Thursday, July 31, 2003

assalamualaikum warahmatullah

kisah semalam

i was very tired yesterday... class starts at 9... then i miss the 11 o clock lecture.. coz i thought it was on 12 o clock.. misunderstood the timetable.. the timetable is pretty straight forward but... it was like this.. i have to meet wan at 12... and after that i have to go to the tax office at 12... and suddenly i was sort of thinking that my igneous metamorphic petrology class starts at 12.. while it started at 11 and finish at 12... duh... so.. i was really depressed yesterday... went and see sue... borrow her book... this book is really good.. and it is really expensive.. more than 200 bucks.. fuh... more than half of my monthly allowance... so... i have to sacrifice a bit... buat muke tak malu nak pinjam the book... in 2 days... we finished 2 chapters... waahahahhaha....

then i went to tax office... alhamdulillah the guy is very nice.... then went back home.. rushing.. to the advance remote sensing class... maybe just 20 of us... and... believe me... stuart can caught u directly if u are sleeping.. i tried myself so hard not falling asleep in the class.. alhamdulillah berjaya.... then... the tutorial.... i was starving... but i have to sit in front of the computer doing the mapping bla2... i turned to brooke... and asked" do you ever feel like quiting uni.. and just stay at home?"... she said... " i know how does it feel like..."... by 8.10... still the tutorial hasnt finished yet... but ... i forced my brain to work... and brooke and andrew left me...

by 8.40.. ok thats it... im so tired.. and i couldnt take this anymore... aku pun balik berlari ke rumah coz.. outside is so cold...terus masak balik umah... makan.. and starts with the igneous stuff again... by 12.. ok thats it... go and sleep dear... pastu mimpi merepek plak... duh...

kalau ikutkan hati.....

berenti belajar.. balik malaysia.. kawin... (does it sounds so desperate???)
nak je aku pecahkan komputer nih ( tapi nanti tak dek komputer lagi susah nak buat keje..)
jadi cikgu tadika lah...(nanti tgk budak2 tak pepasal bebudak plak yg kene cekik)

dialog2 kalau ikutkan hati... hati.. hati... hati nih la menda plg besar dlm diri kita.. tapi kita tatau hati nih kat mana... is it the jantung??? or hati yg dekat perut tu.. yg after the pencernaan the stuff go to hati.. (btol ke nih... dah lupe la bio)... tapi yg aku tau la... hati nih la menda yg plg penting kite kene jaga... 1 makanan dia... hanya dgn mengingati Allah hati akan menjadi tenang... maka... perut kenyang bila makan.. hati tenang bila ingat kat Allah... perut sound bila lapar.. hati sound gak kalau tak tenang.. tapi kengkadang kita tak sedar.... perut meragam bila kita letak menda yg tak pape... hati gak reti meragam bila kita tak balik kpd fitrah kita... tapi still depends kite sedar ke tak.... so... kesimpulannye hati lagi susah nak jaga dari perut.. kita kene jaga perut utk menjaga hati... kita kene jaga amal utk jaga hati... bila buat dosa .. maka akan tumbuhlah satu titik hitam pada hati... lama2 hati boleh berkarat... bila dah berkarat.. nak bentang sejadah pun mcm tak sempat.. ayat Allah dah tak terasa hebat... dah tak takut kene sebat... dunia akhirat dah tak ingat... nanti lama2 kalau biar melarat... takut nanti tak sempat .. last2 tamat lah riwayat... tak takut ke kene siksa kat akhirat... tapi nak buat ape pun dah tak sempat... sume dah terlambat...

maka kesimpulannya.. jaga lah hati... hati seniri laa... tapi... hati nih pun susah gak bila dah kene jaga hati org lain.. ye la kite hidup kat duniya bukan sorang2... hati housemate kene jaga.. hati sahabat kene jaga... hati mak ayah kene jaga... sume hati org kita kena jaga.. sbb dgn menjaga hati .. kita jaga hubungan.. sbb bnyk masalah dtg dgn penyakit hati.. hasad dengki.. dendam... marah... bnyk lagi lah... so... menjaga hati jugak adalah salah satu cara utk jaga ukhwah... betapa susahnya nak jaga hati... bersangka baik... pun salah satu method menjaga hati... susah sgt nak dpt sangka baik nih... kengkadang menda jadi kat depan mata... pun kita kene sangka baik jugak... and sangka buruk kat kita...

tu la sedikit mengenai menjaga hati... hati2 di jalan raya.. di rumah.. dan juga di tempat kerja... di skolah.. di uni... di mana shj... hanya dgn mengingati Allah hati akan merasa tenang... so... apa2 problem.. ngan awek ke.. ngan balak ke.. ngan mak ayah ke.. ngan housemate ke... balik kpd mengingati Allah.. sbb Allah je yg tau apa yg jadi.. may He decree the best for us.. ameen...

jodoh

hehehhe sebenarnye aku dah mals dah nak cakap pasal menda nih... sbb masa zaman semangat berkobar2 nak kawin dah lama berlalu.. and aku suke gak la dia dah berlalu.. eheheh... hari tu ada sorang sahabat tanya...

sahabat tu: cam mana nih kimah.... aku sayang sgt kat dia... tapi.... bla bla bla.. (aku dah tak ingat apa dia merepek... biasa la mals nak dengar memenda cam ni sebenarnye... hehehe sorry brother)...
aku: kau dah buat istikharah dah?
sahabat tu: blom....
aku: lar...tak kesah laa.. tapi nih aku punye nasihat kat kau la...

