Sunday, March 28, 2004



Kebesaran Allah...

Allah maha besar.. Allah maha agung.. teringat perumpaan yg a friend of mine buat satu masa dulu...ketika cuba nak mengorek kenapa cik nur muram... meh kita share sesame...

Allah maha kuasa mahkluk tiada kuasa...Allah nak buat sesuatu tak perlu izin dan bantuan dari kita..tapikita perlukan Allah....kalau manusia nak reka dan cipta jarum..bukan sahaja kena ada banyak mesin,malah memakan masa yang lama dan mengambil ruang yang sangat besar n cahaya yg cukup...tp bagi allah...nak cipta kita..masyaAllah..ruang yang sempit,gelap dan berair pulak tu....bila dilahirkan alhamdulillah..ada tgn,mata,hidung dan mcam2 lagi mekanisme pelbagai fungsi....Allahhuakbar!!!!

begitulah Allah... Tuhan sekalian alam...Tuhan yg diakui ada oleh Quraisy Mekah.. tapi Tuhan ini juga yang di dua dan ditigakan mereka... Tuhan yang diketahui dpt membawa manfaat dan mendatangkan mudharat... tapi Latta dan Uzza juga yg dicari setiap hari... ya Allah jgn lah kita jadi makhluk yang tidak bersyukur...

"As to those who disbelive, I will pubish them with a severe torment in this world and in the Hereafter, and they will have no helpers. And those who belive and do righteous good deeds, Allah will pay them their reward in full. And Allah does not like the Zalimun (polytheists and wrong-doers)" (ali imran: 56-57)

dikala mata memandang ke arah matahari yang sedang terbit tadi... di kala tangan laju memetik shutter release...di kala hati terpegun dengan kebesaran Allah... tiba-tiba tertanya... apakah gamaknya yg dibuat oleh kekasih tercinta-Nya di kala ini...

Ghazwah pertama yang dihadiri Rasulullah

menyingkap peristiwa hijrah Rasulullah... hari nih 7 safar... dan pada bulan Safar tanggal 12 hari bulan (dikira dari hari hijrah Baginda ke Madinah) Rasulullah keluar dengan niat berperang yg kemudiannya peperangan itu dikenali dengan nama "Perang Waddan" sasarannya ialah Quraisy dan Bani Hambzah tetapi baginda tidak meneruskan peperangan itu, malah hanya sekadar dari pihak Bani Hamzah dan setelah itu baginda pun pulang tanpa sebarang peperangan...

seawal kedatangan Rasulullah di Madinah...sebelum Ghazwah yang pertama ini...pasti Rasulullah sedang sibuk membentuk negara Islam Madinah...menyediakan asas-asas kukuh untuk negara ini... 3 misi utama yang dioutlinekan dalam Fiqh us-Sirah... (sapa rajin baca sendiri.. tak larat nak type)
1) Pembinaan masjid
2) Persaudaraan
3) Perlembagaan

lepas tu... muncullah Peperangan Badar al-Kubra... pada tahun kedua Hijrah... lain kalilah kita cerita pasal Badar... jazakallah khairan kathira

Thursday, March 25, 2004


MUSLIM STUDENT COMMITTED SUICIDE

St. Lucia, 19 March 2004-- A muslim guy commited suicide in his room at International House, The University of Queensland. The Saudi Arabian student known as Terry found dead in his room by two IH's students around 12 a.m after receiving phone calls from his friends. Menurut seorang jurucakap kami di tempat kejadian, beliau didapati telah mengambil pil yang tidak berkenaan secara berlebihan.

"He didnt hang himself. He took some kind of pills or maybe inhale something that stoped the operation of his lung"

Menurut beberapa sumber, Terry mengalami tekanan perasaan sepanjang minggu tersebut, yang mungkin berpunca dari masalah kewangan ataupun percintaan. Dia sepatutnya menghadiri perjumpaan dengan rakan-rakan senegaranya malam itu, namun apabila mereka mendapati dia tidak muncul tiba, mereka menghubungi pihak International House dengan segera untuk mendapatkan kepastian. Dan pelajar yang bertugas memantau pelajar2 lain di kolej itu telah menjumpai Terry mati di biliknya. Terry juga ada meninggalkan note di komputer peribadinya, namun atas sebab-sebab peribadi nota itu tidak dapat disiarkan di sini.Kejadian ini adalah kejadian membunuh diri kedua yang terjadi di International House dalam tempoh 5 tahun. -- GF


fuh... di Palestine umat Islam syahid menentang tentera Israel.. kat UQ muslim bunuh diri pulak... mmg buruk kan image islam betul laa... walauapa pun alasan nya... membunuh diri bukanlah jalan penyelesaian yang terbaik.... malah mmg langsung tak baik pun....


Wednesday, March 24, 2004


Bukan milik kita...

suhu di brisbane makin turun.. meaning that autumn is around the corner... 3 minggu yg lalu.. waktu-waktu begini adalah prime time untuk liang-liang peluh merembeskan isinya. tika ini pasti juga ramai yang berpeluh-peluh di tanahair (Malaysia)... peluh di cuaca yang makin panas dari sehari ke sehari... dan mungkin juga ada yang masih tak reti duk diam.. kenapa ya????

wah... di setiap weblog yg cik nur layar... (lepas baik demam nih)... sibuk cerita pasal pilihanraya... kegagalan bulan untuk mengambang di negeri Darul Iman antara bualan yang hangat... ramai yang buat prediction itu dan ini... tak kurang juga ada yang bergembira dengan kegagalan itu... dan ramai juga yang buat tak tau je...

saya?????

menyingkap kisah mariam bersama puteranya isa al-masih... ketika maryam diberitakan mengandung bayi tanpa bapa... dia sendiri terkejut.. masakan wanita suci sepertinya bisa mengandungkan janin... tak masuk akal bukan??? lalu berita itu dikhabarkan kepada pakciknya zakaria... pastinya zakaria juga terkejut...
zakaria : masakan kamu wanita yang suci yang tidak pernah disentuh lelaki akan mengandung???
maryam: wahai pakcikku... percayakah kamu biji benih boleh tumbuh tanpa disirami???
zakaria: ya aku percaya
maryam: percayakah kamu... pokok akan tumbuh tanpa biji benih??
zakaria: ya aku percaya.. semua akan jadi dengan kuasa Allah
maryam: jika begitu percayalah aku mengandung tanpa bapanya...

