah kawin... kalau boleh biarlah suami aku bagi penghormatan terakhir.. mandi dan solatkan.... sbb aku rase dia lah yg plg layak sekali... tanak sebijik batu pun ada atas kubur.... tanda je la dgn kayu... kalau rajin... balut dgn kain putih.... sbb dah bnyk sgt dosa aku tanggung... semoga Allah ampunkan... tak sanggup lagi.. nak bawak carry on dosa... ya Allah.....jgn la nak tabur kubur aku dgn bunga.... sbb menyerupai adat org india....
harta pulak.... aku tak dek banyak harta.... tapi duit tu ade la sket2.... aku tak familiar sgt dgn sistem parait... tu laa... tak dek harta kan senang... tak pyah anak2 nak risau cam mane nak bagi2..... kalau ada lagi duit dlm account tu... half pi bagi kat sekolah menengah sains teluk intan.... nih kalau aku mati tak kawin lagi... bagi kat cikgu2... bagi kat budak2.... semoga digunakan pd jalan yg terbaik..... lagi half.... ???? sape yek... nanti aku pk kan nak bagi kat sape... tapi kalau boleh bagi kat org yg bekerja di jalan Allah.... insyaAllah...

harta benda aku yg tinggal nih.... buku2... baju2.... ape je la.... please amik la korang... ape yg leh digunakan guna sebaik2 nye.... cam buku geology tu... kalau tak dek sape nak amik... sedekah kat um.... derang payah nak dpt buku... ya Allah tempat kan lah aku dikalangan hamba mu yg beriman... yg beramal soleh... jgn la kau tempat kan aku dikalangan hambamu yg kufur... yg membuat mungkar... ya Allah aku pohon melalui ilmuMu... kekuasaanMu.... ampunkan dosa dosa ku.... dosa kedua ibu bapaku... sahabat2 ku.... muslimin muslimat... mukminin dan mukminat.... ya Allah... selamatkan lah aku dari siksa nerakaMu.... ya Allah aku pohon padaMu....
thats it for today.... aku nak mandi.. gi kelas... chow



Sunday, June 01, 2003

assalamualaikum

hehehhe dah siap map yg lagi satu... jap lagi... tidy up the mineralogy assignment... tomorrow pegi kelas awal.. tanye rod about my interpretation... vivien seems happy about it... hopefully it makes sense.... coz... i didnt get some bit done with that kind of interpretation... but overall it makes more sense to me...

my friend

i have a friend... very close this one.... she trust me... well... as a friend... and i know her when is it??? aahh cant remember but somewhere in my younger days... so.. we always keep in touch with each other... she likes to tell a lot of stuff to me... as a companion i guess.... ok.... basically she had a boyfriend... hahhaha i told her not to do so... but she did it anyway... unfortunately he is not a really good guy.... but she thought that she could change him.... come on girl... who the hell u think u r ... ???? changing a guy.... duh... but... things doesnt work out between them... then she suddenly realise that she has gone out of track..... what she did was... she devorce him... hehehe sound like married couple.... she dumped him.....

she tell me these good things about being single... i admit it.... i think she probably settle down with everything now.... alhamdulillah... hopefully she get back on track.... i call her yesterday.... she told me about her latest news... which is good i think....

a guy had proposed her.... i was really glad to hear that....
me: how do u feel????
her: im freaking out.... u know... his not like the other guy....
me: yeah everyone different...
her: but this one... totally different from the one before.... the more i get to know him... the more i afraid... sometimes i feel like its a burden for me....
me: emmm..... if its a burden forget about it.... face the reality... u dont have to be somebody else....
her: i know.... but.... u know me... i can cook... but im not a great cook.... i can sew...but im not the best tailor.... i can recite the quran.... but im reading like a snail... and a lot of mistakes.....
me: so???? improve yourself.... sorry ... firstly about the proposal... what did u say???? did u accept it....
her: yah i did....
me: ic.... so...ok continue with ur story.... you'll always have my ears on u.....
her: ok.... this guy.... i think he can cook better than me.... he can recite the quran.... a lovely heart melting one... i bet u.... he can do a lot of things... but not just do it.... he also good at it.... i would say very good at it....
me: ok.... so u feel a pressure on u lah.... ic..... nice impression... so he is like... jack of all trades and an expert.... the expert jack of all trades... hehehhe....
her: yah.... i feel like i dont deserve him.... he soo good... and im soo bad...
me: dont say that dear... Allah's created everybody different.... u cant judge someone by their ability to do certain things... maybe u are good at something else... and his not.... dont give a shit abt it.... forget it... do your best to improve urself.... if he wants u... no matter what u r... he'll admit it.... and Allah has stated that.... so.... do your best... dont put a pressure on yourself...

her: yeah.... i also think of that... everything is only happens according to His will.... yeah u'r right.... even if i try so hard to go into the cooking class.... if Allah doesnt want me to be better than him.... He'll never give it to me anyway....

me: thats good.... wait a second... so... are u like couple again??....
her: no.... i just said yes... but i say.... i dont want anything to happen ..... just keep it to myself.... be responsible on my words.... insyaAllah..... its only happens on Allah's will.... im not gonna get it any further this time....
me: fuh.... thats good.... u'll learn the lesson ha?? hehhehe....

so basically that is some of the conversation btwn me and her.... then we were talking about uni stuff.... shes being busy .... i hope that she still maintain her weight.... dont be skinnier.... eat dear.... she sometimes take eating for granted.... duh...

to my dearest beautiful... kind hearted... cute friend.... study smart ok... i know u will.... (shes smarter than me).... forget about the things.... its only happen on the will of Allah... and im happy for u... hopefully this is the best one.... and.... i demand for the first wedding invitation card.... hehheheh.... insyaAllah.... if i still alive... i'll be on ur wedding... mmuuuaaahhhsss