Friday, October 31, 2003

The first name of Kimah leads you to assume considerable responsibility and to prefer to work independently, without direction or interference from others because you have very definite ideas of your own. Your mind is quick to comprehend and you can be depended upon to do any job well. Because you tend to be somewhat of a perfectionist, you might insist on doing too many things yourself instead of delegating jobs to others who might do less satisfactory work. This name does make you quite direct and straight-to-the-point. Your verbal expression does not reflect your inner thoughts and feelings, and you often wonder why people react to what you say. The influence of this name does not promote the friendship that you desire or the relaxation and naturalness you should enjoy with people. It is a name that makes you far too practical and serious-minded, and makes it difficult for you to act with spontaneity.You could suffer physically through head tension, with eye, teeth, or sinus problems, headaches, or mentally through worry.

.... haahhahah this is hafidz testimonial for me in friendster.. hehhe sort of betul la jugak... i think... mmmm i give 70% true.. how about that... tschuss...

Thursday, October 30, 2003


semalam >> part 3

tidakkah org arab kenal agama ??? >>> part 2

second time nabi Allah ibrahim datang.. tapi kali nih Allah suruh baginda sembelih ismail pulak... (nih dah cerita dlm topik redha hari tu.. sape rajin cari la kat fairy tales)... kali ketiga baginda datang untuk tegur suruh tukar alang pintu... then last skali baginda datang suruh kekalkan alang pintu (nih nanti la cerita).. part mana tah dtg nak bina kaabah... (tak ingat turutan)

Ibrahim was neither a Jew nor a Christian, but he was a tru Muslim Hanifa( Islamic Monotheism - to worship none but Allah alone) and he was not a Musyrikun [ Al-Imran : 67]

so.. it was prophet ibrahim who first tought the arabs the worship of one God (tawhid) and started some of the ceremonies of Pilgrimage to the Kaabah... di suatu ketika... orang arab ikut ajaran Nabi Ibrahim... mereka solat, ikut cara Nabi Ibrahim...

tapi... makin lama.. orang arab began to deviate, as was the case with all the followers of the prophets... berlakunya campur aduk dlm urusan agama.. agama dipisahkan dari kehidupan... religion is religion... sbb tidak ada sapa nak tunjuk/beri kefahaman tentang erti ketuhanan... depa start worship idol... time nih... org arab.. melalui satu zaman yg kita semua maklum... zaman jahiliyah....

... to be continued....

exam

alhamdulillah... lepas satu... ada lagi... ??? 5 wahhh bnyk nye... the exam wasnt too bad.. we have to rush... imagine 12 thin sections in 1 hour... selalu prac.. same amount of thin sections 3 hours... fuh... penat tangan menulis... anyway... this monday better get the draft done...

Tuesday, October 28, 2003

semalam >> part 2

tidakkah org arab kenal agama??? >>> part 1

Nabi Allah musa diutuskan di mesir... Isa, yahya dan zakaria kat tpt yg sama.. kat bahagian atas jugak.. (tak ingat nama tempat)... yaacob pun around2 situ gak..

namun... Allah itu maha tahu... diutuskan Ibrahim ke Mekah... tapi bukan untuk terus tinggal di situ... apatah lagi utk bersenang lenang... pengutusan ibrahim ke Mekah bermakna terputus lah hubungan ayah dan anak... di situlah kali terakhir Hajar di tinggalkan dengan ismail yg masih kecil.. di tengah padang pasir??? ya.!!! jika itu perintah... walau hati berkata sayang... redha...!!! " hanya Allah bersamamu..."

as it happened, she was unable to find water for her son and started running between Safa and Marwa... in search of water... bila hajar patah balik... ada mata air keluar dari bawah kaki ismail... dan air ini... sampai sekarang... bukan saja boleh diminum oleh penduduk di mekah... malah... mandi.. beribu gelen.. oleh satu tanah arab.. pun boleh... itulah ZAMZAM yg menjadikan mekah tempat persinggahan para pedagang...