bila Allah kata jadi... maka jadilah ia.... begitu juga jika Allah tak izin... maka pasti tidak jawapannya... Allah telah tetapkan semuanya di Luh Mahfuz... jika maryam bisa mengandung tanpa bapa....pasti bulan bisa mengambang di satu Malaysia dengan izin Allah... tp masalahnya... Allah tak izin...jika tiada hantu-hantu untuk memangkah undi pun... jika Allah belum mengizinkantimbang bertukar bulan... pasti tidak akan bertukar... pasti... Darul iman tiada juga bulan yang mengambang....itu adalah ketentuan Allah...

cik nur melihat... kehadiran hantu-hantu (wallahualam la kesahihannya kan).. ni sebenarnya ujian Allah untuk penyokong2 bulan... kepada kita org islam terutamanya... meletakkan hantu-hantu penyebab kalah kah??? ataupun meletakkan Allah ... di hadapan...

nampaknya... masih bnyk yg perlu digemblengkan... pokoknya di sini.... yang mana dulu??? semua masalah ummat... gejala sosial... nauzubillah... masalah remaja... astaghfirullah... masalah mak dan bapak budak lagi... fikir... fikir... dan terus berfikir... tp jgn duk fikir je.. buat keja la juga...wasalm


mencari suami ideal

Wanita muslim haruslah berhati-hati terhadap lelaki yang mengajak anda keluar berdua-duaan. Kemungkinannya:

- dia seorang yg hatinya berpenyakit, kerana ingin selalu berdua dengan anda padahal anda bukan mahramnya. lebih bahaya lagi jika ada niat buruk di sebalik hubungan itu

- dia seorang yg belum mempunyai pendirian tetap lagi untuk berumahtangga. dia masih tidk pasti mahu memilih anda sebagai isterinya, oleh itu dia memilih untuk bercinta saja dulu di mana dia bebas menentukan lamanya.

- dia seorang yg bnyk tipu daya dan janji-janji palsu. oleh sebab itu bercinta merupakan cara terbaik untuk menabur janji-janji indah yang manis didengari tetapi tidak perlu dikotakan.

bagi wanita dai'yah, jangan mudah terpedaya. tidak kurang juga lelaki yg fizikal dan lahirnya seolah-olah faham Islam dan mempunyai fikrah, tetapi membuat temujanji untuk bertemu berdua-duaan. bagi lelaki begini mungkin dia tidak benar-benar faham mengenai cara dan batas pergaulan antara lelaki dan perempuan yang bukan mahramnya. atau mungkin saja dia faham tetapi tidak dpt menghayatinya kerana lemahnya iman dan masih berpegang kepada cinta sebelum bernikah. anda mesti berpegang teguh dengan prinsip islam demi menjaga kehormatan dan maruah anda.

dipetik dari mihwar... ada juga dinyatakan kriteria suami yang ideal... tp tak larat nak type.. nanti lah ye... apapun.... renungkan janji Allah yg nih...

" wanita-wanita keji adalah untuk lelaki yang keji dan lelakiyang keji adalah untuk wanita-wanita yang keji(pula) dan wanita-wanita yang baik dan lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula)(an-Nur : 26)

Monday, March 22, 2004


semoga Allah ampunkan dosa

demam yang memuncak dari hari sabtu sampai ke pagi ahad dah mula nak reda... walaupun kepala masih weng2.. hidung masih berair dan tekak masih sakit ... dan ada sisa2 batuk2 lagi... suhu badan dah turun...

it started on friday evening when i had a flu... then on saturday morning.. although dah rasa tanak main sbb selesema... tp nanti org lain kata apa pulak... selesema sikit je pun tanak main... and we played...tetiba... awan yg mendung dan mendayu tu pun memuntahkan rembesannya... hujan laa.. renyai2... tp itu yg bahaya kan...

balik rumah dah rasa tak larat... however... ive pushed myself... to hard i guess.. dlm tak larat tu... keluar rumah nak buat kerja... half way through... and that's it... petang pukul 4 tumbang... balik rumah... dlm 9 p.m dah tidur... bgn utk solat subuh.. dan sambung ke pagi esoknya... pukul 9 jugak....

dlm keadaan tak larat tu... gi klinik... dlm hati... that's it.. i couldnt take this anymore... dlm kepala otak dah terbayang2 kene masuk ward... at least injection....coz this one feel as teruk as masa demam kat yayasan tun razak...

39.7 degreedr. terkejut sbb panas sgt... tp dlm hati not as hot as masa demam 2001 dulu... it was... 40 degree masa tu... mmg muka merah gila... dan air mata tak henti2 keluar... masa turun dari janda baik ke kl...

jumpa dr... dgn mahalnya sekali sbb weekend... hampir 100 dollar service fee and ubat.... fuh.. baru demam biasa... i went for ganae nya specialist pun 101 dollar je dulu... tak kesah laa weekend mmg mahal... then.... balik rumah makan ubat...dan lena lagi... alhamdulillah petang tu dah kebah2 sket... harap dia ok before esok... ameen...

Friday, March 19, 2004


pagi jumaat yg indah... sgt bnyk kerja... ya Allah... semua yg memeningkan kepala plak tu... cool2 take a deep breath.. and do it.. slowly... ok dah nak buat kerja...

