Thursday, September 25, 2003

alhamdulillah

hari nih rasa mcm habis satu semester je...(lebih la pulak!!)... ok looking forward for the holidays... phew... a lot of things yg kene betulkan... siapkan... bukak semester ... dozens of work due.... uni .. uni... bila la nak lekang dari kerja... anyway.... lega sbb poster presentation dah lepas... alhamdulillah.. cik nur is the only one yg buat presentation pakai poster .. yg lain buat pakai power point.. tak kesah la.. sbb hari nih dah niat tanak cakap bnyk... (kurangkan bercakap banyak kan diam) ... so buat poster lekat suruh org baca .. kita cakap main thing je... kalau power point cam banyak.... abaikan...

Tuesday, September 23, 2003

exam timetable

30 Oct 03- ERTH 2003 Sedimentology prac exam - 20%
10 Nov 03- ERTH 2003 Sedimentology theory exam - 40%
12 Nov 03- MATH 1052 - 60%
17 Nov 03- GEOS 3301 - 30%
19 Nov 03 - ERTH 2006 Igneous & mtm petrology theory exam- 50%
?? Nov 03 - ERTH 2006 Igneous & mtm petrology prac exam - 15% (date subject to changes)
alhamdulillah...

dpt jawab... better than last time hopefully.. but still ada satu soalan salah... ishq.. i almost there... tak kesah la.. tak dek rezeki... i got back my math assignment... alhamdulillah... ok sedimentology pulak...

Friday, September 19, 2003

one down

finally... finishes the maths paper.. cis... normal la tu... mesti ada soalan tatau nak buat... kan best kalau sume exam.. every soalan kita confident dgn jawapan dia... abaikan.. dah lepas... u've done the best... next week... on tuesday... igneous petrology exam... worth 5%... friday... sedimentology project proposal... 15%... ape nih... nak propose ape..??? topic pun tak dek .. suruh propose...

average efficiency

this semester's average efficiency mcm decline... merosot.. pada tahap... hmmmpphhh yg agak kritikal.. kalau dulu... at least seminggu before hantar assignment... dah siap... printed...... last sem... 2 3 hari... this sem... esok mid day nak hantar.. malam baru terhegeh2 nak buat reference... hmmpphhh.... one month punye assignment dah dpt topic... this sem... this fri nak hantar... topic pun tak dak lagi... cam mana nih labu... ape dah jadi nih???? hahh???? where have u been...????? what have u done all semester????? cut the crap kimah!!!! its not time to play anymore... no more jokes... the draft exam timetable dah kuar... aaarrghhh tension....
cool... relax laa... <<<<< kata hati kecil...
kan bnyk komitment... last year.. amik 4 subjects... this year... 5 beb.... last year.. tak kerja... this year dah jadi ada responsibility... at least one lecture per week kene attend balik... mlm kene prepare... last year... things are not so serious... u r just the follower... this year... u have to do something... u r not just the follower anymore... kay... cool.... relax... its just the matter of time... masa tu makhluk Allah jugak.. pandai jaga masa... insyaAllah... cool kay... stay calm...

hmmpphh

siapa has.. siapa toksik.. tak kenal la... lumrah la.. nama pun world wide web... what can u expect... privacy??? nak privacy sgt.... invent la private punye website... to all the outsiders... apa yg baik jadikan pengajaran... yg buruk... pijak2 dan campak jauh2... tapi kalau yg buruk tu nak jadikan pengajaran jugak.. lantak hangpa laa...

sepanjang minggu bnyk sebenarnye idea2 yg nak ditaip... tapi sbb exam kan... so... kiv dulu... sampai la nih... dah tak dak mood dah nak menaip... meh la... kita start citer baru...


