Friday, August 29, 2003

musibah

assalamualaikum... hari nih cerita sedih sikit.. sbb hati mmg sedang bersedih...
redha... hari tu dah cakap pasal redha... hari nih Allah uji... adakah aku btol2 redha... cakap pasal redha... sbb baru je meredhakan diri di atas kehilangan baju kurung.. tak pe lah tak dek rezeki... walaupun hati berat tgk wardrobe kurang satu pakaian yg digemari... takpe... redha... itu ujian Allah...

musibah 1

alhamdulillah hari nih elliot tak dtg... jadi amik keputusan utk pegi indropilly dan develop gambar... ntah laa.. hati dah rasa tak sedap dari pagi... amik camera... bawak pegi skali... camera tu taktau kenapa flash dia tak boleh guna...

bawak pegi kedai... ingatkan sbb batery.. sbb dia start tak boleh gune bila tukar battery... battery asal panasonic... skang tukar energizer.... nak cepat beli je la... tak dek panasonic masa tu.... org tu check... bukan sbb battery... sbb batery tu baru lagi.. tapi bila nak tekan flash dia tunjuk sign batery flat... pi kedai lagi satu.. dia ada jual cam model yg sama.. jadi guna battery kat cam tu... not working jugak... jadi org kedai tu buat conclusion.... camera flash rosak... maybe short circuit masa tukar battery.... and maybe jugak sbb kene air... (sbb aku pernah tangkap gambar time hujan)... astaghfirullah ... sabar....

then balik la balik ke rumah...

musibah 2

hati masih belum sedap... utk pinjam kan kereta dekat budak2 tu... nak tgk kereta... i have to prepare for today's halqah... dekat2 ngan halqah tu pi la tgk... start... apsal bunyi dia kuat sgt... aku baru je servis 2 ke 3 minggu lepas.... brek baru tukar.. filter baru tukar... check minyak hitam... full lagi... air... full lagi.... apa pasal keta nih... masuk dlm keta balik... start... dengar bunyik... ini bukan bunyi enjin... bunyi nih dtg dari bawah kereta.... keluar lalu tgk la apa ada di bawah kereta....

astaghfirullah... ekzos dia bocor... sgt teruk...(tiub ekzos tu sebelum sampai ke sound filter dah patah actually)... (tapi seingat aku ... a fuad baru sgt repair ekzos tu... dan diconfirmkan oleh k syima tadi...)... sini dtg bunyi tu rupaya.... farid kata sbb karat dah lama... tapi my gut feeling tak rasa mcm tu... lepas k syima cakap.... yg a fuad baru repair ekzos... nih mungkin ada silap kami para pemandu.... ya Allah... ampunkan dosaku....

ujian

hari nih hari ujian yg hebat utk semester nih.... 2 barang yg paling mahal pernah aku beli guna duit sendiri...
1... kereta... guna duit allowance pet tiap2 bulan
2... camera... guna duit simpanan....
barang yg bernilai dari segi wang... harta... bernilai jugak kat hati aku... aku sayang kereta dan camera nih... sungguhpun kereta tu tak banyak sgt menyumbangkan jasanya.. sbb usia nya kat tgn aku masih awal... tapi.... dah cukup utk buat aku attach with the car...
kereta dah diservis... dah tak dak apa yg rosak masa amik dari tangan habib hari tu... tapi kerana kuasa Allah... dia tetap akan rosak... pemandu2 yg drive hanyalah asbab semata mata... jadi kpd yg drive... jgn risau... saya tak salahkan awak semua... tu semua dari Allah... awak hanyalah asbab utk musibah ini melanda....
camera... mungkin salah aku... menda sensitive... mestilah sensitive dengan weather jugak...

betul Allah cakap "masakan kamu berkata kamu beriman sedangkan kamu belum diuji... " nah ini ujiannya....

doa utk hadapi musibah...

Allahumma ajjirni musibati wakh lufni khairumminha
Ya Allah bagi pahala terhadap musibah kami dan bagilah yg terbaik sebagai ganti...

amalkan jugak....
Fa innama'al 'usriusra
Sesungguhnya disamping kesukaran ada kemudahan... (Al-Insyirah)...

last week seorang sahabat baru saja kirim surat... cerita pasal ujian yg dihadapinya... cerita mcm mana menghadapi musibah nih.. ada quote sikit yg ditulis beliau...

ujian adalah nikmat dari Allah... Allah mahu hamba Dia lagi rapat lagi dekat mengadu dan merintih atas kelemahan... mungkin juga ada duit saya yg hak2 nya masih tidak ditunaikan... mungkin juga ada duit2 haram yg Allah nak bersihkan.....

kalau ada apa2 masalah ... mula2 ngadu pada Allah.. then baru kita cari ikhtiar.. masalah dan peneylesaian datang dari Allah.. penyakit dan syifa dari Allah... kalau Allah tak uji kita mcm mana kita nak tahu tahap iman kita? cam mana kita nak practikkan yg kita cakap tentang pengharapan pada Allah... solat hajat.. yassin.. dll...


kesimpulannya
kene mintak ampun dari Allah banyak2... dosa dah bnyk sgt bertimbun...
kene tambahkan pengharapan kat Allah... istiqamah... ya Allah... ampunkan dosaku...
tak boleh malas malas lagi... cukuplah .. Allah nak tunjuk suruh bangun dan bekerja...