..... to be continued.....


semalam >> part 1





Tanah Arab dikelilingi oleh laut merah di barat.. and lautan india di selatan... persian gulf di timur.. dan syria di bahagian utara. 1/3 dari tanah arab adalah padang pasir. its hills are barren and valleys consist of dry beds.tiada satu sungai pun yg mengalir kecuali di barat daya tanah arab. the famous city of Makkah and Madinah lie in Hijaz, which a strip of land that extends along the Red Sea between syria in the north and Yemen in the south.

tanah arab terkenal dengan emas, perak dan batu2 yg beharga. tumbuhan yg tumbuh... hanya kurma.. binatang paling beharga ... unta >> the "ship of the Desert" tanah di tanah arab tidak berkuality.. so the main form of livelihood was either rearing camels, horses, cattle or the transportation of merchandise along the trading routes of the deserts...

bayangkan... setiap hari... bila matahari terbit.. the arabs sees... padang pasir... yg luas terbentang... unta... mungkin kambing sikit2... pohon kurma rumah yg sgt simple dibuat dari tanah liat.. terbenamnya matahari... tiada cahaya lampu neon menerangi tanah arab... bintang2 di angkasa shj... mlm gelap gelita... so???? they have relatively simple live compare to us.. yg ada computer... yg pergi kelas tgk jakaranda.. burung itu ini... building yg pelbagai bentuk...

kesannya

as a result of their desert life.. qualities and strength, endurence and quickness of temper were required... mereka sangat susah untuk memaafkan.. dan pergaduhan among tribes can last for generations...

on the other hand orang arab sangat berani... pemurah.. dan setia... sgt2 menghormati tetamu.. mereka sanggup menyembelih their last sheep or or goat to feed their guests... this hospitable nature could explain one of the reasons for Allah choosing the Arabs as the primary vehicle for transmiting the final message of Allah...

ingat

pada masa yg sama ... telah wujudnya tamadun rom dan parsi... namun.. kerajaan rom dan parsi.. tak teringin pun nak tawan tanah arab...

.... to be continued....

sayu

hari nih second day ramadhan... ntah laa dari hari sabtu hari tu lagi dah rasa sayu sebenarnye.. bila biar je kepala otak nih berputar ikut suke hati dia... terasa nak menangis pun ada...
hmmmpphh... dosa... rahmat daripada dosa.. supaya kita sedar yg kita tak ada apa2... nothing... supaya tak riak dgn amalan yg sedikit.. sbb bila2 masa Allah boleh tarik nikmat2 yg Dia dah bagi kat kita...
tenangkan hati.. lapangkan dada... bukankan minda... luaskan fikiran...

Sunday, October 26, 2003

Ramadhan

seperti biasa kat brisbane nih ada 2 pendapat bila nak start puasa dan raya... seperti biasa jugak ada 2 masjid akan puasa dulu dan raya dulu dan masjid lain akan puasa dan raya keesokan harinya... cik nur??? ikut mana??? islamic council of queensland is the authorized badan yg buat keputusan menda2 cam nih... and most of the masjid is under icq.. soo... ikut derang laah...

mungkin betul puasa hari isnin... sbb... semalam dari petang dah hujan renyai2... sape tah kata kalau hujan susah nak nampak anak bulan... pengalaman tgk anak bulan ... ada la 2 3 kali di pantai remis masa kecik2 dulu... ayah bawak... heheh tapi tak tgk pun dekat teropong dia tu... saje pegi ramai2 dekat rantau panjang.. sbb kat situ salah satu tempat org tgk anak bulan... kalau ada rezeki nanti nak tgk betul2 lah...

sape tah jugak kata... anak bulan nih keluar in a blink of an eye... sekejap je... jadi kene tgk btol2... dia keluar time dekat2 nak maghrib... selalu org tgk tepi laut.. bila matahari nak terbenam... jadi 2 3 kali yg kami duk kat rantau panjang tu.. instead of kami tgk bulan... kami tgk matahari terbenam... hehhe... masyuk ooo... lawa sangat subhanallah... ada gak tangkap gambar matahari terbenam last year dekat aldinga beach, adelaide... :)... tapi malas nak letak... matahari terbenam... sape pun leh amik gambar cam tu...

Friday, October 24, 2003

Rugby Fever

rwc kat aussie... impact jugak la sebenarnye... esp kat kiter yg mcm layan jugak rugby nih... tapi bila fikir rasa kelakar pun ada... gi uni... jumpe org2 tertentu... "wei kimah ko nak tgk nih lawan nih tak???" pernah ada org propose ajak pi lagi tuu... ehhehe sorry la awak... kita busy laa.. nak pegi ke tanak.. aaarrghhh dont ever think about it... gi buat keje lain yg lebih berfaedah laa... tgk rugby nih... faedah tak?? puas??? puas tu apa??? nafsu eh?? ntah ape merepek nih... abaikan lah..