lelaki vs perempuan

saidina ali kata... ada 3 perkara yg buruk bagi lelaki tapi baik bagi wanita... pertama...
1. membesar diri... bila seorang wanita membesarkan diri... maka dia tak dek la nak cakap lemah longlai dengan lelaki... keras... cakap pada waktunya... maka terjaga lah maruah dia... dan kalau dia dan keluarganya...
2. bakhil... lelaki tak elok bakhil.. kene jadi dermawan.. tapi wanita... bagus.. sbb terjagalah harta suaminya...
3. penakut... lelaki kalau penakut... fuh dayus beb... tapi perempuan mmg kene jadi penakut... supaya dia duk dlm rumah je sbb dia takut keluar rumah... so dia tak keluar la... maka terjaga lah dia dari fitnah dunia... bayangkan kalau perempuan stok muke mcm cik nur nih pergi dengan berani nya jalan dekat lorong haji taib ke sorang2... huhuhuhu.... kan ke dah lain bunyinya tuu....

tips menjawab soalan

why dont muslim eat pork..???
why do you have to cover from head to toe???
can u go to the beach..???
can u have a night out???

soalan2 mcm nih... selalu ditanya... kalau tak ditanya direct.. mesti dlm gut feeling org2 yg tak faham islam yg sebenar tu pasti akan tertanya2...
masa field trip hari tu... ada 2 3 org kawan2 yg frankly mengaku... depa tak pernah tau pasal islam.. org yg first jessica tgk pakai tudung adalah cik nur... pelik kot...

tapi ok tips utk tackle bentuk soalan mcm nih... cik nur categorise kan soalan ini soalan nak tahu.. or curious... dan sort of soalan surface la jugakk... sbb soalan2 nih tak masuk bab fundamental... spt akidah... cth soalan pasal akidah... "we chirstian love god.. but muslim fear god... that's why they just follow what god has command them to do... bla2 bla... "<<<< nih kita masuk bab kedua tips menjawab soalan...

ok bagi soalan yg kind of surface nih... firstly depa tanya mmg nak tau... or tak dek point pun depa tanya... bila dpt peluang nak tanya depa tanya lah... secondly... depa nak try provoke ... bentuk soalan provoke pun kengkadang lain... tapi u can tell by the intonation...

ok ... daripada pengalaman cik nur... selalunya org perempuan lah yg tanya cik nur soalan2 nih... jadi...yg penting... pagi si penjawab... bukan utk menjawab soalan... sbb org yg tanya tu.. nak taknak depa mesti ada view pasal apa yg depa nak tanya... at least depa mesti ada expectation jawapan cam mana... kan tasawwur itu penting...

build repo dulu... maknenye... tanya depa balik.. and usahakan supaya depa view satu2 problem itu ikut nur islam... at least ikut fitrah manusia yg sebenar... then jawab... tapi kalau boleh jgn terus jawab... terangkan apa islam view pasai menda tu.. and make sure yg cara penerangan itu bagi depa nampak islam nih agama yg syumul... lagi bagus kalau diselitkan dengan attribute of Allah..... kalau ada scientific reason... KIV dulu... pastikan apa yg islam nak terangkan pasal satu2 isu tu diterangkan dulu baru cakap pasal scientific.... ok contohnya... pasal pork/....

"why dont muslim eat pork... we breed clean pork now... they eat vitamin... scientificcally proven that pork doesnt contain any bad bacteria anymore...??"

bagi approach dgn baik... senyum...
"sister... are u willing to eat your own pooh... a.k.a shit??"
pastu dia sure jawab ... mestilah tidak kan...
pastu pi tanya dia balik... apa yg pork makan... to the extent sampai mana dia tau yg tahap kebersihan khinzir tu mcm mana... (turn the conversation supaya dia yg banyak jawab.. sbb org yg bertanya adalah the one yg control the conversation)...

then... dah agak2 boleh masuk.. masuk la... maybe boleh buat mcm nih...