Thursday, August 28, 2003

lost

lepas prac ada pass meeting... dekat mana..?? tak tau... heheh.. tanya sarah... u know kan the chemistry/pass(tak ingat yg mana satu dia cakap) office... kat first floor... room 111... maka kaki pun melangkah...
aku search first floor chem building... tak dak pun... dari 101... sampai 109... 110 tak dek.. tetibe 112.. and almost every door ada danger sign ... plus...machine tu bising... dlm hati aku... (apsal la derang nih nak buat meeting kat sini pulak... yg aku tau meeting kat tea room... takkan la oang chem nih gile sgt sampai tea room diletakkan dekat dengan spectrometry punye machine... so i was wondering around... skali.... jengjeng jeng...

dtg la Dr Gahan... head of department.. aku pun cakap
me: excuse me.. im lost... where is the room triple 1...
gahan: where do u up to
me: pass meeting
gahan: there is no room triple 1 in this first floor... secondly.. the pass room is not on this floor... maybe its in 6 floor.. where the tea room is...

kami pun bergerak ke 6th floor... none
then dia suggest... could be on 10th floor.. 1011?? maka kami pun naik lah... none
gahan: its very unlikely for it to be on 11th floor.. they use to do the meeting there, but we've close the 11th floor... but its worth of checking...
naik ke 11th floor... none

tunggu lift...
gahan: are u sure its in this building...
me: yeah... maybe its on the other building...
gahan: could be.. because.. the room triple one in the other building is the tea room..
me: sengih...
gahan: where are u from??
me: malaysia.... dlm hati...(nasib baik la aku tak amik chemistry)
gahan: how long have u been here?
me: almost three years ... i did my foundation here...

lift bukak... dpt msg dari sarah... 76 111... duh.. exactly .. aku salah building...

malu seyhh... kimah kalau nak blur jgn la blur sgt.. sampai malu cenggini... malu dekat depan head of department lagi... ya Allah....

the meeting

ok la wasnt too bad... tapi ... sbb kebluran aku...
1. tax declaration baru nak bagi... tu pun tak lengkap.. sbb ada lagi satu contract form kene isi... cet...
2. claim yg sepatutnya dibuat last week tak buat... sarah kata kalau lepas dateline tak leh dpt duit... ya Allah....
jadi.. esok kene uruskan memenda nih... minta maaf sbb lupa nak bagi claim form... cakapla sbb tax file number baru dapat.. and aku tak concern sgt... ya Allah.. ape nak jadi la

Wednesday, August 27, 2003

salam...

cam mane nih...
keje banyak!!!! activity pun pack!!!! masa free dah kurang free dah skarang!!!... tapi ... asyik ngantuk je... lepas subuh pun asyik kantoi je.... tolong aku korang!! at least doakan aku... next week je ada igneous quiz.. image processing task dah nak due.. matlab due next week... ya Allah sumer tak start lagi.... mid sem exam... ya Allah permudahkan aku.. ameen....

Sunday, August 24, 2003

redha

"Jihad is ordained for you (Muslims) though you dislike it, and it may be that you dislike a thing which is good for you and that you like a thing which is bad for you. Allah knows but you do not know" Al-Baqarah: 216

hud hud sering menceritakan tentang kehebatan ratu balqis kepada nabi sulaiman... tatkala nabi Allah sulaiman terpandang akan balqis... Allah mencampakkan rasa cinta di hatinya... tapi.... sulaiman dahulukan cintanya kpd Allah... sulaiman berkeras... walaupun dengan hatinya sendiri... tapi Allah itu maha pengasih lagi penyayang... not even a single leaf fall down without His knowledge.... pengetahuan Allah .... maha hebat... pasti Dia tahu apa yg ada dlm hati sulaiman.... akhirnya.... Allah berikan juga cinta itu... dlm keadaan yg jauh lebih baik... yg halal... yg bersih... plg penting... keredhaan Allah...

menyingkap kisah dikala nabi ibrahim diarahkan untuk menyembelih ismail tercinta... ibrahim berjumpa hajar... "what do you think"... walaupun di hatinya tahu... itu perintah Allah.... hajar menjawab... " go on... dahulukan perintah Allah".... berjumpa ismail tersayang... " go on my dearest father... this is Allah's order".... hanya Allah yg tahu betapa pilunya hati ibrahim tatkala meletakkan pisau di leher sulaiman... menyembelih anak sendiri??? sekian lama aku meminta... kemudian di suruh sembelih pulak.... tapi... jihad ibrahim jauh lebih besar dari sayangnya kepada ismail... cintanya pada Allah jauh lebih hebat dari cintanya pd ismail.... perintah Allah... jika tak diturut.. buruk padahnya...
dan dikala hatinya redha meletakkan pisau di leher ismail... Allah gantikan dengan kibas... masya Allah.... Allah itu maha tahu...

redha... walaupun pahit.. walaupun berat... walaupun hati berkata tidak... walaupun jiwa memberontak sayang... walaupun akal berkata tidak logik... sehingga keluar air mata darah sekalipun... jika Allah sudah takdirkan itu yg terbaik... kita harus redha... jika Allah takdirkan itu bukan hak kita... kita kene redha.... Allah maha berkuasa... kita tak punya apa2... we are nothing... but just a slave of Allah... insyaAllah... tatkala kita redha... tatkala lidah berkata that's it... tatkala memerdekakan diri daripada perkara tersebut... Allah campakkan rasa puas... Allah campakkan rasa lega... Allah campakkan rasa sayang kepadaNya... Allah gantikan dengan sesuatu yg lebih baik... masyaAllah.... Allah itu pengasih lagi penyayang... apa lagi yg kita mintak....