Wednesday, October 22, 2003




Title : mungkinkah sya'ban terakhir
Date of captured: 15 Sya'ban 1424
Photographer : Nurhakimah Mohamud
Details : Canon EOS 300v, Tamron AF 70-300mm lens, moon at 1/1''5 @ f 5.6, tree - automatic exposure, Kodak ISO 400.


p/s: Best moon's pic i've ever take... this pic is dedicated to SURIA IRDAYU ... awak suke bulan kan... and alhamdulillah finally i captured a moon's pic that can be dedicated to you... A lot of improvement can be make on this pic.. insyaAllah i'm working on it..

Tuesday, October 21, 2003

Assalamualaikum warahmatulLahi wabarakatuh

Buat tatapan Anis Murziha..
Pertanyaan anis mengenai perempuan tu, saya telah cuba sekadar sekelumit ilmu yang ada pada diri ini.. sekadar pandangan biasa, harap anis dapat memahaminya…

PEREMPUAN
Perempuan, kejadiannya terlalu unik… asalnya ingin memenuhi keperluan Adam yang keseorangan… menjelma Hawa dari tulang rusuk kirinya… mewangi kehidupannya.. mengharumi perjalanannya namun, sedikit kelalaian Hawa memisahkan mereka… tapi, cinta yang bersemi sekian lama.. pada pandangan pertama.. berputiknya mahabbah… tidak semudah dipisahkan.. meranalah Adam menyesali kedurhakaannya pada Rabbul Izzati dan jua.. perpisahan dengan Hawa tercinta.. Allah maha kuasa, punyai kehendak.. mereka dipertemukan.. kasih sayang terjalin kembali… Jabal Rahmah menangis kesyahduan melihat dua insan kembali bertaut setelah lama terpisah dek kealpaan dan bujukan syaitan la’natullah. Adam dan Hawa kembali menyusun nekad mengatur tekad… kesilapan mesti ditangisi… namun kehidupan pasti diharungi… berbekal keimanan dan mawaddah sejati.. lahirlah Qabil dan Habil bersama pasangannya. Lalu, perempuan kembali mengocak… mencari ketenangan… akibatnya Qabil membunuh diri setelah membunuh Habil… salahkah perempuan itu?

Perempuan, tutur bicaranya begitu lunak.. bisa mencairkan batu hitam keegoan seorang lelaki… lirikan matanya.. bagaikan petir meretakkan… bahkan mampu membelah angkuh seorang lelaki… senyumannya? Usah dibicarakan lagi.. umpama sia-sia, bukankah dengan senyumannyalah jatuhnya sebuah kerajaan… gugur satu persatu parajurit pejuang pertiwi.. lenggoknya… ha ha ha bagaikan lalang ditiup angina namun.. bisa melukakan dan dilukai… apa ada lagi pada perempuan??? Seribu keunikan yang tak termampu dihidangkan.. namun.. perempuanlah, ya perempuanlah punca kerosakan dunia.. dunia hancur berkecai.. hilangnya budi.. lenyapnya bicara.. BENARKAH…

Tu je yang dapat ana coretkan kali ini.. mungkin betul, mungkin silap harap dapatlah anis berikan pandangan atas coretan melalu ana ini. Akhirnya perhatikanlah mutiara kata ini..

Perempuan tidak dijadikan dari kepala Adam untuk memerintah. Dan tidak pula dijadikan daripada kaki Adam untuk semata diperintah. Namun ianya dijadikan dari tulang rusuk kiri Adam yang berhampiran dengan hati untuk …

Untuk apa ye … anis sambunglah sendiri ok. See again. Wassalam

Yang ikhlas 100%
Hazri Abdul Rahim

fuh... alhamdulillah ... kepala otak tak dek la dibanyangi dunia 100%.. sangat tersentuh hati baca kisah2 kat missapple bacelaa.. best woooo

Monday, October 20, 2003

salam ... lama dah tak update blog.. cik nur tak tau nak cerita apa.. sibuk sket semenjak 2 menjak nih.. dlm kepala otak dok ada mcm mana nak bagi mapping tu jadi... mcm mana map tu keluar.. mcm mana itu.. mcm mana ini... :) doakan cik nur ye kawan2...

tapi hari nih a bit pissed off la jugak... pasal apa... extension lagi... tapi mungkin itu yg terbaik utk kita kan... tapi.. ye laa kan.. everything ada due date dia... umur pun ada due date jugak.. kalau dah sampai due utk kita mati... bercerailah roh dari jasad.. masa tu mana boleh nak mintak kat malaikat maut lagi... buleh dah hang tarik nyawa aku minggu depan.. sbb minggu nih aku ada bnyk assignment due... hang tarik la minggu depan...