God is unique... and He got all the attribute of infinite and uniqueness.... He is the most forgiving.. the merciful.. the compansionate... and justice also is one of the attribute of God... if we said that australian civil court is just... God is the most just... in islam... God gives reward to man according to their dids... why did God made 7 heavens instead of just one heaven... is because there are different levels of iman/faith and piety among the believers... and vice versa.. there are 7 hells ...

when we talk about justice.. and God being the most just... there is also different level of filth/dirt... and pig... is the lowest one.... why???
everything that has been created by God has its own responsibility in this world... and God has made man... to be the khalifah of this world... God make trees for us to eat... for us to make beautiful houses... God made the ocean wide for us to take tressure out of it... God make u to meet me... :)... and every single thing in this world are not just there because of no reason...

pig was created by God at the time of Noah... one of the prophet... when they sail in this big gigantic ship... the animals and human at that time have no where to poo their own pooh... except in the ship itself... and God created pig to clean the dirt...

so... because the purpose of pig's creation are not meant to be eaten... they are for cleaning stuff... God ask the man for not eating pig because of the consequences that might happen if we eat it... even... there is a certain way to clean ourselves and things that have been touched by pig... remember God is the all knower. He knows things that we do not know...

if you r not willing to eat your own pooh... how can u eat pork... i tell u... if new invented pork eat vitamin.. but of course they still have their ancestor's blood... and their ancestor's have not only eat other animal's shit... but their own shit... so they have been sort of double shitted...

maybe ada cara lain jugak nak jawab.. tapi setakat nih cara nih memuaskan hati org yg tanya... at least kita dah bagi view pasal islam yg sebenar...

mcm tu jugak soalan lain... selalunya perempuan lebih selalu ditanya... sbb they are visibly different... dan soalan kalau berkaitan perempuan.. tak kesah la lelaki ke perempuan yg tanya... jawab soalan... tunjukkan yg islam pandang tinggi dan tujuan islam buat suma2 tu sbb nak angkat martabat perempuan...

soalan2 nih selalu berkitar tentang... pergaulan... sexual.. marriage... hijab... jawab lah dengan hikmah... kaitkan dengan inheritance... fitrah.. kebersihan... dan apa saja berkaitan islam...

cik nur bukan apa... kengkadang tak puas hati dengan orang islam yg suka amik mudah menda2 nih... mmg la kita buat semua tu sbb Allah suruh... sbb kita dah islam kan dan insyaAllah bagi org yg beriman .. kita tak perlu question all these..... tapi yg org tanya nih depa bukan tau apa... depa tanya sbb depa nak tau.. skali kalau dpt org tu tanya apsal tak leh nih..>>> sbb Allah suruh.. apasal kene nih>>> sbb Allah suruh.. apsal buat cara nih tak buat cara lain.. >>>sbb Allah suruh.. nanti dlm kepala otak depa... islam nih agama ikutan... semua di buat sbb suruh... (ingat manusia ada ego... )... mesti depa lagi tanak dekat bila depa paham ini agama yg strict... tak flexible.. and kene ikut je... padahal islam tak mcm tu... (benda nih kene discuss lagi... hopefuly korang yg baca faham to the extent apa yg ciknur maksudkan pasal kestrictkan and keflexiblean ini...)

yg baik datang dari Allah... suma hak Allah.... apa2 komen... letak la kat guestbook
... ok... tschuss...

p/s--- dpt sekali kepada sesiapa yg mengomen kata lama tak update... nah rasakan... hheheh

Monday, September 15, 2003

from kakadu to ranger




Kakadu contains the famous sandstone plateau and escarpment, extensive areas of savanna woodlands and open forest, rivers, waterfalls, billabongs, floodplains, mangroves and mudflats. Since 1979 Kakadu has been expanded on three occasions, each time being successfully nominated for World Heritage listing because of its cultural and spiritual importance to indigenous people, its spectacular scenery, and its biological diversity. Because of Ranger's close proximity to Kakadu and to indigenous heritage sites, extremely careful environmental management of the mine is of paramount importance.

currently we are proposing a project on mapping uranium in kakadu region Northern Territory, Australia. this includes ranger, jabiluka, and konggarra mine... i think it's cool .. cheers