memule buat istikharah dulu... sbb only Allah knows... even kengkadang ko ada 5 calon... sume mempunyai sifat2 yg ko nak... sume bila ko try cari alasan utk reject... tak dek... none... perfect la kengkononnye.. hehehhe (dari mata kau laa.. ulang dari mata kau la).... tapi... out of 5 sorang je... jodoh kau.. ntah2 4 tu is jodoh kau.. ntah2 sorang pun bukan jodoh kau.... ko bukannye tau pun.... ape ko leh buat... tanya lah Allah... (cakap mmg senang!!!!).... tapi bak kata suria... kita kalau nak memilih... jgn pilih pilihan kita... jgn jugak pilih pilihan mak ayah kita.. apetah lagi pilihan kawan kita... pilihlah pilihan Allah... sbb pilihan Allah adlh pilihan yg terbaik...

then... buat la keputusan... tapi lepas ko buat keputusan tu.. still ask Him to show u the best... i mean to give u the best.. and make u redha for everything... then bila ko buat keputusan.. propose laa... then... kalau dah setuju baguslah.. sampai masanya kawin... tapi... kalau boleh... and nasihat aku... jgn la meningkatkan thp perkawanan itu....

normally

normally apa yg jadi kan... normally la.. kengkadang tak jadi gak.... ada lelaki yg cam nih... yg terus propose... kalau tak propose kawin ke... propose ko nak tak jadi awek aku... tapi ada 3 (majot kot) situasi...
1... sama ada lelaki tu totally stranger dgn pompuan tu...
2... sama ada lelaki tu cam kawan sket2...
3.... dah lama kawan dah... kamceng gile nih... ehheheh

tapi selalunye... bile ikatan dah terjalin... selalunye yg tak halal lagi laa....laki... aku rase laa... (dari observation aku ... tapi ade gak pompuan cam nih... tapi selalunye laki)... katakan lah... stage perkawannan itu ada 3... kawan biase.. then kawan baik.. then kapel... selalu nye lelaki.. bila dah declare... derang rasa derang dah ke tangga yg ketiga... apa masalahnya menda nih...

1.. kalau laki yg golongan pertama tadi.. susah sket laa.. ye aaa ko tak leh la nak expect minah tu treat kau cam kapel sbb dia tak knal kau lagi...kirenye golongan kedua dan ketiga kurang mengalami masalah... normallylaa...

nih pandangan je... ia bergantung gak pd org dan situasi... kengkadang org yg cool ... cool la... dah kawin pun cool lagi... org yg excited state nye tinggi sket.. tinggi la... mcm2... kesimpulannye...

aku tak galakkan org kapel pun tak payah la sesuah.. buang duit.. buang masa.. buang karan... buang mnyk menda la... silap2... hati tak terjaga... la takrabul zina... jgn kamu mendekati zina... Allah bukan suruh... jgn berzina... Allah kata.. jgn dekati zina... jgn dekat pun.... bukan saje tertakluk kpd org yg berkapel... no offence yek org yg berkapel... org2 lain jugak terapply... hubungan perempuan dgn lelaki lah... tak kirela laki tu muslim ke bukan muslim ke.. sbb certain org (aku pun pernah jadi org nih).. bile non muslim dia mcm kurang kisah sket... eg.. shaking hands... org tu bertepuk tampar ngan kita... tapi bile ngan lelaki muslim bukan main lagi menjaga nye... tak istiqamah la cam tu.. alasan... sbb lelaki bukan muslim taktau... hello.... kita la kene bagitau... cam mane dia nak tau kalau kita tak bagi tau... duh... tu laa.... same je... kalau ngan lelaki muslim kita jaga.. ngan lelaki bukan muslim lagi la kene jaga.. kan?

and nih sume balik kpd soal hati tadi... hati yg didirectkan dgn wahyu.. insyaAllah dpt bezakan antara yg hak dan batil... antara intan dan permata.. antara igneous and sedimentary rx... hehehhe... bagilah hati makan makanan halal yg secukupnya.. sbb bila dia lapar.. dia start searching for food.. and im afraid that.. the food that u feed him is the wrong food.. sbb hati nih... dia nye warning.. sgt2 halus... tak leh dengar ngan telinga... tak leh lihat ngan mata... hanya leh rase dgn hati jugak... so.. jaga lah hati... may Allah decree the best for us.. and may we redha in everything.. ameen...

p/s: apa2 yg dipost diatas diharap tidak menyentuh mana2 pihak.. just a tots that come in the library at the moment..

Sunday, July 27, 2003

mengemis kasih

Tuhan dulu pernah aku menagih simpati
kepada manusia yg alpa jua buta
lalu terheretlah aku di lorong gelisah
luka hati yg berdarah kini jadi kian parah

semalam sudah sampai ke penghujungnya
kisah seribu duka kuharap sudah berlalu
tak ingin lagi ku ulangi kembali
kelak dosa yg menghiris hati

Tuhan dosaku menggunung tinggi
tapi rahmatMu melangit luas
harga selautan syukurku
hanyalah setitis nikmatMu di bumi

Tuhan walau taubat sering ku mungkir
namun pengampunanMu tak pernah bertepi

bila selangkah kurapat padaMu
seribu langkah Kau rapat padaku


salam..