Saturday, March 13, 2004



assalamualaikum warahmatullah.. selawat dan salam buat rasul junjungan... semoga kalian semua berada sihat didlm peliharaan dan rahmah Allah... fuh.. pg2 di hari minggu aktiviti biasa... training netball... :)... tgh driving dari court nak balik ke rumah terfikir pasal peristiwa semalam... yg... mmmm tak perlu lah dicakapkan di sini.. tp peristiwa semalam agak meruja kan aktiviti cik nur hari ini...

pilihanraya

hehhehe cik nur mmg tak reti langsung nak komen pasal politik.. umno ke.. pas ke.. BN ke BA ke??? i'm hopeless laa kalau nak dicomparekan dgn rakan2 yg lain.. yg mungkin tgh hangat mengatakan ttg isu nih.. dan tak mustahil ada jugak yg tgh bersemangat berkempen... ada jugak a few of my friends yg timbulkan isu nih masa chatting... tapi sambutan biasa shj...

tp hari nih.. teringin pulak nak tau at least serba sedikit pasal keadaan politik di malaysia... but not to the level that i can comment anything on that... lepas balik training.. terus bukak komputer.. dan.. melayari laman2 yg berkaitan.. tak banyak pun... wblog pakdi sekali lagi menjadi pilihan utama... dia menyajikan facts di samping analysis beliau terhadap setiap fakta kes yg diutarakan (fuh mcm berdebate pulak)...

so... ada laa sket paham2 pasal apa yg sedang terjadi... taktik???? BN meletakkan Datuk Pirdaus.. bekas imam masjid negara menentang datin seri dr wan azizah di permatang pauh.. dan beberapa org ulama'2 yg lain... termasuk dr. masitah ibrahim... pensyarah uia yg glamour tu... apa2lah... semoga dengan kedatangan ulama'? ini akan mewarnai pesada politik tempatan dengan warna? yg telah ditetapkan oleh Al-Quran dan Sunnah...

niat

mungkin itu niat BN... utk "mengislamkan" malaysia... perubahan... kene la sket? (kita kan kene husnu zhan...)...

tak profesional

tp dlm dok browsing2 tu... cik nur terjumpa pulak poster Tidak pada kaki bontot... fuh cik nur tak tahulah sama ada ada digariskan etika berkempen oleh spr atau tidak??? tapi tindakan mengeluarkan poster sebegini rupa adalah satu tindakan yg tidak profesional langsung!!!!... pertamanya... isu itu adalah isu lapuk 5 tahun yg lalu.. dan beliau juga telah diadili (tanpa mempersoalkan sama ada badan yg mengadili itu adil atau tidak).. dan beliau jugak telah dihukum (dan tanpa mempersoalkan hukuman itu adil/setimpal atau tidak)... sudah2 lah... malah beliau juga tidak masuk bertanding... adakah pihak yg terlibat masih mahu menggunakan sentimen yg mereka create sendiri untuk meraih balik undi yg banyak terbazir dahulu?????

keduanya... bukankah kita berkempen utk meraih kepercayaan rakyat dengan menyatakan apa yg kita boleh berikan kepada rakyat... ini??? berkempen dengan menjatuhkan dan memijak-mijak maruah orang lain...bayangkan kalau kita sendiri.. maruah kita mainkan dan dilayangkan dalam bentuk poster sedemikian rupa...

entahlah.. semoga mana2 pihak yg terlibat insaf.. dan menggunakan cara yg bersih untuk meraih kepercayaan rakyat... ingatlah matlamat tidak menghalalkan cara sungguhpun niatnya untuk membawa pembangunan dan kemajuan kepada negara... tetapi bukanlah dengan cara mencemar dan menjatuhkan maruah orang lain... takut nanti orang akan kata anda cepat melatah... lantas bukan anda yg dipilih... ingatlah ... sistem pendidikan anda yg sekular itu telah mencorakkan kepala otak kami sedikit sebanyak untuk berfikir out of the box... rather than just follow what our ancestors did

anyway.. cik nur bukan penyokong mana2 parti atau barisan atau apa shj namanya.. pertamanya cik nur masih lagi belum cukup umur... dan sbb dibuat had umur ini adalah untuk menentukan sama ada seseorang itu cukup matang untuk membuat pilihan... jd secara lateralnya cik nur belum cukup matang utk membuat pilihan... hehehheh

keduanya... cik nur juga belum membuat kajian yg benar2 terperinci untuk menentukan mana yg terbaik... remember... takliq adalah perkara yg dibenci Allah...

Thursday, March 11, 2004



ehem..

finish classes for this week..bnyk seeyy yg nak kene baca...mmg notes second year tu kene bukak dan study balik... bnyk yg dah lupa lupa ingat... takpe kau kan ada 4 days utk buat semua2 tu...

hmmmm... alhamdulillah..Allah tu maha mendengar .. dan pembantu yg terbaik... tak pernah dlm history the University of Queensland dpt student asian and muslim... batch kitorang dia dpt.. tak pernah dlm sejarah student geologist perempuan lagi ramai dari lelaki dlm satu batch.. taun nih dah dpt... alhamdulillah...

somehow cik nur dpt lihat perubahan nih.. masa first year.. mmg nyata jelas dan terang bilangan lelaki lebih ramai dari perempuan yg menyebabkan cik nur rasa rimas duduk dlm kelas.. masuk second year... massimo terkejut sbb yg pergi field trip lelaki sama bnyk dgn perempuan... naik third year... tadi cik nur bilang.. dlm kelas structural (which is the prerequisite to graduate in geology) ada ehheheh 6 org je lelaki... dan 9 perempuan... masyaAllah...

mana hilangnya lelaki2 ini

entahlaa labu.. mungkin mereka adalah org2 yg futur tgh jalan kot.. heheh... mungkin juga ada yg tak dtg... tapi ada a few yg cik nur kenal.. mmg separuh jalan je dia amik... so... lantak hangpa laaa...

mt isa field trip

ura2 utk tukar field trip taun nih kat tpt yg dekat sikit... tak jadi.. maybe they were just fall in love with mt. isa.. mt. isa nih drpd cerita mcm best laa tpt dia... the biggest lead mine in australia i think.. and a few others hardrock stuff... metamophic zone.. so.. from hardrock geologist point of view cam best laa tpt nih... so.. they have made the decision.. and it still mt. isa... it is up north... and our seniors said it is worth to go up by plane instead of pengangkutan daratan... because it will take approximately 2 days... how long??? ntah laa... tp at least 2 weeks...