Sunday, September 14, 2003

picture speaks a thousand words



a pic of a young kid feeding a kitten.. can be viewed as cute.. lovely by some people.. but believe me.. there are somebody out there who thinks this is disgusting....
a picture of a muslim lady wearing a hijab or niqab can be viewed as a devoted muslimah by some people... but others may think that "she needs to be liberated"...

a picture speaks a thousand words... a pic of a young kid in somalia with big head and belly... barefoot... and flies all over his face can bring such an impact to a lot of hearts... but u'll take ages to tell them how are these kids surviving without a picture...

its not just the pic itself... sometimes the "musawair" (photographer).. try to picture it this way.. and wants everybody else to interpret it his way.. but... somebody may came out with different interpretation...

the point here is.... firstly... we have to know how to picture Allah.... we have to know the right picture of Allah... the right view of Allah's attribute... and... we also have to know how to intepret it to ourselves... and digest it in our heart...

the right view of a muslim.. can differentiate between perintah and larangan.... therefore we need to have the right tasawwur of islam... so that we view it as a perfect religion.. beautiful... syumul... indah... menenangkan hati... then comes the iman..
cik nur

mana dtg nama cik nur nih???? mcm nih... bila dipk dan dikaji2.. memandangkan ramai yg dah tau blog cik nur.. cik nur rasa tak wajar pulak kalau cik nur nak padamkan dan buat blog lain.. kita tukaq sikit... dari cerita hari2 bnayk2... dari jadi bagi tmpt utk cik nur merepek hari2... cik nur nak try jadikan blog nih sebagai tpt merelease tension sekaligus mengexpresskan tots yg ada... supaya dpt dimanfaatkan semua...

pastu terasa penggunaan aku ... atau saya mcm tak cukup dewasa... nak bahasakan diri sendiri.. kimah... mcm biasa sgt pulak... sbb dah selalu bahasakan diri sendiri... mesti ada lagi sentimen kanak2 .... nur.... hmmmm nur mcm best.. tapi tak cukup besar la rasanya.... kalau kita tambah cik kat depan tu pun ok gak....

cik nur rasa nak cakap ceq..ceq nih bahasa org kedah... org kedah bahasakan aku a.k.a ceq... tapi kat umah pun cik nur tak bahasakan ceq.. kat sini pulak... pastu dtg la nama cik nur... tatau la cik nur rasa nampak cam org dewasa sket... nampak lebih matang... supaya menda yg dicakap nanti tak terasa keluar dari mulut seorg budak2.... hehhehe tapi kat sini je .. kat luaq.. tak dak la rasa nak tukaq nama pulak... lagipun nur tu ada makna.... yg nama pendek2 nih tak best laa...

Wednesday, September 10, 2003

schedule cik nur

jumaat- 12 sept - math assignment 1
isnin - 15 sept- mid term igneous exam
rabu- 17 sept- project proposal due
jumaat- 19 sept- mid term maths exam

kawan2 doakan cik nur ye....
kerahan tenaga

Semua warganegara berumur 18 tahun keatas termasuk yang berada di luar negara akan diwajibkan mengikuti program kerahan tenaga atau Khidmat Negara selama enam bulan bermula 2004.

Perkara itu diputuskan oleh Jawatankuasa Khas Kabinet mengenai Khidmat Negara yang bermesyuarat buat pertama kalinya pada 12 nov 2002.. Menurut Menteri Pertahanan ia bertujuan untuk "....meningkatkan jati diri, semangat patriotisme yang tinggi serta ketahanan diri yang sukar digugat oleh ancaman luar..."


hairan

apakah jati diri??? dulu masa debate selalu sgt guna perkataan nih.. cik nur faham jati diri is pendirian.. stand.. tapi jati diri apa yg kita nak tingkatkan.. jati diri apa yg kerajaan lihat sekarang ini?? kadang2 cik nur pelik dengan kerajaan yg memerintah... mcm2 perubahan dilakukan.. dlm tempoh 50 tahun shj.. sistem pendidikan di malaysia tak pernah tetap... bila naik jer org baru maka berubah la sistem... dari LCE dan MCE ... bila datangnya mahathir perkenalkan kbsm.. SRP dan SPM diperkenalkan.. sekarang??? bukankah seperti sistem 30 tahun dulu...?? haiii la ..