ini la susahnya dpt lecturer yg baik sgt... sorang jumpak kata nak extend.. pub bagi extend.. pastu bila cik nur jumpa kata nak buat jugak test tu... dia tak bagi sbb susahkan dia kene buat soalan lain.. university punye policy... matured laaa... exam dah dekat la woi.. bila nak study nye nih asyik dok extend je... org nak get away with everything cepat2.. depa nak lambat lambat lagi...

tapi tu laa.... Allah kan tau apa yg terbaik utk kita... sungguh pun kita tak suke.. mesti Allah lebih tau apa yg terbaik... mugkin kalau cik nur amik gak exam tu.. fail satu soalan pun tak leh jawab ke... ya Allah permudahkanlah segalanya utk ku.. ameen...

Wednesday, October 15, 2003


20 tahun


sedih dlm gembira.. sedih sebab dah 20 tahun cik nur hidup.. rasanya masih belum ada lagi apa yg dipanggil sumbangan yg cik nur bagi untuk ummah... gembira sbb... dpt kad dan surat panjang berjela dari suria.... cik nur lama btol dah tak dapat menda mcm tu especially dari sahabat cik nur yg sorang tu... rindu betul... teringat balik kenangan2 lama sewaktu di sekolah... dah lepas skolah dan skarang di uni... aah mungkin ada hikmahnya Allah letak org yg kita sayang jauh2... Allah kan tahu apa yg terbaik bagi kita... terima kasih suria... hopefully awak sihat... dan terus gagah berdiri di bumi adelaide tu...

antara yg menarik dari suria... idea buat hons kat perth??? selepas meeting hari tu.. cik nur rasa berat hati pulak nak tinggalkan brisbane... Allah tahu segalanya yg terbaik utk kita.. kenapa cik nur masih ye or tidak nak stay di brisbane... sedangkan nak buat hons tu senang je sebenarnya... ya Allah permudahkan lah hambaMu ini...

cik nur geram jugak dengan diri sendiri sebenarnya... asyik merungut banyak kerja laa.. itu la ini lah... sedangkan ujian kerja.. or environment yg tak best tu baru sangat seciput dan sedikit kalau nak dibandingkan dengan apa yg telah dilalui oleh sumaiyah... bilal... amar.. and yassir.. lubaina.. zunaira...

20 tahun mmg bukak lagi satu chapter dlm hidup kita... ya Allah kau berkatilah umurku... sesungguhnya keretapi itu pasti akan sampai... ya Allah redhalah aku ... supaya aku berada di dlmnya....

lepas nih.... kene kerja kuat... dah tak boleh tangguh2 lagi... ramai yg merana... gunakan lah masa muda ini utk bekerja.. sbb salah satu soalan yg ditanya Allah nanti... Apakah yg dilakukan dgn masa muda ini???? takkan nak jawab... emmm tgk tv... pi situ pi sini tanpa arah tujuan... ya Allah....

Monday, October 13, 2003




sesungguhnya ya Allah...
Engkau tahu apa yg terbaik bagi kami..
peliharalah hati hati ini..
tabahkan hati hati ini...
lembut kan hati hati ini...
campakkan nurMu di dalam hati hati ini...
peliharalah ukhwah ini....
selamanya...



kak syima ... abg amir... dlm kenangan...
moga ukhuwah berkekalan...


"by Abu Hurairah: Rasulullah said..seven are (the persons) whom Allah would give protection with His Shade on the Day when there would be no shade but His Shade: a just ruler, a youth who grew up with the worship of Allah, a person whose heart is attached to the mosque,2 persons who love and meet each other and depart from each other for the sake of Allah, a man whom an extemely beautiful woman seduce him but he rejects by saying 'I fear Allah', a person whogive in charity and conceals it, to such an extent that the left hand might not know what the right has given, and a person who remebers Allah in solitude and his eyes well up." [Bukhari and Muslim]

" Narated by Abu Musa, Rasulullah said, the relationship of the believer with another believer is like the bricks of a buliding, each strengthens the other" He illustrated this by interlacing the fingers of both his hands [Bukhari and Muslim]


Thursday, October 09, 2003

tribute to k syima >> flashback 3


:: super bee, October 2003..dari kiri duduk: k zila, k syima, baya, k yanti, mynn, aisyah berdiri.. huda, me, salwa, bee, leen, rabbit, mas, fazz: ::