we haven't had any introduction on this lagi actually... tp.. yg merunsingkan kepala otak cik nur... we probably going to live in cabin... masak sendiri... hmmm masak tu no hal... cik nur makan rumput2 dah tumbuh2han tu dah biasa dah.. tapi duduk dlm cabin tu... i totally had no idea how big the cabin is... and... aduh... adakah kami tidur sekali lelaki dan perempuan... waaaawaaa.. yaAllah... kau mudahkan lah urusanku... mcm mana kalau mmg tidur lelaki dan perempuan????

ala try laa negotiate ngan rod tu... ngan kurt... ngan paulo... insyaAllah derang memahami...

calculator hilang

nih lagi satu citer sedih jd hari nih... baru cik nur sedar.. calculator dah hilang!!! mesti ive missplaced it somewhere and dah laa malas nak comment pasal lost item... hilang2 barang nih teringat kata vivien masa dia merungut time field trip last year... sbb cik nur bg hilang semua barang yg ada dlm tangan cik nur termasuk peta dan compass...
"u are so organise on this complicated mapping stuff.. yet... u keep losing everything in your hands.." and since then she and brigid never ever let me hold anything again... including my own hand lens and pencil...

Tuesday, March 09, 2004



k amy: alhamdulillah kimah sihat... k amy cam mana.. insyaAllah tak lama lg dpt la kerja tu.. deepwater??? is it worth of digging?? k amy bagi phone no.. ada rezeki nanti kimah call.. all the best in everything ye

danesz :hehhe marilah kita mengacau sesame sendiri

Huda: thank you for the respond.. ayat tu pun boleh guna jugak.. tapi nih ayat yg lebih tepat...mengenai larangan Allah kpd kita utk ambil yahudi dan nasara sbg wali

"Hai orang-orang yg beriman janganlah kamu mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani menjadi Wali(mu). Sebahagian mereka adalah wali maka sesungguhnya orang itu termasuk golongan mereka.Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang zalim" (Al-Maidah Ayat 51)

Monday, March 08, 2004


Boycott israel

Nokia have started to invest heavily in Israel.

Nokia general manager Lars Wolf said in an interview with The Jerusalem Post (4 March 2001): "We are really focusing on Israel from all perspectives, because we have an internal project called 'Project Israel' which means we are looking at Israel from a networks perspective, from the perspective of Nokia Ventures Organization, and also from the perspective of Nokia Research Center ". [1]

Nokia Venture Partners, a branch of Nokia Ventures Organization, launched a new $500 million fund in December 2000 and allowed that a "disproportionate" amount of it would go into Israeli companies. Nokia Research Center is on the lookout for Israeli start-ups with which it can cooperate.[1]


tadi pegi tukar hanset..awal2 lagi niat dihati tanak amik nokia... eventhough im very much in love with the features .. since my mum use it (tak tau takpe.. sbb masa dia beli dia tak tau lagi.)...this really come to thing so called sensitivity... kita boleh je cakap... alah buat apa boycott... still ramai jugak yg makan kat mc D.. kFC... guna nokia.. isap rokok... tgk bollywood...

but... if everybody have this attitude... mmg tak guna la buat campaign...why dont instead of cakap cam tu.. kita cakap...i know that a lot of people using the jews product... but at least.. at least kalau aku tak guna... aku dah kurangkan sorang org yg guna that product... sejuta dollar takkan dtg tanpa ada 1 sen....

kita selalu bercakap ttg big2 money... sampai kita lupa nak hargai nilai wang yg kecil2... kalau dulu jumpa duit syiling 10 sen kat rumah dah cukup happy boleh letak dlm tabung... sekarang????? sepuluh sen tu dah tak pandang... kengkadang tersapu sampah jumpa seringgit pun... amik dan letak kat mana2 tah... birai tingkap... atas sofa... dah tak ada dah attitude sayangkan duit... all we know is big2 money without realising that it comes from as small as 10 cent...

cik nur pun kadang2 tak dpt resist the tempation to buy the product... double cheese burger.. hari tu masa kat malaysia... fuh... makan jugak sbb dah kempunan... alhamdulillah duduk kat aussie... x dek la langsung temptation nak makan itu ini...


kenapa nokia

ok berbalik kepada cerita nokia... alhamdulillah... hanya nokia shj syarikat telephone yg ada share yahudi... sony ericsson terselamat... :)... nokia punya mobile phone is very user friendly... dia punya range of product sesapa pun bleh guna... from a kid... to a housewife or even a very busy businessman... compare to other products.. such as motorolla and siemens.. they were built utk org yg sort of expert... with the high tech features... mungkin inilah sbb utama kenapa nokia yg dipilih utk invest in israel rather than other phone company...

apa kaitannya nokia dan israel... dlm buku jerusalem in the quran ada stated that the next country that will be ruling the world is israel... (i left the book at home jd i couldnt make any ref here.. so i just write what i remember)... if im not mistaken after the world war one... ruling state telah berpindah dari british kepada america sykt...mungkin kita belum lahir lagi masa peralihan paun sterling kepada american dollar kpd matawang antarabangsa...and nanti kalau Allah panjangkan usia.. mungkin kita sempat tgk american dollar ditukar kpd shekel israel...

buktinya yahudi memegang share terbesar bnyk sykt2 gergasi... dan sykt2 ini kebanyakkannya amat... digemari oleh penduduk serata dunia... if we think carefully these products are nothing than just chemically altered ingredients... mcD... berapa ramai org kat dunia yg mengalami obesity adalah disebabkan makan fast food.. especially mc donalds products... coke.. pepsi.. maggi...(haii... cik nur pun dlm proses pengurangan)

jadi .. sementara ada pilihan... kita pilihlah yg tiada kaitan dgn yahudi... bukannya tak ada... just imagine when u r buying those products.. u r actually take the guns and kill your own brother and sisters in palestine...