jati diri bukan dapat dibentuk dalam masa enam bulan.. jati diri adalah process pembentukan yg berpanjangan.. tidak melalui kekerasan... jati diri yg aku tgh cakap sekarang adalah jati diri islam.. jati diri seorang muslim.. jati diri yg punya tasawwur.. yg lihat dengan nur islam...

meningkatkan semangat patriotisme.. apakah kayu ukur patriotisme??? adakah dengan sentiasa menyanyikan lagu negaraku setiap kali bangun dari tidur... atau menggantungkan bendera malaysia di dlam bilik masing masing.. paling tidak pun bercakap bahasa melayu baku... dengan sebagai bahasa sehari2

pelik kan??? kata nak meningkatkan patriotisme di kalangan generasi muda.. tapi mengapa sistem dari bahasa melayu diubah kepada bahasa inggeris??? mungkin agaknya pak2 menteri nih rasa setiap tentera di malaysia adalah patriotik.. kerana mereka telah ditrain dan diajar serta sanggup bekorban untuk negara... ???

ancaman luar


lagi pelik... pak menteri kita takut anak2 muda ini tergugat oleh ancaman luar... ancaman luar apa yg pakcik takutkan??? america datang bom malaysia??? atau anasir2 yg bawak daayah serong... atau mungkin ancaman luar tu datang dari pihak pembangkang sendiri???

tak sedarkah yg our youth skarang nih... bahkan dah lama terdedeh dengan ancaman luar... layari saja weblog2 remaja2 zaman teknologi sekarang.. atau paling tidak pun.. friendster... anak2 bangsa .. seagama kita tak malu lagi paparkan gambar2 memakai pakaian menjolok mata... lidah.. muka bertindik mengalahkan orang putih... apa yg paling teruk dan memalukan... ada yg dengan bangganya menyatakan keseronokon masing2 "have a night out... been drunk"... ada gambar lagi tu???? tak takutkah pakcik dengan ancaman luar yg ini???

mungkin pakcik sudah biasa dengan senario ini.. sudah sebati?? atau mungkin sudah tidak dirasakan ancaman lagi??? ye lah...majoriti rakyat malaysia plg kurang pun mempunyai tv di rumah... we have to keep uptodate mann

ancaman dari yahudi dan nasrani... pakcik tak perasan pulak ke?? atau saja buat2 tak nampak... cik nur sedih apabila baca dan tgk website2 orang murtad cerita mengapa mereka convert... tidak cukupkah apa yg islam bagi... ingatlah wahai rakan2... kita nothing kalau tak dak islam... islam dont need us... Allah will jaga islam... we have to get it... we are the one yg need islam...

kemana arahnya

satu satunya negara di dunia ini yg mengarahkan perempuan menyertai program kerahan tenaga adalah israel.. adakah malaysia mahu menjadi seperti israel??? najib kata kita takkan ikut kerahan tenaga ikut acuan negara lain... but we just wait and see...

cik nur takut program khidmat negara ini akan jadi seperti program rakan muda... bukan saja terkubur layu... malah makin menggalakkan remaja2 yg berdarah muda ini untuk bermaksiat... sejauh mana penekanan agama diberikan atau dilaksanakan dalam program ini masih menjadi tanda tanya...

teringat cik nur ketika menjalani kursus di btn janda baik... anjuran yayasan tun razak... kursus nih the most multicultural kursus yg cik nur pernah pergi... mmg lah cik nur dan kawan2 tak di brain wash (walaupun ada jugak sikit2 tapi tu tak significant)... tapi... pergaulan lelaki perempuan tiada batasnya di waktu kursus... tiada pencegah maksiat.. malah lelaki perempuan bercampur dalam satu group...