alhamdulillah ... hari nih aku dpt balik kekuatan nak buat kerja2 nih.. sebulan aku tunggu.. tapi kalau kita tunggu tak cari mmg lah takkan dpt... thanks suria for the cd... and the lagu jalan dakwah... it really touches my heart... ok now get set and go... masa dah suntuk.. esok start kelas... schedule pack la jugak this semester.. aku amik 5 courses... plus jadi PASS tutor.. so... got a lot of stuff to cover.. balik malaysia?? emmmm last friday i called mr aziz.. and talked to azri .. he said my name is on the lucky 40... talk to mr aziz.. he said.. the offer is only come once.. once u reject it .. thats it.. ull never can claim it again... emmmmm if that is the case... maybe ill go back again this year..

considering about not doing hons... mr aziz.. tak pepasal suruh aku pas abih terus keje... chris fielding (uq petroleum geologist expert).. went and and a job.. very good paid in the states.. his position hasnt been replaced yet... its hard to find one like him... plus brisbane doesnt have as much oil as adelaide and western australia... we have a lot of other resources.. lead .. iron.. gold.. bla bla bla.. so.. kalau buat hons... 1 kene extent visa.. 2... if they still cant find a replacement for chris... maybe i have to go to south australia... and do my hons there... conclusion.. susah.. ya Allah permudahkan lah aku utk menghadapi segalanya... tentukanlah hanya yg terbaik utkku... redhakanlah aku dgn apa saja ketentuanMu.. ameen...

Thursday, July 24, 2003

Seaworld

kelmarin gi seaworld.. 4 org.. me.. huda.. najwa and dol.. this is the pic at the entrance... tak jelas.. saje tanak jelaskan.. nak tgk gambar yg jelas datang la rumah.. heheheh...


Seaworld and Lone Pine trip
a few pictures from seaworld and lone pine.. tak leh bebanyak.. takut kene plagiat... and again... tak jelas sgt.. nak tgk the best .. dtg la rumah... cheers!!

Monday, July 21, 2003

assalamualaikum... salam hari isnin yg ceria...

hari isnin hari nih dimulakan dgn hari yg ceria.. bangun awal... buat aktiviti cam dulu balik... kurangkan tidur.. tak elok tidur bebanyak nih...

pagi hari
pagi nih dikejutkan dgn k syima's call... ajak gi lone pine koala sanctuary... and using the cruise from north quay(brisbane city)... at first i thought tanak pegi.. coz.. i really miss my choc mud cake... but... shes really insist...
me: ok fine...(dgn nada yg tinggi sikit)
k syima: amboi.. marah plak dia.. hehehhe
me: tak dek laa.. ok la..
so... tak jadi la nak tido balik... bukak komputer... hehehhe i chat with an old friend of mine... lame gak tak chat ngan dia... we talk about quite a few stuff today... im pretty happy abt it... thanks mate...

lone pine

then we were off to lone pine... im having breakfast that k syima brought in the car... :)... cruising... listening to a few history of the brisbane area.. especially the houses on the river side... the suburb along the river from brisbane city to lone pine...
we had so much fun today... me? im really enjoying myself... i took 2 rolls of pic... most of them not from k syima or her father in law(dia dtg sini dari malaysia).. most of the pic are the kangaroo pics.. koala.. birds.. basically most of the animals in the sanctuary... hehehhe.. their pic ada la berapa keping je... kimah... i just cant stop myself from snapping the pics.. hehehhe ..

the kangaroos and koala are pretty sporting today.. i saw a kangaroo with a joey in its pocket... a koala with their joey ... and believe me... a pair of mating kangaroo... and guess what.. they dont bother what all the people around... some of the tourist come very close to them.. but.. ya Allah.. they dont even bother... they just continue on doing their business... see... they animals... they dont have anything to hide on.. if we human being.. who has been given akal... to think and make the right decision do the same thing... we just humiliating ourselves...we are far far more... worst than the kangaroo... haii... la manusia... the koala boys also... hehhe today they make a really horible moaning sound... it is some form of attraction.. but the presenter said in the talk.. this is not the mating season.. but the sound they made is a form of attraction ... hehhe female of course...

then after zuhur we went to mt cootha... at the summit of mt cootha we could see the brisbane city... probably the highest lookout of brisbane city.... then we off to botanical garden... i was feeling like taking all the pics but... i only have last 4 film available... so... keep it for later darling.. insyaAllah ill come back again to mt cootha and botanical garden... :)

lunch + dinner

we had our dinlunch at khan's kitchen... tgh2 makan.. suddenly huda.. and her guy (hehhehe maybe i shouldnt say it like this..) walk pass over us.. ... hehhe... i dont really know what happen... but... k syima .. a amir.. and uncle( a amir's dad merangkap k syima's father in law) had a sort of talking about those teenage couples (aku rase la sbb derang mcm gelak2)... pastu... aku yg nak tunjuk macho nih... tanye laa kat derang
me: ehhh ape nih?? gelak2 tak bagitau kimah yek?? cepat2 bagitau...
a amir: ha kimah pun kalau ada yg berkenan kat sape2 ke.. bagitau lah kitorang... a amir bla bla bla (aku tak ignat ape die merepek)...
me: tak dek la.. saya single mingle.. kan k syima...
a amir said something.. bla bla bla.. ape menda tah dia merepek.. but.. suddenly i heard a word of another language.. yg aku rase malu... alamak seeyhh...
dah abaikan...