semalam tidur dlm keadaan penat dan letih... serta.. ehem.. heheh...bagus gak penat2 nih letak kepala terus tidur dgn nyenyak.. sampai nak bangun pagi pun malas... minta maaf la kepada sesiapa yg kene tempias org moody mlm tadi...

kepercayaan

trust... in a broader term.. realiable... dlm arab.. thiqah... tapi thiqah membawa maksud yg lebih besar dari percaya dan reliable... dlm Quran sendiri ada sebut... jgn ambil yahudi dan nasrani sbg auliya.. (pelindung)(tp tak ingat ayat mana satu.. sapa rajin tolong ref kan)

its very hard to gain people's trust... actually we dont have to gain it kan... mmg kalau mcm Rasulullah tu.. akhlak dia mmg dah perfect.. walaupun org Quraisy tak suke kat dia.. tapi kalau nak tinggal barang derang still mintak Rasulullah jagakan.. tapi as a normal human being.. kita suka su' zhan(bersangka buruk) kat org... especially kalau baru2 kenal... then terjadilah double standard or discrimination...

i face this ... a lot here... being firstly a woman... an asian... and a Muslimah... adalah cabaran yg besar sebenarnya... especially when u r in this competative so called "mat saleh" world...i still remember the look from my coursemates.. when i ask "silly" question... when i try to give my ideas... i've been rejected... more than once i guess... that is lumrah... even a friend of mine pun cakap... kesian suara perempuan sering tidak didengari... tu dlm islamic community... hmmmm.. but alhamdulillah... after more than 2 years... my ideas were counted... they didnt look me as a fool asian lady with vale anymore (i hope they didnt...)

menyingkap balik zaman sekolah dulu... hehehhe... i was chosen in the forum team.. to lose... sedih jugak bila kita fikirkan balik... i knew it since the first time i was in the team..
"oooo jd nak masukkan budak debate dlm team forum nih jugak laa"
"tu lah yg saya duk fikir nih"
"kalau mcm tu masukkan lah aimi"
"tak saya rasa kamu lebih sesuai... bla2"
so.. i was in the team... without any special treatment ... without any latihan or pressure i guess.. we were on our own... but somehow... maybe the struggle to win... i can still see the struggle in yazmudin's.. fadhil's...isa's and toby's eyes...the spirit of winning... they didnt do it for fun of course... we do it our way... i was the one who always giving pressure to them.. the one that always change everything last minute... and they work really hard... they know that i have to practise debate jugak.. derang yg carikan bahan... tanda isi... and finally alhamdulillah we made it...

and when the winning news reaches the person... dia terkejut of course... and directly said that "ive never think that u guys will win"... and alhamdulillah... after that... i sort of get the person's trust...

so... my point is... whatever u want to call it... trust.. or being reliable...(but i dont like to use thiqah here).. u have to work your way up... it doesnt come in a blink of an eye...if it is... it will just be like... when kim(played by cameron diaz) trust julienne(played by julia roberts) .. in my best friend's wedding... she trusted her to be her maid of honour.. because micheal trusted julienne...

Sunday, March 07, 2004

Semalam

hari dimulakan dgn training... fuh 3 bulan tak turun padang.. buat balik drillings yg selalu dibuat... triangle.. straight side side lope... eight... terasa mcm nak tercabut jugak sendi2 nih.. walaupun kejap je training tu sebenarnya..tapi penangan dia terasa sampai hari nih... ada match this tuesday.. heheh boleh ke menang... lawan aussies yg tinggi2... hmmmm...

tak sempat hilangkan penat... ada bbq pulak... rushing lagi... sampai petang dan malam... semalam adalah hari yg rushing.. balik rumah... mandi.. solat.. makan sket2.. terus tido... fuh nikmatnya tidur....

Friday, March 05, 2004


Husnu zhan

Hubungan baik antara manusia yang satu dengan yang lain, dan khususnya antara muslim yang satu dengan muslim lainnya merupakan sesuatu yang harus diupayakan dengan sebaik-baiknya. Hal ini karena Allah SWT telah menggariskan bahwa mu?min itu bersaudara (QS 49:10). Oleh sebab itulah segala bentuk sikap dan sifat yang akan memperkokoh dan memantapkan persaudaraan harus ditumbuhkan dan dipelihara, sedangkan segala bentuk sikap dan sifat yang dapat merusak ukhuwah harus dihilangkan. Dan agar hubungan ukhuwah islamiyah itu tetap terjalin dengan baik, salah satu sifat positif yang harus dipenuhi adalah husnuzh zhan (berbaik sangka).

Oleh karena itu, apabila kita mendapatkan informasi negatif tentang sesuatu yang terkait dengan pribadi seseorang apalagi seorang muslim, maka kita harus melakukan tabayyun (pengecekan) terlebih dahulu sebelum mempercayai apalagi meresponnya secara negatif, Allah SWT berfirman yang artinya: Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa berita, maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu (QS 49:6).

FADHILAH DAN MANFAAT

Ada banyak nilai dan manfaat yang diperoleh seorang muslim bila dia memiliki sifat husnuzh zhan kepada orang lain.

Pertama, hubungan persahabatan dan persaudaraan menjadi lebih baik, hal ini karena berbaik sangka dalam hubungan sesama muslim akan menghindari terjadinya keretakan hubungan. Bahkan keharmonisan hubungan akan semakin terasa karena tidak ada kendala-kendala psikologis yang menghambat hubungan itu.

Kedua, terhindar dari penyesalan dalam hubungan dengan sesama. Karena buruk sangka akan membuat seseorang menimpakan keburukan kepada orang lain tanpa bukti yang benar, sebagaimana difirman Allah dalam QS 49:6 di atas.

Ketiga, selalu berbahagia atas segala kemajuan yang dicapai orang lain, meskipun kita sendiri belum bisa mencapainya. Hal tsb. memiliki arti yang sangat penting, karena dengan demikian jiwa kita menjadi tenang dan terhindar dari iri hati yang bisa berkembang pada dosa-dosa baru sebagai kelanjutannya. Ini berarti kebaikan dan kejujuran akan mengantarkan kita pada kebaikan yang banyak dan dosa serta keburukan akan mengantarkan kita pada dosa-dosa berikutnya yang lebih besar lagi dengan dampak negatif yang semakin banyak.