Saturday, August 23, 2003

me dah letak background sound..nak cari nasyid tapi, blom jumper yg best.buat maser nih, nih dulu la yer.lagihpon laguh nih lagu favourite huda..to huda:dedicate yer ur song!!
bulu mata

bulu mata aku suke jatuh.. tak kesah lagi kalau dia nak jatuh atas buku... atas pipi... atas spek... tapi semenjak 2 menjak nih dia suke jatuh dlm mata.... hai lah nasib....

Tuesday, August 19, 2003

I'm A Fruity Cadbury's Fruit & Nut!
I'm A Fruity Cadbury's Fruit & Nut, baby! What Are You?
Take the 'What Cadbury's Chocolate Are You?' Test
By Little Miss Alien.

(aku tak dek la suke cadbury fruit and nut sgt)

senyuman terukir dibibir....
yg dinanti telah pun hadir...

salam di sambut mesra...
moga dipelihara Allah hendaknya....

hanya doa yg mampu kuberikan...
moga kau selamat di rantauan...

insyaAllah pesananmu tidak kulupakan...
redha Allah jua yg kita harapkan...

ingatlah... dunia ini medan ujian...
sama ada lepas... atau...
kecundang di tengah jalan...

bersabarlah...
Allah itu pengasih lagi penyayang...
dugaan itu adalah yg mampu kau pikul...
semoga dihapuskan dosa yg lepas...
dan digantikan dengan sesuatu yg lebih baik....
insyaAllah...

kekuatan mukmin bukan di hujung pedang...
bukan juga pada bekalan senapang..
kekuatannya kekuatan iman...
kekuatannya terletak pada hati...
kekuatannya kekuatan Allah....

terima kasih ya Allah....
memberiku nikmat islam dan iman...
Kau jagailah ia... Kau suburkan lah ia...

terima kasih ya Allah....
memberiku sedikit ruang...
untuk melihat nurMu...
untuk menagih kasih sayangMu...

terima kasih ya Allah....
kerana Kau kirimkan aku sahabat sahabatku...
sebagai cermin untukku lihat mana yg pincang...
agar aku tak kecundang...

terima kasih Allah...
kau campakkan rasa ini dihatiku...
sekali lagi aku diuji...
dengan ujian ini...

ya Allah.... sesungguhnya... aku memohon kebaikan dengan ilmu-Mu
memohon kekuatan melalui kekuatan-Mu..
aku memohon kelebihan-Mu yg maha agung
sesungguhnya engkau berkuasa...
sedangkan aku tidak berkuasa
engkau mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui..
Engkaulah Tuhan yg maha mengetahui
perkara perkara ghaib


ya Allah... andai perkara ini baik bagi agama...
kehidupan... dan kesudahan hidupku...
takdirkanlah ia bagiku
permudahkanlah ia untukku
kemudian... berkatkanlah aku didalamnya


ya Allah.. andai perkara ini buruk bagi agama...
kehidupan.. dan kesudahan hidupku..
maka...
jauhkanlah ia daripadaku
jauhkanlah aku daripadanya..
takdirkanlah hanya kebaikan untukku di mana sahaja ia berada
kemudian... redhakanlah aku dengan kebaikan itu...


wahai zat yg pengasih lagi penyang...
perkenankanlah...

ya Allah...
peliharalah dia... jagailah dia...
kurniakan lah rahmatMu kepadanya...
tenangkan hatinya... tabahkan hatinya..
tentukan hanya terbaik untuknya...

Saturday, August 16, 2003

wallabies kalah lagi..

wallabies kalah lagi... all blacks menang 21-17.... they win the trination cup...
big smile on my face

i woke up in the morning...
there is something for everybody...
is there anything for me???
....NO...

wait a second... have u check everything?????
alhamdulillah...
there is something for me...

something that is short...
simple... but...
enough to put a smile on my face...
enough to calm me down....
insyaAllah for the rest of the week...

o Allah .... for you know everthing in my heart...
make me calm... make me redha...
give me strength to face all these...
wahai zat yg pengasih lagi penyayang...
i hope in you... please Allah...
dari lensa kamera...

i bought my first camera on 2001... olympus... trip xb 400 ... i used it for a year...it wasnt a good camera... cikai.. beli bape puluh dollar je... nak murah... time tu.. the most important part is...capture all the moment... mahal or murah.. tak kesah... kualiti.. kurang kesah sket.. so i bought that camera.. dia punye focus.. 24mm je... tu yg hampeh tuu...

then the next year... i cilok camera kat rumah.. olympus trip af mini... 35mm... good enough.... but best result if you use ISO 400 film... kodak is the best i guess.... starts my first year course... geology... and i realize that i need a better camera for a better shot of the rocks... heheh....

went back to malaysia on december last year... i told ayah that i want to get an slr (single lens reflect) camera... something that is good enough to take macro shot of a rock... memula dia tak layan... maybe he tought that i was just mumbling around ... (actually i dont know what i want to get... i dont have any idea of the slr stuff... just a camera with a lens that u can change...)...
since he didnt interested... i ask pakcak...(my uncle.. adik ayah)... he is a part time wedding photographer.... belambak camera dia ada... so.... he give me a tour on all of his gadget.... bla bla bla... i saw ayah looking at us .... hehhehe... nih masa raya nih...