Wednesday, October 08, 2003

excellent piece of work

thank you stuart... :)... good news and bad news.. good news are... stuart extended the due date of 30% workbook assignment... means.. nothing is due on my birthday... bad news.. extend to another one week... duh.. igneous petrology.. maths assignment.. group project... also due on this week plus the workbook... fuh... i hate extension.. come on laa ... sape yg ask for extension nih... matured la sket... anyway.. alhamdulillah for that... peace..

excellent piece of work... it feels so good when someone appreciated your work.. all the hardship... all the kebersengkangan mata... all the skipping meals... all the strength and effort is appreciated... do u deserve it?? probably... but Allah knows everything u do.. if u do it for the sake of Allah... u have been rewarded... in namal a'malu bi niyah...

tribute to k syima >> flashback 2



:: easter break 2003.. unsw... mynn, leen, aisyah, k syima, me, sarah::

Tuesday, October 07, 2003

flashback 1 >> tribute to k syima



:: this was the first time we went to k syima's house... first day of sarah's arrival.. around mei, 2001... and this was the first time we have a pic with all 11 of us... a amir is the photographer::
from the baju merah: wan (baju merah), fuad, farid, luqzan, sarah, k syima, huda, nurul ain, amir akram, me, ansar, anuar, nan, hafidz..

Sunday, October 05, 2003

Season = Autumn
You're Most Like The Season Autumn ...

You're warm, and the most approachable. You have
that gentle prescence about you. People can
relate to you, and find you easy company.
However it's likely you've been hurt in the
past and it has left you scarred so things can
become rather chilly with you at times. Being
the third Season in, you're mature, trustworthy
and loyal to your friends but prone to
depression and negative thinking.

Well done... You're the shy and sensitive season :)


?? Which Season Are You ??
brought to you by Quizilla

ladies vs gentleman

entry kali nih is based on a few observation yg cik nur buat... lelaki lebih sensitive soal technical... kalau ada masalah technical... sometimes it could be like the end of the world for them... major problem... money... then maybe kereta.. rumah.. motor.. apa saja yg boleh diketogorikan sbg material...

wanita... they are emotionally attached... loving.. caring.. sensitive.."emotional".. whatever involve people and feelings... hati derang lebih terusik kalau someone is hurt then kereta tu dah seminggu rosak...

the point here is... now.. look at different angle... kenapa Allah menciptakan satu makhluk... iaitu manusia.. yg ada 2 jantina berbeza... but the tugas in this world is still sama... to be the slave of Allah... and to be the khalifah di muka bumi... ????

jgn jadikan technically or emotionally attached ini sbg satu kelemahan.. itulah kekuatan sebenarnya... Allah jadikan lelaki technically attach sbb tu Allah bagi peluang lelaki kawin 4... sbb derang sensitive with the zahir stuff... and masyaAllah.. try la suruh oang laki mengandung.. tak ke kesian kat derang tu.. tak payah suruh mengandung.. letak 2 biji batu seminggu suh pi jalan kat uni.... think of this...

guys always look down on women because they are emotionally attached... but emotional is not a weakness... if this two elements are combined insyaAllah... satu keluarga muslim yg harmoni and faham islam akan wujud... Allah jadikan wanita untuk melengkapi lelaki.. dan Allah jadikan lelaki utk melengkapi wanita... setiap kejadian itu tidak sia2... pastinya kejadian wanita yg "emotional" tidak sia sia...

at the end.. everything has to be according to al quran and sunnah... u cant just use the reason Allah created us to be emotional bla bla bla as an escapism for something... then comes the mujahadatun nafs... struggle... sama la jugak mcm lelaki... jgn jadikan ini sbg alasan... itu lah ujian namanya...

as a conclusion... dont look down on the other creature...allah created everybody for some reason... and it is us to realize it and put it into action...

p/s>> generalization.. tak semua lelaki dan perempuan mcm nih... tapi at least element nih ada gak la walaupun sedikit.. cuma sedar or tidak je

Wednesday, October 01, 2003

pagi full of surprises

salam... pagi rabu... masyaAllah hari nih sejuk.. semalam... fuh... panasnya sampai terbakar kulit cik nur... mmg pas nih... kalau nak kawin kene cari org yg berkulit gelap... tergugat nih kalau yg berkulit cerah.. terbakarnya kulit mengalahkan terbakar masa hari sukan kat skolah... ok stop cerita kulit...