KERUGIAN BERBURUK SANGKA (Su?uzh Zhan).

Manakala kita melakukan atau memiliki sifat berburuk sangka, ada sejumlah kerugian yang akan kita peroleh, baik dalam kehidupan di dunia maupun di akhirat.

1. Mendapat Nilai Dosa.

Berburuk sangka jelas-jelas merupakan dosa, karena disamping kita tanpa dasar yang jelas sudah menganggap orang lain tidak baik, berusaha menyelidiki atau mencari-cari kejelekan orang lain, juga akan membuat kita melakukan dan mengungkapkan segala sesuatu yang buruk tentang orang lain yang kita berburuk sangka kepadanya. Allah SWT berfirman yang artinya: Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka, sesungguhnya sebagian dari prasangka itu adalah dosa (QS 49:12)

2. Dusta Yang Besar.

Berburuk sangka akan membuat kita menjadi rugi, karena apa yang kita kemukakan merupakan suatu dusta yang sebesar-besarnya, hal ini disabdakan oleh rasulullah Saw:

Jauhilah prasangka itu, sebab prasangka itu pembicaraan yang paling dusta (HR. Muttafaqun alaihi).

3. Menimbulkan Sifat Buruk.

Berburuk sangka kepada orang lain tidak hanya berakibat pada penilaian dosa dan dusta yang besar, tapi juga akan mengakibatkan munculnya sifat-sifat buruk lainnya yang sangat berbahaya, baik dalam perkembangan pribadi maupun hubungannya dengan orang lain, sifat-sifat itu antara lain ghibah, kebencian, hasad, menjauhi hubungan dengan orang lain, dll. Dalam satu hadits, Rasulullah Saw bersabda:

Hendaklah kamu selalu benar. Sesungguhnya kebenaran membawa kepada kebajikan dan kebajikan membawa ke syurga. Selama seseorang benar dan selalu memilih kebenaran dia tercatat di sisi Allah seorang yang benar (jujur). Hati-hatilah terhadap dusta, sesungguhnya dusta membawa kepada kejahatan dan kejahatan membawa kepada neraka. Selama seseorang dusta dan selalu memilih dusta dia tercatat di sisi Allah sebagai seorang pendusta (HR. Bukhari).

LARANGAN BERBURUK SANGKA.

Karena berburuk sangka merupakan sesuatu yang sangat tercela dan mengakibatkan kerugian, maka perbuatan ini sangat dilarang di dalam Islam sebagaimana yang sudah disebutkan pada surat Al Hujurat:12 di atas. Untuk menjauhi perasaan berburuk sangka, maka masing-masing kita harus menyadari betapa hal ini sangat tidak baik dan tidak benar dalam hubungan persaudaraan, apalagi dengan sesama muslim dan aktivis da?wah. Disamping itu, bila ada benih-benih perasaan berburuk sangka di dalam hati, maka hal itu harus segera diberantas dan dijauhi karena ia berasal dari godaan syaitan yang bermaksud buruk kepada kita. Dan yang penting lagi adalah memperkokoh terus jalinan persaudaraan antar sesama muslim dan aktivis da?wah agar yang selalu kita kembangkan adalah berbaik sangka, bukan malah berburuk sangka.

Oleh karena itu, Khalifah Umar bin Khattab ra menyatakan: Janganlah kamu menyangka dengan satu katapun yang keluar dari seorang saudaramu yang mu?min kecuali dengan kebaikan yang engkau dapatkan bahwa kata-kata itu mengandung kebaikan.

Demikian hal-hal pokok yang harus mendapat perhatian kita dalam kaitan dengan sikap husnuzhzhan (berbaik sangka)

Thursday, March 04, 2004

they've raised up the bar

everybody seems really highly motivated... dulu buat prac pun malas2... exam pass pun dah puas hati... semua buat utk cukup makan je... qualification utk buat honours cgpa 4.5

sekarang... prac book penuh berisi... they were started talking about the research topic in the first day of prac class... fuh...kalau dulu tanya dpt result berapa... ok means 4 and 5... sekarang.. ok means .. 5 and 6... 6 and 7 meands good...qualification utk buat honours dah naik sampai 5.0 ...

average i could say... 95% of my coursemate have these attitude... maybe sbb final year kot... bagus gak... baru terasa saingan...

Tuesday, March 02, 2004


Warkah utk brothers-Fitnah kepada kita
Islam telah menegaskan kepada kita bahawa suara perempuan adalah aurat yang mesti ditutup dengan diam, kerana suara mereka adalah kunci hati lelaki yang dapat membuka pintu kepada pelbagai fitnah. Atas sebab yang sama Allah melarang perempuan melembut-lembutkan suara di hadapan lelaki, sebab suara yang demikian akan mengundang reaksi tidak baik di hati-hati lelaki yang menghidap penyakit. Maka jika mata suka memandang kepada sesuatu yang cantik dan indah, telinga pula amat gemar mendengar suara yang merdu dan manja. Fitnah yang ditimbulkan suara tidak terbatas kepada suara para penyanyi wanita sahaja, tetapi boleh juga timbul dari suara semua wanita. Hatta dalam solat, berhadapan dengan Allah pun, tidak diharuskan wanita mengangkat dan meninggikan suara sekiranya imam solat tersalah, tapi disuruh menepuk tangan sahaja. Suara wanita ditakuti mengganggu kekhusyukan solat orang lain.