belah bagi

sampai umah k syima... makan2.. solat... ada 2 main problem arises..
1. k ros nak dtg umah k syima.. and dia nak jumpe aku...
2. k yanti nye accommodation
3. janji ngan huda and the gals...
basically cam nih... aku and the gals dah janji nak gi three monkeys... then nak main bowling.. lame sey dah tak main bowling... but suddenly.. k ros nak jumpe me... tak kesah la abt that... but suddenly.. k yanti... nak dipindahkan di rumah kitorang (k yanti nih.. student utp... buat master in IT) aku...
aku berbelah bagi... firstly.. i have to wait for k ros anyway... secondly... i want to help k yanti... thirdly... im not really into the three monkeys thing.. and i can post phone my bowling stuff next year( coz its very unlikely for me to do it in the semester)... but the thing is... its very hard for me to say no to them.. ive done it heeps of time.. sometimes... its just hard for u to say it again... so... after isya'
ive decided... ok... ill go with them (coz im the driver)... i leave my key to k syima.. so that they can take k yanti from the backpackers and bring her to my house...

that is my original plan... but i know uncle dont really agree with me... he ask me ...
takkan nak tinggal org tu duk rumah sorang2 while korang pegi main bowling.. btol gak tu... tapi... then dia sambung balik... just put yourself in her position... and diri aku yg memberontak nih... berkata.. ok uncle... put yourself in my position... fuh..
malas nak citer tapi overall turn out... after k ros balik... it was 45 minutes later than the original plan... amik k yanti.. then we off to three monkeys...

gelabah

aku... aku.. aku gelabah... ntah sampai lupe nak baca doa masuk kenderaan... kesannye... yup we manage to get there.. but nearly had a crash... kat simpang jalan... lampu hijau... aku tau nak jalan je... tapi aku nak belok kanan... so.. org yg nak terus kene bagi jalan kat dia dulu... tapi.. ntah... my heart is not there... and dlm kepala otak.. org tu dah tunggu... ya Allah... suddenly org kat depan aku yg laju gile ferrari merah beb... diulang ferrari merah nasib baik dia sempat brek ... and elak.. aku pun sempat brek and elak... fuh...

dah kesimpulannye... im downed... ya Allah ampun kan segala dosaku... tomorrow.. aku nak ke seaworld... insyaallah.. kalau tak dek aral.. put a big smile in your face... hati2 bawk kereta... nope... i wont drive anything tomorrow... :) naik train... cukup for hari nih

Friday, July 18, 2003

salam hari jumaat

pufftat

i was making the karipap pusing today.. the inti was great.. everybody loves the inti... that is my speciality when it comes to making karipap... usually huda will be the one who uli the adunan and stuff.. but today .. she's gone to work again.. and guess what... aku la uli ... but unfortunately... it become like a kuih raya... mcm kuih tat... hahah tat inti kentang.. kasik can laa labu

then went to spotlight again... i found a nice.. but expensive yarn... its ok... ill knit it tonight.. start my new project... hehehe... then browse la any kain... to make the jubah... i found this really nice dark... sort of brown but purplish colour... skali harga dia... 32.95.. before 15% off... tak pe la ... tunggu dia offer btol2... kain lain buruk.. kang ... 1 dah la aku jahit seniri.. kalau kain lawa baru la aku nak pakai... 2.. kalau kain buruk kang tak pakai tak gune je... 3... kalau terstuck sgt menjahit nanti leh kasik org lain jahitkan .. sbb sayang kain lawa.. hahahah ada2 je kimah nih....

Thursday, July 17, 2003

kereta oh kereta
fuh... pas main basketball... ish tak leh jadi nih...tangan aku mmg tak leh duk diam... mlm nih jugak kene pegi spotlight... nak cari benang nak mengait... kalau ada kain lawa.. nak try jahit jubah lak... maka.. tgk2 map...
ok huda jom blah... maka.. kami bertiga pun naik kereta ford hijau katak tu gi indropilly.... driver baru blajar la katakan... slow je la makcik nih bawak... lantak laa... akhirnya sampai jugak kitorang kat depan spotlight... skali turun.. aisyehh dah tutup... dia tutup kul 8 la... ingatkan kul 9.... kitorang sampai 8.05 hish.. maka balik la kerumah balik.. skali aduish... apsal keta nih tak leh nak start.... emm... try punye try... mmg tak leh... maka call la a amir.. tanye...
a amir: aik nak start kereta pun tak reti?
tapi nasib baik ada mamat keje kat retravision tolong tgk... rupenye keta auto... menda tu tersangkut so tu yg tak leh start kene kuarkan dia...

then kitorang pun bergerak keluar.. ntah cam mane sesat la pulak... dari moggil road kuar gi jumpe taringga road... then terjumpe plak blackstone street .. then carryina street... ehh sume dah no through road... kawasan gelap gile dah... hhuhu...
ok cool berenti tepi jalan... tgk map... haaa patah balik... so...
kitorang pun patah la balik... sampai mobil nak isi minyak... isi la minyak... isi minyak tak reti plak nak bukak tpt isi minyak tu... aku dah gelak2 dah... apsal nih... dia leh pusing 360 darjah la pulak...
skali org jage stesen tu runsing kot tgk kitorang runsing.. dia pun dtg la tolong.. tgk kan... rupenye ada 2 kunci
aku dengar ceramah tak catit mmg la... memule nak bukak kene gune kunci yg besar... pastu baru gune kunci kecik plak... aisyehh man... maka isi la minyak
then jalan la balik...
aik apsal.. gelap je dunia aku nih.... aduishhh tak bukak lampu rupenye... pandai btol anak cik mohamud sorang nih.... aku sepanjang jalan tu nak tergelak je.. memandangkan kisah lawak jenaka naik kereta hari nih... hehehe apee daaa...