then... we off to parit buntar... on the car... surprisingly... he talk about it.... everything... hehhehe he told me what he was like being a photographer... at that time... in his early 20s... the coloured photo baru je diperkenalkan.... plus... masa tu kl tak maju lagi... time tu... penang.. leads the camera industry.... he bought his camera.... from canon.. to minolta... to pentax... then he realize that he need slr camera... then ... he chooses canon.... after that... he changed camera about 12 times... canon ax.. bla bla bla... he still remember the model number... to minolta.. to nikon...

bought the camera at penang.. and develop it at penang also... coz at that time... he said... at that time... along the penang road... berderet kedai camera... he uses to travel by bus... naik ferri... sanggup jalan dari ferri... dari naik bas seposen to penang road... he loughed at himself... seposen naik bas pun berkira... beli camera mahal2 sanggup... hehhehe...from the story... i think he enjoyed it... sekeping gambar masa tu... RM2.... mak aai... cekik darahnya ayah aku nih...(aku cakap dlm hati)... then... i asked him.. why was it so expensive... dia kata.. cina buat 4 ringgit.... dia buat half than cina... develop menda tu pun dah mahal.. duit modal beli camera lagi... (ok make sense... to me)....

why did he quit???? sbb org tak bayar hutang... ye la org kawin... gambar kawin org takkan la kita nak simpan.... dia pun bagi laa balik... and dia jemu sbb org tak bayar.. then i asked him... so untung ke rugi???? alhamdulillah untung... then he got bored.. quit... and try another business....

ic... that was the story of him being a photographer.... and i can show you all of his works at home.... banyak gambar masa budak2 kitorang... (actually.. me ... hakimi.. and hakim... tapi start kat hakim dah kurang dah) me and kimi got the most pic of all... dari kitorang lahir... baring... meniarap... merangkak... naik basikal... everything... ada... it was well kept... dulu nak tgk gambar masa kecik2 pun kene mintak kebenaran... sbb ayah mmg jaga betul gambar2 tu... ada satu album... kalau my pic... its just me... then.. kalau kimi... its just kimi... then.. kalau kitorang berdua... kitorang berua je.... fuh... i miss my pic album... (ayah's actually)....bak kata ayah... susun gambar pun kene ada seni.... yup... he did it well....

then... he told me what to get.... a standard body.... with a standard lens... wide angle lens... zoom lens... kalau ada duit lebih from apa yg aku budget... then u can get a macro lens....

then... we off to penang... (few weeks after that).... get them all... canon EOS 300v date... (my standard body)... along with 28 to 90mm lens.. with wide angle lens.... and a zoom lens... Tamron AF70-300mm F4/5.6 LD-MACRO (panjang betul nama model...)...
TAMRON tu nama company.... tamron is the company that specializing in lenses... dia buat normally zoom lens .. utk canon.. minolta.. pentax... nikon.. and stuff... dia tak buat camera...
AF70-300mm nih nama model... 70 to 300mm basically means... dia boleh tangkap gambar sampai 3 km.... (rasenyela)....
F 4/5.6.. nih focus value dia... dia akan membengaruhi aperture value nanti.. so.. paling besar dia leh focus... 5.6... plg kecik 27 rasanya... ke 64... tak perasan pulak...
LD-MACRO.... maknenye dia leh tangkap macro shots... focus point dia kecik la... kalau tangkap gambar misai... nampak sehelai2...

so... tamron lens nih bagus sbb dia dah ada dgn macro mode skali...

then... balik teluk intan... kene kursus photography.... first and formost.... blajar cam mana nak pegang kamera.... lain oooo.... maneleh main taram pegang je... first 2 weeks... terketar2 pengang... especially bila mount kan zoom lens yg berat tu... everyday kene train pegang... sambil tu... familiarize with the camera... all of the mode... everyday u'll learn something different... know what mode u have to get to capture this kind of shot... pasal focus point... pasal blur... sort of everything...

then... take pictures... 50% of it is the skill and camera... another half is your creativity.... yup.... creativity is the essential part...

to suria... aku teringin sgt nak tangkap gambar kau kawin... sbb aku kesian tgk org perempuan kawin zaman skarang... ramai cina.. dan lelaki yg jadi photographer... and kadang2 derang selamba2 je pegang tangan perempuan tu.. suruh letak kat situ.. kat sini... suruh org tu buat cam tu cam nih.... tu yg aku teringin gak nak jadi wedding photographer... tapi..... actually jadi photographer nih... jadi center of attraction.. especially bila pegi function2 cam tu... and kpd perempuan2 yg kawin tu... tak payah tangkap gambar kan senang.... tapi... i know how does it feel to get look the best in your wedding day... then.. capture all the moment....

my wish

hehhehe its very expensive hobby ... i know... insyaAllah ... if i ada rezeki... ill buy a video cam....hehhe insyaAllah...

tips beli camera

kalau nak beli camera biasa je... yg auto.. 4 segi cam biasa tu...
firstly.. beli la yg auto... sbb senang...
secondly... beli yg dia punyer focus lens at bigger than 30mm
problem with camera biasa is... the what u look in the camera it not what will keluar bila film develop... and tu satu advantage SLR... apa yg kita tgk dlm camera itu yg akan keluar.... tapi for camera biasa tak... so.. kalau boleh beli la yg 30mm and above... kalau ada zoom lens pun ok gak...
for this type of camera... i reckon... olympus is good.. and have a reasonable price... trip af mini tu... plg murah.. and u can get a good pic out of it...