Bergurau senda dengan perempuan adalah salah satu sebab paling kuat untuk mendengar suara mereka, suara yang menjadi pesona luar biasa bagi lelaki. Sering kita terdengar orang berkata: si dia memiliki suara manja, merdu, lunak dan memikat hati dan lain-lain. Atau, dia mempunyai suara serak-serak basah dan berirama dan sebagainya. Kerana tertariknya mereka kepada suara wanita, mereka memandangnya sebagai perkara yang harus dipuja lebih daripada segalanya. Apakah hal seperti itu bukan fitnah namanya? Lebih-lebih lagi apabila kalmat-kalimat yang diucapkannya disertai dengan senyuman yang mengandungi pelbagai makna dan tafsiran. Kebanyakan wanita, setiap kali bercakap akan diikuti dengan senyuman. Ini adalah adat mereka. Dengan cara begini barangkali mereka merasakan harga diri mereka terjaga dan terpelihara. Ini juga termasuk fitnah yang dahsyat!!!

Ada sesetengah wanita gemar bercakap dengan kaum lelaki, mereka tidak merasakan hal itu suatu kesalahan. Di samping bercakap dengan mulut, mereka juga bercakap dengan isyarat mata dan pandangannya. Tetapi ada juga di kalangan wanita yang tidak gemar bercakap dengan kaum lelaki, cukup dengan pandangan mata sahaja. Mereka mengutarakan isi hati mereka melalui mata dan pandangan sahaja. Hubungan antara mata dan hati adalah hubungan yang tidak dapat disembunyikan. Apa yang terdetik di dalam hati akan kelihatan di mata. Di dalam al-Quran telah digambarkan bahawa selamanya hati dan mata mempunyai hubungan yang erat. Allah menjelaskan bahawa setiap yang tersembunyi di dalam relung hati dan yang terkandung di dalam mata adalah jelas dalam ilmu-Nya.

Yang menjadi fitnah bukanlah kerana mata itu indah dan mempesona sahaja, bukan pula kerana wanita itu memiliki bulu mata yang panjang dan alis mata yang lentik sehingga dengan mudah menerobos ke dalam hati tanpa izin, bukan pula kerana anak mata yang hitam berkilat atau yang kebiru-biruan. Tetapi, sebenarnya yang menjadi fitnah itu ialah kemampuan mata wanita itu menyatakan keinginan hatinya, melontarkan pandangan yang lembut, seolah-olah dia memanggil-manggil dan mengajak pada suatu ketika, dan dia menjanjikan sesuatu pada ketika yang lain.

Agar tidak terpengaruh oleh kecantikan dan pesona mata wanita, Islam menyarankan supaya tidak memandang mereka dan menundukkan pandangan bila berhadapan dengan wanita. Demikian juga, kaum wanita juga dituntut supaya tidak memandang lelaki dan mengelakkan diri mereka daripada pandangan kaum lelaki. Hal yang demikian disebabkan kerana dirinya sendiri adalah fitnah yang berganda. Kata orang, fitnah yang timbul dari mata dan dari suara wanita, sama-sama berbahaya. Dan, seorang wanita itu tahu bahawa mereka memiliki kedua-dua senjata ini. Mereka kadang-kadang menggunakannya tidak kepada yang disuruh dan yang dibolehkan iaitu kepada suami mereka, tetapi mereka menggunakannya kepada yang tidak sepatutnya.

Oleh sebab itu, Islam melarang memandang kepada benda-benda yang haram, seperti seorang wanita memandang kepada lelaki ajnabi dan seorang lelaki memandang kepada wanita. Kerana pandangan mata itu lamanya mungkin cuma satu atau dua saat, namun bekasnya dapat kekal di dalam hati sepanjang hayat!!

i) Bahaya Pandang Memandang

Firman Allah yang bermaksud :-

"Dan katakanlah olehmu (Muhammad), kepada orang-orang perempuan yang beriman: Hendaklah mereka itu memejamkan setengah daripada pandangan mata mereka......" (Surah An Nur : Ayat 31)

Buraidah r.a. berkata: Bahawa Rasulullah SAW pernah bersabda kepada Saidina Ali r.a. : "Ya Ali! Janganlah kamu ikutkan satu pandangandengan satu pandangan yang kedua, kerana sesungguhnya hanya pandangan yang pertama sahaja (terpandang) dan tidak bagi kamu pandangan yang kedua." (Riwayat Imam Ahmad, Abu Dawud, Turmudzy dan Al Hakim)

ii) Bertemu Muka Sendirian

Rasulullah SAW telah bersabda : "Barang siapa yang beriman kepada Allah dan Hari Kemudian, maka janganlah ia bertemu sendirian di satu tempat dengan seorang wanita yang tidak ada sertanya mahram daripadanya, kerana sesungguhnya yang ketiganya tentu syaitan." (Riwayat Imam Ahmad dari Jabir r.a.)

"Janganlah seorang lelaki bertemu sendirian dengan seorang wanita yang tidak halal baginya, kerana bahawasanya yang ketiganya tentu syaitan, kecuali jika dengan mahram." (Riwayat Imam Ahmad dari Amir bin Rabie'ah r.a.).

iii) Berjabat Tangan

Aisyah r.a. berkata: "Tidak, demi Allah! Tidak pernah Rasulullah s.a.w. menyentuhkan tangannya dengan tangan seorang perempuan lain, hanya ia membai'at mereka itu dengan percakapan."(Riwayat Imam-Imam Bukhari, Muslim
dan Turmudzy).

iv) Pakaian Di Luar Rumah

Firman Allah yang ertinya :

"Dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan mereka, melainkan barang apa yang telah tampak daripadanya; dan hendaklah mereka itu mengulurkan tudungkepala mereka atas leher dan dada mereka." (Surah An Nur: Ayat 31)

v) Adab Bermusafir

Sabda Rasulullah SAW :

"Tidak halal bagi seorang perempuan yang beriman kepada Allah dan Hari Kemudian, jika hendak bepergian sejauh perjalanan sehari dan semalam, melainkan jika bersama seorang mahramnya." (Riwayat Imam-Imam Ahmad, Bukhari, Muslim, Abu Dawud dan Turmudzy dari sh. Abi Hurairah r.a.)

vi) Hak Pendidikan

Kata Abu Said r.a. : "Ada seorang wanita datang kepada Rasulullah s.a.w. lalu berkata: "Ya Rasulullah! Orang-orang lelaki telah dapat pengajaran dengan hadith (sabda) engkau, maka itu jadikanlah bagi kita, orang-orang wanita, dari engkau suatu hari yang kita agar dapat datang kepada engkau,agar engkau memberikan pengajaran atas kita dari pada apa yang telah Allah berikan atas engkau (berupa tazkirah).".