biasa lah latihan ala ketenteraan at least ... halangan 12 (kalau tak silap cik nur) mesti ada punya... personally cik nur masa tu tak dek la fit sgt ... (tak sefit sekarang.. hehhehe).. dulu lembek lagi.. ye lah org baru lepas raya.. dia suruh bekursus pulak... dipendekkan cerita... lelaki lah yg terpaksa tolong kami2 yg perempuan nih... utk buat menda2 yg kurang mampu dibuat... contohnya panjat tembok 12 kaki... dia menjadi agak biasa kerana lebih 50% peserta adalah bukan muslim.. jadi batasan agama kurang di ambik kira...

bedasarkan pengalaman yg lepas... cik nur kurang setuju dengan program nih... dah la objective nya mcm bias.. pelaksanaan program pun... blur jugak... (tu sebab kot cik nur blur.. sbb sistem dah blur.. kan?<---- cik nur kan mangsa keadaan)... bagi ciknur.. jati diri bukan diboleh dibentuk... dalam masa 6 bulan... tempoh 6 bulan hanya boleh dijadikan pengalaman.. mungkin meningkat kan jati diri... mungkin tiada kesan.. atau mungkin... makin teruk nauzubillah...


cik nur minta maaf kalau my tots today menyinggung perasaan sapa2... cik nur tak sokong kerajaan atau pembangkang.. kebetulan kerajaan barisan nasional yg memerintah sekarang.. dan meraka yg buat keputusan di kabinet.. jadi merekalah jadi mangsa cik nur hari nih... kalau pembangkang buat mcm nih pun... derang kene la jugak ... hehhe

Sunday, September 07, 2003


selamat hari lahir

awan berarak ceria tiada titis hujan
pohon melambai tanda sokongan
kususuri perjalanan bertemankan senyuman
dihari lahirmu sahabatku

dedaun berguguran membuktikan kedewasaan
walau tanpa madah dan hadiah
namun cukup untukmu
sebagai ucapan

selamat hari lahir
iringan doa kuhulur
bersyukur kepada-Nya
atas nikmat usia


sahabat usia yg Tuhan kurniakan ini
kau hiasilah ia dengan amalanmu
semoga ia menjadi temanmu di akhirat kelak
selamat hari jadi!!!

usiamu ibarat mutiara tiada berganti lagi
hiasi kan iman bersulam takwa
agar sempat menguncup
haruman syurgawi

HAPPY BIRTHDAY TO HUDA..
hahhaha dah 20 dah!!!! semoga Allah memberkati usia yg dah lalu.. yg akan datang insyaAllah... make full use of your age... especially your youth... all the best in everything u do... may Allah guide u in everything .. and may He give u the best... coz u r the best... and u deserve the best... luv ya always dear...

and i hope u r not bored eating my choc cake (fuh again.. but today baya can get most of the credit..) but its the same recipe with an extra choc chips... anyway... happy birthday... and alhamdulillah im the first one to wish this year.. sorry yek dol... u will get the time to be the first one... heheh... ...

1 month 8 days .. wow... suddenly u realise that u r getting older... suddenly u r not teen anymore.. suddenly.. the number 1 in your age is changing to no 2... wow.. and next 10 years it'll be 3... if and only if u get the chance to feel the 2... and if and only if u get the chance to feel the three... and life is totally gonna be different from 2 to 3...

u were standard 4 when u were 10... when u r 20... u r second year student studying at uni... what are u.. and who are u when u r 30?? 40??? or maybe u'll never feel the 30... ya Allah berkati lah usia ku....