tapi kalau kita tak try.. kita tak tau... kene try baru tau... kan?? kan?? kan?? hehhehe

tu la pasal... najwa cakap... huh best jugak kalau kite pegi road trip nih.... aku jawab... arghh aaku tak jadi pegi mt cootha esok.. kite pegi lain kali.. di kala sume manusia kat brisbane nih berhibernate.. hehehhe dah cut the crap

tapi alhamdulillah.. kitorang sampai umah dgn selamat walafiat... keta pun selamat.. kitorang pun selamat... biasa la keta lama what do you expect... berat... gear cam tersekat... tak pe... inilah experience namenye... barang lama... nanti dah dpt yg baru tau la nak appriciate kan...

mak ayah aku pun start pakai kereta second hand gak... so... alhamdulillah...
we got the car for a very reasonable cheap price... so.. alhamdulillah... insyaAllah akan digunakan di jalan yg sepatutnya... ameen...




Makanan dan Hikmahnya dalam Islam
Sumber: Association of Malaysian Students at University of Southern California

Senarai Makanan Dan Hikmahnya

Roti (khubz)
Roti yang paling bagus ialah diperbuat daripada gandum yang baik dimasak dalam pembakar roti yang bulat. Roti itu dibiarkan sejuk sebelum dimakan, jika tidak kita akan merasa haus bila memakannya. Roti yang sudah lama dan tidak elok akan menyebukan perut. Roti yang terdapat sekam gandum mudah dicernakan. Nabi s.a.w. pernah bersabda "Jangan potong roti dengan pisau. hormatilah roti itu dengan memotong dengan tanganmu kerana Allah menghormati roti itu".

Jintan Manis (anisun)
Jintan manis banyak khasiatnya ianya melegakan kesakitan dalam badan, melancarkan aliran keluar haid, membanyakkan susu dan membuang gas dalam usus. Ianya juga boleh digunakan dalam bentuk serbuk dan disapu disekeliling mata bagi menguatkan pandangan mata.

Epal (tuffah)
Epal yang masam lebih sejuk daripada yang manis. Ianya juga boleh menguatkan organ hati.

Asparagus (hiyawn)
Asparagus berkhasiat bagi membuka sekatan pada buah pinggang dan memudahkan kelahiran anak.

Pisang (mawz)
Pisang boleh menyejukkan badan dan ianya boleh dimakan dengan madu lebah.

Barli (sya'ir)
Barli berkhasiat sebagai penyejuk badan. Rasulullah s.a.w. pernah memberi sup barli kepada orang yg mengidap demam.

Selasih (manis rayhan)
Selasih berkhasiat untuk menguatkan organ hati, memudahkan tidur dengan cara menyapu kepala dengan basil yang dicampurkan air.

Mentega (zubdah)
Mentega khasiatnya memanas dan melembapkan. Baik untuk menghilangkan sembelit. Mentega yang dicampurkan dengan kurma dan madu sejenis makanan yang menghilangkan rasa mengidam pada perempuan hamil.

Bunga kubis (qunnabit)
Sayuran ini sukar dihadam dan bahaya untuk penglihatan.

Chamomile (babunaj)
Kegunaan chamomile ialah melancarkan aliran haid dan kencing. Ianya juga sangat berguna untuk memanaskan badan.

Lobak merah
Kegunaannya memanaskan badan. Ianya juga melancarkan aliran haid dan air kencing.

Biji kopi (qahwah)
Sebagai ubat penyakit buang air besar berdarah, menghilangkan dahaga dan dikatakan menimbulkan kebijaksanaan.

Biji hitam (habb al sauda)
Dilaporkan bahawa Nabi s.a.w. pernah bersabda "Jadilah seperti biji habb al sauda kerana biji ini ubat semua penyakit kecuali kanser dan mati". Adalah dilaporkan juga bahawa Allah Taala menunjukkan bahawa "ia" itu ialah hab al sauda menghapuskan angin dalam usus dan demam. Baik untuk merawat 'leukoderma' dan membuka saluran urat yang halus. Berguna untuk menghilangkan penyakit selesema.

Ayam (dajaj)
Memudahkan penghadaman. membetulkan imbangan badan, baik untuk otak dan badan, serta mencantikkan rupa paras. Walau bagaimanapun jika dimakan terlalu banyak boleh menyebabkan penyakit sendi dan yang terbaik ialah daging ayam betina yang tidak bertelur.

Kulit kayu manis (darchini)
Kulit kayu manis juga merupakan pemanas badan. Minyaknya sebagai penawar untuk menghapuskan rasa tidak hadam. Ia merupakan campuran (rempah ratus) yang digunakan dalam resepi masakan hampir tiga suku penduduk dunia.

Limau kulit tebal, warna kuning pucat, kurang mengandungi asid (utrujj) Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda, "Limau ini adalah seperti mukmin: bagus dirasa dan bagus dihidu". Limau ini menguatkan organ hati serta dapat menjauhkan kesedihan dan bintik-bintik pada kulit, menghapuskan kelaparan dan melambatkan pengaliran dalam hempedu.

Timun (qitta')
Yang masak menghilangkan panas dan menggalakkan pembuangan air kecil. Makan kurma dengan timun muda menambahkan berat badan.

Jintan putih (kammun)
Jintan putih khasiatnya untuk memanaskan badan. Jintan putih yang direndam di dalam air dan diminum adalah baik untuk mengubat perut yang memulas.