Maka Rasulullah s.a.w. bersabda: "Hendaklah kamu sekalian berkumpul pada hari ini di tempat ini."(Riwayat Imam Bukhari)

vii) Larangan Menunjukkan Perhiasan

Firman Allah S.W.T. yang bermaksud:

"Dan janganlah mereka menghentakkan kaki-kaki mereka, agar diketahui barang apa yang tersembunyi daripada perhiasaan-perhiasan mereka." (Surah An Nur: Ayat 31)

Ke mana perginya adab-adab ini?

courtersy of :Dr. Amiruddin Abdul Wahab


kemampuan utk berkahwin

since zumindar cakap pasal kemampuan.. terasa nak komen pulak.. kemampuan dari segi apa tu... ramai org .. bnyk lah ragam.. setiap org tidak mempunyai tahap kemampuan yg sama.. mungkin ramai yg mampu dari segi wang ringgit dan harta.. tapi tidak semua yg mampu utk memikul tanggungjawab yg besar itu...

"tapi dia lelaki/wanita yg soleh/solehah??? apa lagi alasannya???"

soleh dan solehah di sini juga bukan kita utk mengukurnya... hanya Allah sj yg tahu bila masa terbaik utk hambanya menghadapi sesuatu... Allah itu tidak kejam... malah Dia maha penyayang... takkan lah Dia nak uji hambaNya masa hambaNya tak mampu...dan sebab Dia maha mengetahui lah.. Dia tak bagi jodoh setiap org itu sama... (maknanya bukan semua org kawin umur 20 tahun).. setiap apa yg ditentukan pasti adalah yg terbaik daripada apa yg mungkin berlaku...

kita manusia.. kemampuan dan kuasa kita terbatas... lelaki berhak mencari dan membuat pilihan... dan perempuan pula berhak utk mengatakan ya atau tidak.. tapi.. walaupun jika mereka dikatakan bagai merpati dua sejoli.. atau kacip dibelah dua... kalau Allah menyatakan tidak... dan dia bukan yg terbaik pasti bukan juga jawapannya...

p/s... daripada tanak komen bnyk lah pulak cakap.. tu lah ada lagi yg memangkin.. hish

jalan-jalan

lecture start hari nih.. huhuh... 3 4 kali jugak la tersengguk and tertidur.. ape nak jadik nihh.. tgh2 lecture geophysics.. i got a call.. but since i dont know who was calling.. just leave the call... then about ten minutes later the phone vibrate again... i pick it up... guess who... heheheh

hafizi... budak semesti ... my batch yg call... he said he's in brisbane... so since i finished class at 1 this evening...i agreed to meet him and his friends at the city since dia pun minta tolong bawak jalan2 sbb derang tatau nak pegi mane...then bawak la dia jalan2 ngan kawan2 dia... ok laa tp penat... dlm masa 2 jam... kitorang cover city and southbank and then bawak naik city cat sampai uq... then i call hafiz to take over my job as a tourist guide since his friend was there too... then came hafiz and wan... alhamdulillah .. tak payah aku bawak korang dtg rumah...

mmg la ada terasa ishq tetamu dtg jauh2... kenal plak tu... ada gak rasa nak bawak balik rumah.. tapi tak manis plak rasanya lelaki ramai2 masuk rumah...tambah lagi dah nak malam nih...walaupun kita duk kat negara orang putih... tapi sensitivity tu mesti ada... btol tak kembar siamku???? heheheh

zumindar :bukan tak fikir pasal nak kawin..fikir tu mesti ada.. tapi kalau kita fikir bnyk2 sgt pun kita bukannya ada kuasa utk buat apa2.. kuasa tu kan ditangan Allah.. jadi berpada2 lah... :)

pengharapan

bila cakap pasal penyerahan dan pengharapan... cik nur selalu ingat kata2 a friend of mine mengenai usaha dan iman...
"kimah ambik 2 jari... satu tu usaha.. dan lagi satu tu harapan... dan ditengah2 tu lah iman.."kita perlu berusaha.. tapi jgn sampai sbb usaha kita tu kita rasa kita dpt satu2 benda yg kita nak... tapi kita tak boleh berharap semata2 kerana nasik yg depan mata pun tidak akan masuk ke mulut kalau kita berharap utk kenyang tanpa usaha utk suapkan nasik tu...

Monday, March 01, 2004



alhamdulillah.. dah 3 hari sampai brisbane.. beberapa urusan penting dah selesai... class starts esok.. this sem i have a very flexible class.. 3 hari je ada kelas... i'm free on monday and friday... hehehe final year... nih tak dek kelas nih mesti bnyk field trip... tak kesah laa...

i think that a lot of people.. around my age unfortunately.. dpt virus kawin... it seems like everybody is talking about getting married... this people was engaged... kat semesti dot net... pun my batch bising about kawin... fuh.. no comment la.. maybe that is one of the topic to cover before izrail call us...

ye la when we were 6... all we knew is to force our father to get the best toy in tv... org tu pakai bmx... kita pun nak bmx jugak... nak lego jugak... then when we grow up... sometimes we were talking about school work... teenage stuff... so kawin is one of the life's process lah... but its totally different from buying a new bmx or lego set... it's the biggest decision in your life indeed... coz when u married to the wrong person it can totally change ur life...

however... is there anything like "wrong person"????? bukankah semuanya dah ditulis di luh mahfuz... so how do you know whether its right or wrong... how can u judge something that has been fated for you to be wrong???... heheh what is your definition of right anyway???

so... all the best to all my friends ... with all ur plan and stuff.. yet Allah is the best planner of all.. and no matter how well your plan is... Allah knows the best for you... and always be ready to face the unplanned!!!<---- this is what a friend of mine said...may Allah bless u dear...