someone said (i didnt remember who is this.. probably syed qutb or hassan al banna) he said something like... usiaku tidak bermula ketika aku dilahirkan.. usiaku bermula ketika aku bekerja utk islam.. dan aku sentiasa dilahirkan semula...( aku rasa cam salah... correct me if im wrong.. but its something like... keberkatan usia lah... )

wahai pemuda
oleh: imam Al-Syaheed Hassan A-Banna


wahai pemuda.. bangunlah... sebarkan... terangkan hakikat islam jelas sejelas-jelasnya... tiada tokok tambah.. beramallah dengan islam yg syumul.. ajaklah mereka beramal dengan islam ... jadikan al-quran dan sunnah sebagai teras.. panduan.. rujukan.. yg paling utama.. berjuanglah... hingga ke titisan darah yg terakhir...

cogan kata pemuda (shabab)
Allah matlamat kami... Rasul ikutan kami.. Al-Quran perlembagaan kami.. Jihad jalan kami.. dan mati.. pada jalan Allah.. ialah setinggi tinggi cita cita kami.. oleh itu... wahai pemuda.. hendaklah kita tentukan matlamat dan haluan.. ketahuilah bahawa titik kekuatan adalah iman... dari iman.. terhasillah.. ukhwah.. perpaduan.. insyaAllah .. akan tercapainya kemenangan yg cemerlang... maka... segeralah... kita beriman.. berukhuwah.. dan bertindak.. bekerja... dan kemudan tunggulah kemenangan dan sampaikanlah berita baik ini kepada seluruh para mukminin...

pemuda tiang agama.. pemudi harapan bangsa...

Wednesday, September 03, 2003

rasa nak nangis

mapping yg aku buat hampir 2 hari.. baru 50% siap... i'm pretty happy about it.. suddenly... i click on delete bukan saja file.. malah folder... ive deleted the whole folder... sempat tekan cancel.. but... almost 90% of the images... model.. transformation equation... gone... ya Allah beratnya ujian...

stay calm.. cant wait until tomorrow... amik wudhu.. solat isya... sambung balik... alhamdulillah.. yg hardest part tak hilang.. continue with the work.. and alhamdulillah ive stated writing the report... so... some bits and pieces tak yah buat dah... alhamdulillah...
below is the story seorang yg baru menang trophy ppm... eventhough ppm tak boleh bawak mati... tapi... mmm actually skarang nih tak dek la kesah sgt kalah... even dulu... sort of kesah la jugak...

Title: Speechless
Year: 1999
Author: Nik Nazmi Nik Ahmad

Speechless...I really am. WE WON !

I mean...it's really unbelievable. Maybe for those who have won this trophy for the past two years, it ain't a big deal. But for us, for me, it's the perfect finale for something I had dreamt about six years ago.Yeah, that long.

Okay, okay, so you have no clue what I'm writing about. Well, this year, 1999, we won the PPM Malay Debate for the first time since our double in 1992-93. In between, we entered two Malay finals and one English final, only to lose in each of the finals. Tough luck, huh ? What more, last year, we advanced to the final, only to lose to SEMESTI-the team which we beat this year. Revenge is sweet, but the sweetest thing (for a debater) must be winning PPM.

So now, the story. It all began in 1994. .... (aku delete.. heheheh.. sorry la altered version)

As a reserve, I joined the PPM contingent to Penang for the North Zone PPM. In a replay of the PPM final in 1996, we went down to STAR. But we didn't lose hope. We prepared for 1998...

Although I was no longer in the PPM squad, I stayed with the team. Ego aside, I knew that I was with one of the most talented College team ever and that the PPM trophy was within reach. The rather young team dazzled the audience and opponents alike, making its' way to the final. Only God knew how devastated we were when our opponents got to retain the title. Silently I prayed that next year-my last year in koleq, we'd get this Holy Grail of Malaysian debate. Of course, in my dreams, I pictured myself up there-debating in the final. But you can't get everything that you want...

So with winning the PPM in mind, we geared ourselves. I got into the squad again, and if not for my poor performance, would've been proud to don the College colors for the first time, in a friendly. Nevertheless, we kept on winning and I got my chance to debate for quite a handful of times ( in my standards ). In the inaugural Dato' Shukor Trophy ( National Debate Competition ), we won the district level, followed by defeating an entirely new SEMESTI team in the state finals and finally, winning the national finals agaist SMAP Kajang.