Tamar kering (tamr)
Nabi s.a.w. pernah bersabda, "Rumah yang tiada tamar atau kurma adalah rumah yg tiada bermakanan". Nabi s.a.w. sendiri pernah menanam kurma atau tamar. Kurma hendaklah dimakan dengan badam untuk menghapuskan parut yang tidak diingini.

Terung (badhijan)
Terung hitam menyebabkan keluarnya hempedu. Kecenderungan benda ini mengeluarkan hempedu dapat dibetulkan dengan memakannya bersama daging.

Telur (baydah)
Khasiat telur yang paling baik boleh kita dapati daripada telur ayam (setengah masak atau ?masak) bukan direbus keras. Putih telur melegakan apabila kita melecur atau kulit terbakar dan menghilangkan parut pada kulit.

"Endive" (hindiba)
Khasiat hindiba berubah mengikut musim. Hindiba' pada awal musim adalah yang paling baik dan yang dipenghujungnya sudah tidak berkhasiat lagi. Hadith menyatakan "makanlah hindiba dan janganlah bersendawa kerana sesungguhnya tidak ada satu hari pun titisan air syurga tidak jatuh ke atas hindiba".

Fenugreek (Hulbah)
Nabi s.a.w. pernah bersabda "jika umatku tahu apa yang ada pada hulbah, mereka pasti membeli dan membayarnya dengan emas". Antara khasiat hulbah membantu pengaliran haid dan berguna untuk menyembuhkan sakit perut(memulas).

Buah Ara fig (fin)
Fin kering adalah yang terbaik. Di antara khasiatnya ialah untuk memanaskan badan dan rasanya enak. Nabi s.a.w. pernah bersabda, "Jika anda kata ada buah datang dari syurga maka itulah fin kerana sebenarnya inilah buah syurga". Oleh itu makanlah buah fin kerana khasiatnya menyembuhkan penyakit buasir dan pirai.

Ikan (samak)
Khasiat ikan air tawar lebih baik terutama yang makan tumbuh tumbuhan, bukan yang makan lumpur dan benda-benda seni dalam air. Ikan yang tidak dimasak sukar dihadam dan mengeluarkan ketidak seimbangan badan

Bawang putih (thum)
Bawang putih juga elok untuk memanaskan badan. Khasiatnya membuang gas dan menggalakkan pengeluaran air mani. Baik untuk pembawakan sejuk, untuk mencairkan balgham. Minyaknya digunakan untuk merawat gigitan serangga dan Nabi s.a.w pernah bersabda "Sesiapa yang memakan pohon ini maka janganlah dia mendekati kami dan janganlah sembahyang bersama bersama kami."

Minyak sapi (samn)
Minyak sapi mengandungi banyak lemak. Ia dianggap sebagai penawar racun. Campurkan dengan manisan lalu dimakan dan ianya dipercayai ubat pada makanan.

Halia (zanjabil)
Halia disebut dalam ayat alQuran (ayat 17, Surah Al Insan) firman Allah Taala yang bermaksud "Dan mereka dalam Syurga itu,diberi dari sejenis minuman yang campurannya dari zanjabil". Khasiatnya membantu penghadaman dan memanaskan badan.

Inai (hinna)
Terdapat banyak khasiat pada inai. Antaranya menghilangkan bekas calar-calar atau lebam pada badan, menghilangkan sakit kepala, sakit dalam kaki, sakit kuku dan mengelokkan rambut. Inai bersifat sangat panas dan menerbitkan perasaan cinta. Wangian yang terbaik ialah yang diperbuat dari bunga inai.Memakai inai pada kuku, tangan dan kaki menjadi biasaan
masyarakat di Timur terutama bagi pengantin baru.

Madu lebah(a'sal)
Madu lebah mempunyai berbagai-bagai khasiat. Madu atau manisan lebah ini apabila dicampur dengan air panas boleh mengubati penyakit cirit birit. Sabda Nabi s.a.w., "Demi Allah yang aku dalam genggaman Nya, minumlah madu. Malaikat akan memohon rahmat pada penghuni rumah yang ada madu di dalamnya. Jika seseorang itu makan madu, seribu ubat masuk keperutnya dan sejuta penyakit keluar darinya." Rasulullah sendiri mengamalkan meminum madu, dengan meminum segelas air yang dicampurkan dengan madu setiap pagi ketika
perut kosong. Madu dianggap ibu segala makanan, minuman dan ubatan. Madu yang paling berkualiti ialah madu yang dikeluarkan dalam musim bunga (spring), seterusnya dalam musim panas (summer) dan yang kurang berkualiti adalah madu yang dihasilkan dalam musim sejuk (winter).

Kekacang (a'das)
Semua kekacang mengeluarkan kekeringan. Jenis-jenis kekacang hendaklah dimakan sedikit kerana kalau dimakan dengan banyak ianya tidak baik untuk perut. Ada hadith mengatakan bahawa sesiapa memakan kekacang akan menerbitkan hati yang simpati, mata berair dan menghapuskan kesombongan.

Salad (khass)
Meskipun ianya sejuk, ia dianggap sayuran yang baik untuk dimakan. Ia melembutkan tubuh yang keras dan membantu menyembuhkan penyakit gangguan mental. Salad melemahkan tenaga batin dan terlalu banyak memakannya juga melemahkan penglihatan.