kalau nak beli SLR.... normally mode dia sama je sume... and the price pun lebih kurang same... i recommend... penang road... its still the best place to shop for camera... compare to kl... (kl mahal sket... tapi dlm 100 200 jer pun.. kalau pandai tawar... but penang road is still the best)...
mmm.... jenama... canon... sbb canon dia lebih user interface.. nikon... the problem with nikon is... dia lagi mahal.. and kadang2 canon will offer u a better quality... and new realease camera with the same nikon yg dah 5 taun lepas... olympus... boleh tahan... minolta pun boleh tahan... pentex.. murah... and the quality... tak sure sgt...

zoom lens... kalau dpt beli tamron... more widely accepted...

digital camera....

nih pun kene bagi tips jugak eventhough aku tak dek digital camera... tapi ada la buat research sket2 masa nak beli tu... skang nih bnyak dah digital camera yg kuar... tapi not all of them are good quality... cari yg pixel value dia tinggi sket... around 256 (nih sgt tinggi sebenarnye)... 256 pixel value... cth camera... nikon coolpix... tapi yg rendah sket pun ok gak... tapi nih kene check balik... selalunya yg ada lcd screen tu dah good enough dah dia punye pixel value... check jugak resolution.. masa nak beli tu... ok lah... bnyak dah merepek... tschuss
aduish... kakiku terpeleot... main netball.. hopefully dia ok...make dua for me everybody!!!

Friday, August 15, 2003

10 days....

10 days ago...
i was sitting in front of this computer...
waiting... waiting... and waiting...
gone.....

last 2 weeks...
it was hard for me...
be patient.. stay calm... relax..
sit back... and think....

alhamdulillah...
its not too bad after all...

may Allah bless you...
may you find the answers....
may Allah reward you...
may Allah give you the best...

of course He will....

please Allah.. make it easy for him...
please.. take care of him...
please Allah... there is nobody i can rely on....

smile....

Thursday, August 14, 2003

to view my beloved baju kurung... Baju kurung

courtersy of nurul huda's blog
alhamdulillah

we finished our first pass session... cool alisa was really helpful.. and alhamdulillah i went through with mas yesterday.. markovinikov stuff.. it wasnt too bad... i still remember all the stuff... hari nih kelas kul 12 sebenarnye... tapi bagus gak ada pass nih... at least by eight dah bangun nak gi lecture.. heheh i went back to the first year lecture...

there is still no sign about my baju kurung.. its all right... about this baju kurung.. there is nothing so special about it... i like its material the the color is not too bright... (not that much attention) compare to my others baju kurung... i always wear it coz i like it... i wear it in some of my "important" occasions (peristiwa actually.. hahah)... nah its all right... i can get over it... tschuss...

Tuesday, August 12, 2003

my baju kurung

mmmm this is another advertisement that i want to make...

hi everybody.. i lost my beloved bluish.. mcm kain satin baju kurung... i realize that i lost it like 2 or 3 days ago.. and ive been searchig for it all over my wardrobe and my house.. and im forcing my brain to remember when is the last time i wear the baju kurung or give it to someone to borrow it... but unfortunately.. the baju kurung doesnt have any leg that they can walk up and sit nicely in the wardrobe back... poor baju kurung...

im really depressed at the moment.. 1 the lost of my baju kurung.. waaa.. 2... i cant borrow the igneous book coz its not there ... that person.. so and so... hasnt return it yet... to that person.. i hope u know that .. the book is for everybody.. especially for me that have to read a lot of stuff to understand the concept... i know that im not good enough... a bit dump.. but... please.. Allah... help me to face all these problems...

ok bye

Sunday, August 10, 2003

kewujudan blog ini adalah untuk

1. express my tots.. (sometimes there are stuff u cant say... so u write)
2. mengislah diri... (menda2 dlm nih yg baik buat la pengajaran.. aku nak jadikan blog nih sbg medan daawah.. tapi takut aku plak yg tak buat.. jadi tegur2 lah sesama kita.)
3. tribute to special .. significant.. important people in my life..

tu la serba sedikit fungsi kewujudan weblog ini... tschuss

Friday, August 08, 2003

senyum
senyum
senyum

Asalamualaikum

adik,
hhahah aku lupa.. adik aku nih dah semakin dewasa
tak aku sangka secepat itu Allah
campakkan rasa cinta di hati adik...
maaf yaa... selama ini... lupa bertanya tentang itu..

bertenanglah.. jgn menggelabah...
tonjolkan.. ketenangan.. kegentlemanan...adik..
(kalau perempuan apa yek)

adik,
sejak Allah campakkan rasa cinta itu di hati adik...
dann....
sejak adik sedar kehadiran cinta itu di hati adik

pertamanya... ucapkanlah Alhamdulillah...
itulah fitrah yg benar.. yg suci.. yg Allah berikan pd setiap manusia..
nah sekarang.. adik sudah merasakannya...

wal'iyazubillah.. kalau cinta itu tidak suci .. apatah lagi tidak benar..
na'uzubillahi min zalik..

nah sekarang... cabaran utamanya
bukan bagaimana hendak menyatakan rasa cinta itu pd cinta adik...
(kacang je budak tadika pun boleh buat!!!!)