pagi full of surprises... the call... the thing... the stuff... alhamdulillah... lama dah tak memblogkan diri... yeaaaa im back in action... dwnload quota tu habis terus tertutup dari dunia luar.. nak gi library ... bercinta beb... better start some work today... kalau tak gi terjun dlm sungai brisbane...

jakaranda
hei guess what??? the jakaranda at the duck pond is already blooming... very nice... sweet and cosy... yg color purple tu la jakaranda... cilok from uq website.. nanti when the camera is ready .. ill take a few pic of it... fuh... got a lot of "wonderful" ideas about the pic... hehhehe... anyway... back to jakaranda...theres a story behind it...

in 2001.. cik nur was a volunteer at the science center... ok la jugak... masa tu semangat masih lagi berkobar2 utk meninvolvekan diri dlm dunia science nih... cool beb... i have a chat with a guy there.. we talked about a lot of stuff and one of them is jakaranda... he told me that the big purple tree in spring named jakaranda.. but... ntah cam mana... telinga nih tak korek masa tu... then.. i dengar as jack maranda.. then balik umah dgn happy nye skali .. citer kat huda.. wan... and budak2 nih sume... " wei korang tau tak ape nama pokok nih???? ha nama dia jack maranda"... budak2 tu pelik la kan.. tapi derang terima je.. sbb alah... derang tak tau pun.. but later ada org betul kan... (x ingat lak sapa)... someone said... jakaranda la kimah... aiseyhh mann... so sampai sekarang la.. when the jakaranda is blooming... ada je sarcastic voices... "jakaranndaa...." heheh

putrajaya yet kampung

i was in the soccer field after the netball match yesterday... sit there while enjoying my lunch... unfortunately... a few of the queensland supporters... are not supportive at all...i dont know about the nsw team because i stayed at the qld side so... the queenslanders should get the blame...

adat permainanlah.. ada yg kalah dan ada yg menang... penyokong... kadang2 overacting dari pemain... bagus the effort utk menyokong... tapi... jgn sampai mengutuk.. menghina.. mejatuhkan maruah pihak lawan.. tujuannya utk create pressure kpd pihak lawan... tapi dlm environment yg tak sihat... kata sports carnival utk mengeratkan silaturrahim sesama malaysian interstate.. tapi.. kalau dah diherdik.. dikutuk dan dihina... pd awal perkenalan.. masakan ada yg teringin nak dtg lagi... plg tidak pun.. hormatilah tetamu...

tak profesional langsung... pelik cik nur... penyokong ini bukannya datang dari kampung batu lapan... bukan calang2 orang... orang yg belajar kat oversea... tak kesah la kalau game tu antara kampung batu lapan melawan kampung sabak bernam... tapi... pelajar malaysia di queensland melawan pelajar malaysia di new south wales yet... aksi lagak si penyokong mengalahkan anak2 muda felda ... not to mention any names but.. these supporters ... they dont even live at the kampung area... taman seri hartamas... damansara heights... and bnyk lagi lah tpt2 yg dah mengecap 1001 "kemajuan" malaysia...

tak wajarkah kalau cik nur expect something profesional from them???? sedih... kalau ini bakal pemimpim... mcm mana malaysia akan datang???? di kala bangunan petronas twin tower megah berdiri.. dikala putrajaya di annouce sbg one of bandaraya terancang yg tercangih di dunia... di kala kuala lumpur menjadi tumpuan dunia... kita masih menghantar jaguh kampung ke australia...pembangunan insan kita lupakan... jelas ada agenda yg tak kesampaian dlm membina dan membangunkan negara... anak2 muda terabai... bila pembangunan material dicanang canangkan... secara tak langsung.. wujud nya sifat materialistik dikalangan anak2 muda... hilangnya sifat kemanusian... lari dari fitrah... nauzubillah...

ingatlah kawan2... jgn teggelam dengan dunia... dunia menjanjikan 1001 keseronokkan...dlm diam kita telah dibentuk.. mengikut acuan mereka untuk memenuhkan banggunan2 yg tinggi... tanpa kita.. ia kosong... tapi... we have to realise that something is missing in the skyscrappers... dont let it gone inside us... balik kepada fitrah... tidak salah untuk menjadi jaguh kampung... kerana cik nur juga berasal dari kampung... tapi kampung kita kampung bertamadun.. kampung kita kampung berfikir.. kampung kita kampung sedar... kampung kita... kampung islam.. jazakallah