Daging (lahm)
Daging mengandungi banyak khasiat. Dikatakan bahawa orang yang memakan daging selama 40 hari berturut turut tidak akan mendatangkan kebaikan. Dan orang yang tidak memakan daging selama 40 hari berturut-turut juga tidak akan mendatangkan kebaikan. Dengan kata lain makanlah daging secara sederhana. Daging yang paling baik ialah daging kambing. Ianya bersifat panas dan lembab. Daging kambing yang paling baik ialah daging kambing jantan yang berumur satu hingga dua tahun. Adapun daging babi haram dimakan. Terdapat pertelingkahan pendapat mengenai daging kuda sebagai makanan biasa. Ibnu Sina berpendapat bahawa daging unta, kuda, keldai adalah tidak baik dimakan sebagai makanan biasa. Syariat juga melarang memakan daging binatang pemangsa. Dilarang memakan daging binatang pemangsa yang kukunya mencengkam dan menyangkuk.

Monday, July 14, 2003

Assalamualaikum warahmatullah

alhamdulillah... semalam selamat sampai ke brisbane.. seronok... penat.. tak hilang lagi sebenarnye.. tapi seronok.. sbb dah balik rumah.. it feel so good when u r at home... ok meh citer pasal field trip dulu... banyak nak citer nih... rajin bace.. bace la sampai habis yek...

1st July 2003

i started my day with a little crap morning... then off to train station... thanks a bunch to najwa for helping me carrying my bag to the train station.. not that its heavy.. but... its very nice to have u in company.. thank you again... i dont know why am i feel so bad to leave brisbane... but u have to leave it anyway... everybody was gone.. huda went to sydney... the gals went to melb... it feel so bad... when u left behind.. fuh... nih baru kawan2... mcm mana plak suami nanti... ili said to me.. alah kimah... kimah lagi banyak tinggalkan org dari huda kan... huda baru pegi skali... hehehe sian huda... mmg everytime cuti... ill go to somewhere else... cuti panjang la... nih dia baru gi sydney awal sehari dari kau pun nak bising... ape la kimah.... ok... that was the left behind story...

anyway ive make my way to train station... 4 bags... main bag.. backpack.. sleeping bag.. and my precious camera... fuh... i went to farmasi... before getting off the train... ok... nice and steady weight... hope this will be the same by the time i came back home... :)

arrive at rockhampton at 9:58.. sue and massimo came and pick us up... that night ... i got a private all girls room with vivien, jessica, and angela.. dinner... pumpkin soup... a really nice and yummy one... broccoli, beans.. and potato... the cook is Judith... shes a bit grumpy from what people said about her... massimo give a talk on the schedule... then we off to bed...

2 July 2003

First day in the field... alhamdulillah... vivien.. and brigid.. is my groupmate... no man in the group means ... the work can be done my way... no man in the group means... i dont have to worry about ciggerate smoking... and drunk man... no man in the group means... work a bit slower.. for the gals... its all right... bukan semua lelaki boleh diterima pakai.. especially ausies... fuh.... its really... i mean... really really hard to find one... this is the pic from the field area




first day on the field... massimo give a tour... to all the sequence... then he asked us to do a strag sequence on the western site of the field... duh... we got lost... hello dear... u got lost on the first day?? but lucky we made the best decision to go via the road... and finally we get back to the car... and alhamdulillah... we werent the last person...

i had a fight with vivien... techinical stuff... the sky is magnificient... amazing bulan sabit... subhanallah... suddenly i realized that tears coming out my eyes... i cant stand this anymore... ya Allah.. aku nak balik.... we get back to the camp... had a shower... fuh... amik wudhu solat... fuh... alhamdulillah released kejap.. then suddenly ... fuh... i need to talk to someone... i called my dearest suria... alhamdulillah.. thank you suria... for hearing to my story... kimah remember... if you think that u have been through with all the hardship... all the ujian from Allah... u are definitely... totally wrong... there are people out there who has been sacrificed their life... their time... their money... sacrifice everything only for Allah... what have u done... nothing.... nothing compare to what they have been through....

Allah sayangkan kau suria... bersabar bnyak2... insyaAllah... there Allah will always be with you... kau bukan calang2 orang utk terima ujian cam tu.... aku minta maaf sebb kurang kasik support kat kau.... insyaAllah... kau akan dpt menda yg jauh lebih baik dari menda yg ko tak dpt tu.... senyum ye sayang... :) thank you again for the story... it really impact me a lot... betapa hinanya aku kat dunia nih... nangis... rasa dah diuji dgn teruk hanya semata2 kerana that fight... kimah .. kimah.... wake up...

that night... we got the general idea how to do the map...

3 July 2003
second day of the field.. alhamdulillah we covered 30%... of the field area... we found this... bioclastic limestone.. full with fossil in it...

and oolitic limestone... made up of ooids.. and maybe cemented by microcrystalline calcite... these are two major lithological unit in the area...

we are a bit behind from others... i fall down 4 times... and left my pen.. clipboard.. map... and compass... brigid wont let me hold anything again... she has it all.. heheh... vivien said... you are so organised in your work but u left everything...
dinner is pumpkin soup.. carrot.. beans.. potato.. and veg pasta...

4 July 2003

we went a bit fast today... i lost my camera cap... fuh... sayang btol.. tapi mals nak patah balik ... the area is so big... i dont bother trying to find it... although i did try to find it... but suddenly i realized that ... fuh hopeless... this is the last shot that i take before i realized that i lost my camera cap...



5 July 2003

Start geophysics... alhamdulillah... kurang sket keje... tapi still banyak keje gak sebenarnye...
i got a good news from a friend... huda got a really good result... alhamdulillah... my best friend nyer result pun alhamdulillah gak... keep up the good work mate...