Allah itu maha pengasih dan maha penyayng..
Allah itu tidak akan pernah.. menzalimi hamba2Nya..
ketika Allah letakkan rasa cinta itu..
pada masa yg sama...
Allah tidakkan akan.. meletakkan rasa cinta yg sama pd yg bukan berhak...

cabaran utama sekarang adalah
bagaimana adik meletakkan cinta itu setelah cinta Allah dan Rasul..
bagaimana adik mendahulukan Cinta Allah dan Rasul setelah cinta itu..


adik,
aku ingatkan....
keinginanmu,
melihat..
bercakap...

bukanlah suatu yg halal kecuali setelah terjalin ikatan yg sah antara kalian.!!.

ingatlah.. semua itu adalah larangan Allah..
cubalah jauhi semuanya..
waspadalah pd kecemburuan Allah dan Rasul..
renungi kembali rindu Allah dan Rasul..

adik,
bertaqwalah kpd Allah yg meletakkan cinta itu di hati adik..
Allah yg letakkan cinta itu di hati adik
Allah juga berkuasa menarik kembali cinta itu
Dan Allah juga berkuasa megubah cinta itu kpd benci


adik...
ketika adik tahu cinta itu dari Allah
ketika adik yakin cinta itu dari Allah
kembalikan ia kembali kepada Allah
biarlah Allah menjaga cinta itu
biarlah Allah yg meletakkan cinta itu pd yg berhak

sirami cinta itu denga zikir
bajai cinta itu dengan Quran
bentengi cinta itu dengan istighfar
semoga tumbuh pohon sakinah
semoga lahir buah mawaddah untuk adik.. dan juga cinta adik..
semoga lahir zuriat qurrata a'yun..

adik..
aku ceritakan kisah cinta wanita pujaan sekalian lelaki..
aku ceritakan kisah cinta lelaki pujaan sekalian wanita..

ketika di madinah..
Fatimah berkata kepada Ali..
"Dulu di Mekah ada seorang lelaki yg aku sangat cinta padanya"
Ali mejawab..
"lalu apakah kau menyesal berkahwin dengan aku?"
fatimah menjawab..
"tidak.. kerana lelaki itu adalah engkau"

adik...
aku ajarkan satu doa..

Allahumma inna nas aluka hubbaka..
wa hubba may yuhibbuka
wa hubba amalin ya qorribuna ila hubbika

Ya Allah... aku mohon cinta Mu...
Dan cinta orang2 yg menyintai Mu..
Dan cinta amalan yg mendekatkan aku kepada cintaMu...


::::kembalikanlah cinta itu kepada Allah:::::
Ibadah

" tidak Aku jadikan jin dan manusia melainkan utk beribadat kepada Ku " (51:56)

concept of ibadah in Islam

the word ibadah is derived from 'abd which means servant or slave... so 'ibadah means servitude and slavery to Allah.. we are therefore servants of Allah and we have been created for His servitude only our whole life whould be spent in His service... in fact... everything becomes ibaadah.. sleeping.. talking... going to uni... riding a bike... driving... even go to the toilet... it is not five obligatory prayers... fasting in the month of ramadhan... give zakah.. and hajj only... it is everything... the purpose of our creation is being the servant of Allah...

ibaadah consist of 3..
ibaadah asas... learning.. understanding.. meyakini.. the Rukun Islam and iman... this consist of performing it in the best way...
ibaadah sunat... zikir.. wirid.. sunnah.. fast monday and thursday..
ibaadah umum... everything ... makan. minum.. tidur.. gi toilet.. bukak pintu.. naik bas... everything... kerja..

the real ibaadah in Islam is to follow the law of Allah as laid down in the Quran and Sunnah..

characteristics of Ibaadah in Islam

1. no intermediates btwn us and Allah...
2. Ibaadah not confined to specific designated place of worship only
3. the scope of ibaadah in Islam is very wide.. islam consider every act that is performed for seeking the pleasure of Allah and within the limits prescribed by Him.. as ibaadah...

that means... ibaadah has its own condition...

1... sincere... you have to be sincere... doing it only for the sake of Allah... doing it because we fear Allah's azab.. doing it.. only to please Him....
2.... the right way of doing it... this can be eloborated into a lot of things... right way... firstly.. right way has to be right thing... then... drinking is not ibaadah even it is perform for the sake of Allah... (u cant please Allah by drinking... so everything that please Allah is ibaadah... )... then the right way.. the correct way.. according to the sunnah.. how the prophet had showed us... by doing so.. we have to know our pririority...

eg... stuck in the lab... not performing asar yet.... yes.. doing stuff in the lab is ibadah... doing stuff in the lab is ibaadah umum... when the asar masuk.. we have to perform asar first because.. asar here is the wajib.. and we have to define the pririority ....
do it the best u can...

that is a bit about ibaadah.. just a revision.. may Allah forgive me for anything bad that ive said... everything that is good is from Allah... may Allah forgive us our sins... and may He guide us to the right path... enjoining good and forbide evil.. O Allah we seek for your mercy.. your forgiveness... may Allah decree the best for us.. and make us redha for everything that has been stated for us.. ameen