But no way that made our determination to win PPM less. We excelled in MOZAC, setting a perfect finale against, yes, them again, SEMESTI. We sacrificed entirely our week-long holiday, preparing for the finals. The fith formers are going to seat for our SPM trials next week, but that did not deter us. Each and every one of the debaters struggled valiantly, sacrificing hours of sleep, ignoring the tiredness that were building inside us and worked hard for our objective-the Trophy.

And so we went to the BTP Auditorium nervously, asking each other, can our dreams be fulfilled ? Are we capable of becoming winners ? Before the debate, Ayahanda Alimuddin Hj Mohd Dom gave us a rousing speech, motivating us to do our best. We did our usual brotherhood of course. The stage was set...

I wasn't up there, on the stage. To accompany me, however were the rest of the spirited supporters who came all the way from Kuala Kangsar to watch whether 1999 would indeed be a glorious year for the College. The ruggers, footballers, hockey players and so many more had done exceptionally well, breaking records and such. Could we emulate them ? The debate was fiery, the atmosphere tensed. You could almost feel the tension. The debate ended...

We prayed to God that hopefully we would win. And may this victory make us better people... And, we won... I clapped and cheered loudly, as the other Collegians. I hugged Ajeez, who kept repeating "I can't believe it!" To touch the trophy, finally was one of the proudest moment in my life. After the euphoria sort of lessened, we prayed together, thanking Allah for this long awaited victory. The Victory.

I'm at home right now, barely 5 hours home after the historic moment. What I write here, are my thoughts during the journey home.

The whole PPM competition itself was an idea of a distinguished old boy-our second Prime Minister, Tun Abdul Razak. He also donated the BM PPM trophy. It was first held at the College. The trophy was designed by another old boy, Dato' Baharuddin Kassim. And our victory this morning made College the team that had won the competiton for the most times, along with KISAS at four times. We had gone to the finals for a total of eight times, a record that is unequalled by no other team in it's 26-year history. In other words, the trophy has returned to the royal town of Kuala Kangsar, into the arms of its' supposedly rightful owner-the Malay College of Kuala Kangsar.

Thanks to Ayahanda Alimuddin, Cikgu Ejazi, Cikgu Jamaluddin and Cikgu Azizah, Abang Azli, the debating team, all the Collegians and everybody who made this dream come true. This dream of mine. Alhamdulillah. Without Allah's blessing, we wouldn't have gone this far, what more achieve this 'double'. And remind me to fulfill my nazar, will you?

The fourth speaker of the glorious team of the glorious year of 1999.

Tuesday, September 02, 2003

google search

mmg bagus la search engine nih... aku type semesti... bukan saja nama skolah aku yg kuar.. malah.. blog org yg tulis pasal semesti pun ada jugak... termasuklah blog aku... cam nih la cik jebat dpt tau... nih antara result dia...

MOHD IZNAN SHAMSUDDIN
... mak siap kirim salam balik.....syukur.....pelan2 mak cuba menerima anak bujang
dia nie dah dewasa.....macam kak teh(tukang sapu semesti) cakap, bila ...
nummerzwei0.tripod.com/blogger.html - 101k - Cached - Similar pages

..::BedtimeStories::..
... ....:MyGB::... View My Guestbook Sign My Guestbook .....Cool::...Jannah
+AUSSIEE +SEMESTI +Geology +Friendster +VillagePhoto .....Links::... ...
www.kimberlite.blogspot.com/ - 38k - 1 Sep 2003 - Cached - Similar pages


meh gelak ramai2!!!!!!!

Monday, September 01, 2003

test..
harder than what i thought.. tapi tak kesah.. aku nak qada' tido... and alhamdulillah hari nih berjaya puasa... selalu sampai tengah jalan mesti nak bukak.. hari nih alhamdulillah.. :)