6 July 2003

geophysics again.. we stuck in resistivity.. hehe... then at night they have a night out... get out everybody... i stayed of course... the phone call make me feel as i was at home... hehhehe...

7 July 2003

i joined the seismic crew... alhamdulillah.. this is the best day out of the field trip... steve is really fun.. and cool... that night... steve... ashley (a guy) and me do the analysis of the seismic data...

that day i did magnetic reading.. carrying the 5 kilos magnetometer.. but alhamdulillah ... tak dek la berat sgt aku rasa...

8 July 2003

excursion at Fitzroy river... my partner is jess this time... this is the pic when we are all heading to the Fitzroy river... yg ada air tu Fitzroy river la... it is the longest river in australia...


and this is a pic where we did the strag log...

9 July 2003
trip to Yeppoon and Mt. Archer... we see the evidence of volcano... gambar... nanti la upload.. malas.. tertinggal satu plak... heheh theory exam... tawakal je la... i think probably that is the best i can do... ya Allah...

10 July 2003
continue with the field mapping

11 July 2003
continue with the field mapping... we just went there to make sure what weve seen is correct... and finally ... submit the group map... alhamdulillah... i satisfied on what weve done... the gals have been put up with a really good work... this australian.. sometimes... they dont take things for granted.. which is alhamdulillah

12 July 2003
fuh last day of the field... we have a field exam... ya Allah permudahkan aku... i had my breakfast... but... its not how much u eat... it is what u eat... i was tired with the egg sandwich then... i decided to only eat plain bread... bijak kan... yeah... and plg bijak skali... tak bawak iron supplement nye tablet...
i almost fainted twice in the field mapping area... i cant stand this anymore... but alhamdulillah im glad everything was over...

13 July 2003

heading back to brisbane... miss brisbane... i didnt call anybody to jemput me from the train station.. alah beg aku bukannye berat sgt... tapi sampai je kat train... everybody has their parents waiting for them... kalau yg tak dek parents... ada balak... aku amik beg... blah cepat dari situ... heading back to my house... sampai rumah.. letak beg... bukak komp.... went straigt back to the city... makan kebab... wow... yummy... lahap gile aku makan.. ye la.. 2 minggu tak dpt daging... kalau ada org melayu lalu... lelaki... mmg huh budak nih... reject.. hahahha pedulikkan korang... aku tau aku lapar... 2 minggu aku tak makan daging... skang nih aku nak makan puas2... and alhamdulillah.. aku puas... hehehhe

tunggu huda abih keje.. balik same2...tido....

hari nih

pagi... basuh baju... then gi city... amik gambar... gi beli daging dan ayam... beli sayur... beli barang2 nak buat cake... balik umah.. lepas solat ingatkna nak masak.. tapi bile aku startje susun gambar... sampai huda balik... hehheh aku tak masak lagi... dia bawak balik makanan.. maknenyer aku tak jadi masak hari nih...

tadi buat menda yg aku plg takut nak buat semenjak balik hari tu.. tapi aku kene gak buat... lalu aku pun berdiri la di atas menda yg dipanggil mesin penimbang... ya Allah... betul ke ape yg aku tgk nih... aku turun.. lalu aku berdiri lagi... ya Allah...
aku turun.. aku check menda tu... aku berdiri lagi... aah mmg betul... ya Allah... baru 2 minggu... aku dah turun 4 kilo... berat masa aku form 1 form 2... tu yg cepat2 aku beli daging.. nak masak... its not how much u eat... it is what u eat...

selama 2 minggu... diet aku hanyalah...
breakfast... cereal... wit bix 3 keping... ngan kelloges just right...
lunch... roti.. yg kadang2 aku tak makan sbb penat bekerja... aku jenis kalau penat... tak bleh nak terus makan.. so... end up... lepas abih sumer menda baru nak makan.... first week aku makan sandwich telur... pastu aku tak tahan dah... dah la penat.. makan sandwich telur... aku rase nak muntah... so i asked for plain bread...
dinner... vegetarian meal.. usually sayur yg direbus... aku tak makan menda yg bergoreng... hanya yg dibake dan direbus... shj... jadi...
from the diet.. and the activity i did for 2 weeks ... u can tell the reason of the weight lost... tak kesah laa... insyaallah jgn risau... aku akan jaga makan ... cuti nih...

makin gelap

aku tan dah skarang...hari tu balik mesia dah mmg gelap sket dah... maklumla belajar bawak moto... legam jadinye tangan aku...balik aussie... dah start nak putih sket dah... but unfortunately.. the field trip ruined the process....kesimpulannye.. memandangkan aku ada lagi 3 minggu field trip ke mt isa mine next year... bermakne aku akan jadi hitam balik... tak kesah laa... bukannye leh bawak mati pun putih nih... kan...

ok dah banyak merepek... babai

Tuesday, July 01, 2003

ERTH 2050: Field Geology- Rockhampton, Qld.

1/7 arival
2/7 field
3/7 field
4/7 field
5/7 geophysics
6/7 geophysics
7/7 geophysics
8/7 excursion to Yeppoon
9/7 field
10/7 excursion to Fitzroy River- theory exam
11/7 field- group map submission
12/7 field exam, theory exam, birthday ede.. heheh
13/7 departure.

Assessment

1. 25%- Group maps, cross-sections, stratigraphic columns and descriptions
2. 10%- Geophysics field work
3. 5% - Logged section, Fitzroy River
4. 60%- Examination (Split equally btwn theory and practical if practicable)

doakan aku yek... :)