Wednesday, August 06, 2003


muke fresh lepas spm... tembam lagi.. heheh :::...kenangan...:::
seindah sedamai pantai melambai gemalai
begitulah hati merindu kasih yg padu

bagai kan pepasir basah disimbah lautan
begitulah perjuangan ini
biar basah dengan iman dan ukhwah

kita ingin segalanya indah
sebersih pasir pantai memutih
seindah dan secerah pawarna
berseri ukhwah dipupuk kasih

kita ingin segala terlerai
dengki dan dendam kesumat musnah
biar keikhlasan berbicara
di dada hati luas saujana
perantau musafir perjuangan
tabahkanlah hatimu
berjuang dirantau org
sedih pilu hanya engkau yang tahu

di waktu ujian badai terus melanda
engkau tetap gigih berjuang
membenarkan sabda junjungan
terus memburu menuntut janji
pastilah islam gemilang lagi

tapi pejuang kembara pejuangan
ujian bukan batu penghalang
kerana itulah syarat dlm berjuang

pejuang di mana pun ada ketenangan
dimana pun ada kebahgiaan
bila insan kenal pada Tuhan
kasih sayang dan pembelaanNya
bagi insan yg menyerahkan
jiwa dan raga
anak dan isteri kepada Allah
selamat berjuang

malam siang berlalu
gerhana kesayuan tiada berkesudahan
detik masa berlalu tiada berhenti
oh syahdunya

sejenak ku terkenang
hakikat perjuangan penuh onak dan cabaran
bersama teman teman
harungi kehidupan oh indahnya

berat rasanya di dalam jiwa
untuk melangkah meninggalkan semua
kasih dah cinta yg terbina
ia kan selamanya

selamat berjuang sahabatku
semoga Allah berkati mu
kenangan indah bersamamu
takkan kubiar ia berlalu

berjuanglah hingga keakhirnya
dan ingatlah semua
ikrar kita

hati ini sayu mengenangkan
sengsara di dalam perjuangan
jiwa ku merana dan meronta mengharapkan
kedamaian dan jua ketenangan

tetapi ku akur pada hakikat
suka dan duka dalam perjuangan
perlu ketabahan dan kekuatan
keteguhan hati berlandaskan iman

Tuesday, August 05, 2003


::calender second sem.. tak termasuk.. quizes every week!! doakan aku korang.. takut plak::

Monday, August 04, 2003

i'm trying to avoid it...
but it keeps coming...

i've tried to stay calm..
duh.. im not a cool type of person...

it drops again... again.. and again...
i couldn't stop it anymore...

am i weak?...
i don't want to be weak..

listen to your heart...
but sometimes it hurts...

its all from Allah...
ya Allah tenangkan hatiku.. ameen...

Saturday, August 02, 2003

Rugby

cool.. australian wallabies dah tebus malu hari nih... derang menang ngan springboks.. 29-9.. it wasnt too bad.. but its better than the last match at sydney telstra stadium (if im not mistaken) today they played at brisbane suncorp stadium... jalan jam gile hari nih... alhamdulillah we managed to get out of the traffic...

last match... new zealand all blacks main lawa gile... defend gile macho... a lot better than the last time i watched them playing with the wallabies... yg wallabies plak buruk gile main... defend... ada je lubang... senang je all blacks nak dpt try... kalah malu teruk seyhh ... 50 something.. 21 rasanye... heheh tapi jersey baru all blacks kene kutuk ngan pengulas tu.. mana tak nye derang pakai baju tight yg mcm gay selalu pakai.. hehehe... abaikan..

tapi ... dlm team wallabies... aku suke tgk burke main... mathew burke.. kalau pas try ke penalti ke kan ada kene tendang bola tu kasik lepas palang.. kasik je angle ape .. mesti lepas nye lah mamat nih tendang... same gak cam spencer in all blacks... lagi sape aaa... haaaa mamat yg kulit hitam kepala botak... captain rasenye... george gregen kot name dia... dia nih kecik tapi cam ligat aaa... lagi... sailor... dia kuat lari... tu je la kot senarai pemain yg aku suke tgk derang main..hehhehe

dlm bnyk2 team.. aku suke tgk wallabies ngan all black main.. mcm buku bertemu ruas... and plus the australian new zealand sentimen... jgn main2... kuat ooo sentiment tu kat sini... ada skali aku gi kuar malam.. (tak ingat pi mane) tapi pakai jersey all blacks... tak pepasal je kene swear.. hehehhe tu lah budak2 tu dah sound dah jgn pakai ... degil.. nak pakai gak...

dlm bnyk2 game aku plg suke tgk org main rugby... then hockey... rugby nih dulu tgk rasa takut je.. eeee derang nih tak rasa pape ke bergelut peluh2... bla bla bla... tapi bile dah lama2 tgk... and bila aku dah paham apekah itu try... scruming...touch..tackle.. sesaje tendang bola keluar... aku rase rugby nih satu game yg penuh ngan seni...

every game ada seni.. tapi rugby nih seni dia ntah cam best.. hehhehe... dia bukan saja memerlukan org yg tough .. mantap.. gagah perkasa je main.. tapi org tu gak.. kene kuat lari... baru la terrer... tapi dlm bnyk2 aku layan yg wallabies main je... kat aussie nih ada bnyak jenis game yg gune bola bujur nih... footy... yg hampeh btol... afl... brisbane lions menang masa aku foundation... and ape tah lagi satu... tapi queensland reds yg main...

queensland reds nih adalah team yg mengada... sbb derang boleh main dgn baik .. tapi derang suke main dgn hampeh... last season... derang kalahkan team sydney which is the first team in the group...(aku rase la)... tapi derang kalah dlm most of derang punye game... haa?? tak ke hampeh... lagi satu... broncos.. tapi aku taktau brisbane broncos nih main dlm afl gak ke or ada lagi satu tournament yg aku tak tau namenye....

sorry aa sesape yg tak paham...layanlah... baru korang akan tau kebestan nya... bak kata ansar yg terkejut tgk aku layan rugby...
ansar: aku ingat kau layan jersey2 rugby je... yg nih pun ko layan jugak...?? ko paham ke??
aku: sbb aku paham la aku layan.. duh... (pastu aku pun mentest pemahaman aku... alhamdulillah... )

Friday, August 01, 2003

assalamualaikum warahmatullah...

nih ada sikit pengisian dari meeting semalam...

kalimah thayibah

Lailahaillallah Muhammadurrasulullah

what is so special about this kalimah... its not a compilation of letters.. when we utter it ... it can change something.. like a form of magic... dia bukan mantera.. yg sesiapa pun bleh lafazkan without knowing the meaning of it... kalimah nih sungguh powerful... utk lafazkannya kene dtg dgn fully kekuatan... we have to understand not only the meaning of the kalimah itself.. but also.. the responsibility.. the tanggungjawab... the tuntutan yg kene go together with the kalimah...

kalimah ini membezakan antara kafir dan muslim.. impure and pure... from deserving Allah's displeasure to deserves to be loved by Allah... from going to hell.. now the gates of Heaven are open for him... being accepted into the Muslim ummah.. have rights to inheretate... the power of kalimah is thus so strong that it takes precedence even over blood ties... it can join strangers together into a nation... it also can cut members of the same family off from each other... masyaAllah...

saying it means 2 things... firstly .. we deny every god in this world... keluarkan segalanya yg bleh jadi ilah kita... termasuklah tv.. radio.. komputer.. telephone.. everything..then kita isi hati kita dgn Allah... there is no God except Allah... we accept that the same God is the king.. the master of all universe... saya.. anda.. kita and everything in this world belong to Him alone..He is the creator and a provider.. both life and death is in His command... trouble.. is given by Him... hanya kpd Dia kita harus takut... dan hanya Dia tpt mengadu... from Him alone we bows our head... pd Dia sj tpt kita meminta... we have to obey Him and abide His law... only Him alone...

by doing that we make the entire universe as our witness... if we violate this convenant... our hands.. feet... even the tiniest hair in our body... even the smallest kuman in the world ... earth's and heaven's all that witness us breaking the pledge.. will testify against us in the God's court.. masa nih... tak ada sapa yg akan menyebelahi kita.. our lips are sealed...we will be standing in the hopeless position...

the second part of the kalimah muhammadurrasulullah... the prophet... akhlaknya seperti Al-Quran... he showed us the way we should lead our lives...he is the perfect human being in the world... hanya dgn mengikuti sunnah kita akan selamat... when we say muhammadurrasulullah we pledge to follow the way and law given by him and to reject anything whic turns counter to it... thats it... as simple as that... see... He give u Al-Quran... plus He sends u the most beautiful.. gentle... sempurna.. man in the world.. rasulullah... apa nak lagi... ikut je la...

Allah umpamakan kalimah thayibah dlm al-quran... surah ibrahim... ayat 24-27...

are u not aware how God sets forth the parable of kalimah thayyibah? it is like a good tree- firmly rooted its branches reaching into heaven... it gives its fruits every moment by the permission of its Lord.. so God sets forth parables unto men that they may bethink themselves... and the parable of kalimah khabithah.. (evil word) is like a corrupt tree.. uprooted from the earth.. having no permanence.. god grants frimness unto those who have believed in the firm word .. in the present life and in the world to come.. and the wrongdoers He lets go astray... for God does whatever He will.. (translation english lagi best.. )

see... Allah umpamakan kalimah tayyibah dgn sepohon pokok yg cantik.. baik..yg berdiri tegak.. teguh.. yg rantingnya menjulang hingga ke langit... yg mengeluarkan buah setiap saat dengan izin Allah... bayangkan... dgn pokok yg baik ini... kita boleh berteduh bawah dia.. buah dia kita leh makan.. daun dia leh bagi kat lembu.. then kita makan lembu tu... ranting dia boleh buat kayu api.. batangnya boleh dibuat balak utk buat rumah... setiap apa yg ada pd pokok ini kita leh amik iktibar.... cam tu jugak org yg believe in kalimah tayyibah.. membawa berkat ke seluruh alam...

on the other hand.. kalimah khabithah nih pulak... is pokok yg kita taknak.. yg tumbuh meliar... spt paku pakis di hutan... akarnya tak firm.. even a child can pull it off... batangnya berduri... bukan saja org yg nak pull it akan sakit.. maybe parasite nih akan bawak mudarat dekat menda2 lain sekitar dia jugak... daunnya.. beracun... sapa yg makan.. ntah2 boleh mati... itulah perumpaan the evil word..

fikir .. fikir.. dan terus berfikir... gunakan Al-Quran sbg guidance... Allah has facilitate us with everything... Dia buat perumpamaan yg senang.. yg boleh diterima akal kita... fikir dan amik iktibar... allahualam...

reference: Let Us Be Muslim: Sayyid Abul A'la Mawdudi...