Wednesday, May 26, 2004


Adeh apsal mulut ni bacul sgt

kitorang .. bebudak final year la kan.. kamceng dah skarang... cross fingers wa cakap lu... ngan lecturer pun kamceng gak... fuh bila dipikir2 balik.. mcm mana cik nur bleh bercerita pasal tak cukup tidur dekat kurt (nih lecturer plg hensem kat department.. ajar sejak first year.. hahha dulu siap panggil sarah join lecture.. ajak huda tgk mana satu kurt.. dulu laa dulu...).. sumer tau cik nur suka tidur dlm kelas.. termasuk paulo... boleh dikatakan sume aware dgn waktu solat...anyway.. sbb dah kamceng sangat kan... hmmm kadang2 kita boleh terlepas cakap mcm kita cakap ngan kengkawan kita..

satu hari yg damai di dalam lecture hall...

Paulo: I'm going away to brazil.. bla bla bla bla bla bla...
Paulo: .... unless the plane doesnt land at washington DC or somewhere in Pentagon.. then I'll get myself in trouble.. and all of you will get 7
Cik nur: wow.. lets hope that happend

Maka kelas yg tak sampai 15 org tu pun riuh laa.. cik nur cakap tak kuat.. tp cukup kuat utk semua org dlm kelas dengar... maka semua org ere laughing.. sambil..

Suara2 lain: (lebih dari sorang dgn serentak) Kima???
Paulo : What? a 7 is more important than your lecturer??
cik nur: (dgn nada mengcover) no i was just joking..
Paulo: now u really speak the truth
cik nur: i was just joking
Sambil budak2 lain gelak...
Claire: I cant believe u said that??
Cik nur: now I feel really bad...
Claire: no dont be.. u just speak up..
Cik nur: well I did it sometimes with my friends.. i feel really bad..
claire: nah... i dont think paulo would mind.. giving that u were joking..

hahhahah lepas tu... dah la paulo nak pergi kan... dah la semalam tak datang kelas kan.. pastu tanya bnyk gila soalan sbb tak paham.. pastu.. siap suruh dia buat surat utk pet lagi.. pastu... pastu paulo hari nih sengih je... mmg selama ni dia mmg jenis suka senyum.. tp hari nih...lain macam sket laa... padan muka kau...

now u really show the true colours of kima... what tha...

so pengajarannya di sini... kerna pulut santan binasa.. kerana mulut badan binasa...

i was thinking balik from class just now... Is my seven more important than my lecturer??? Hmmmm.. this is a really tough one

Sunday, May 23, 2004


Genggam Bara api Biar sampai jadi Arang

Pepatah yg selalu kita dok dengar.. basically maknanya.. buat kerja sungguh2.. hingga ke titisan darah terakhir.. tp kerja apa yg susah sgt sampai sifatnya seperti bara api???

Belajar tak susah... ramai je yg grad first class hons... Tak payah pegi uni and dengar lecture pun kadang2 Allah bagi kemudahan belajar dan faham pelajaran...

Cari rezeki? Cari rezeki juga tidak susah. Lelaki yang tak tahu menjahit bila desprate seluar seniri koyak pun reti jahit. Tak dek org nak masak bila sorang2 tau masak. Basically manusia ni mmg pakar dalam bab mencari rezeki. Cucuk tanam, ternak, jadi engineer semua lah..

Tp akidah Islamiah tu, nak fahamkan dia sampai Allah turunkan Rasulullah, separuh dr Al-Quran cerita pasal mcm mana nak tunduk dan patuh kepada Allah, macam mana nak jadi org yg merdeka. Dan apa yg plg penting... Bara api yg dipegang oleh semua ummat Islam, untuk sebarkan agama Allah ini...

Panas, kerana sifatnya yang sukar. Jalannya tidak mudah. Penuh dgn rintangan, tentangan, dan dugaan. "Apakah mereka menyatakan mereka beriman sedangkan mereka belum diuji?"(Al-Ankabut:2). Sifatnya yang panas menyebabkan org takut nak dekat. Sifatnya yang panas sampai ramai org yg bila dah pegang sikit2, dicampak dan dibuang kembali...

Tp kepanasan, dan keperitan bara api dunia ini lah penyelamat dari bahang dan api di hari pembalasan nanti. Bara ini lah yang menjadi saksi di akhirat kelak. walaupun sehingga ke akhir hayat dia belum sempat menjadi arang. Ini janji Allah. Allah dah janji satu hari nanti, akan terwujudnya kembali khalifah, satu hari nanti, tanah jajahan Islam akan menjadi milik orang Islam kembali, Allah sudah janji... Islam akan memerintah bumi, semua orang akan tunduk dibawah kata-kata Allah, prinsip-prinsip Islam, hatta yahudi dan nasara sekalipun, hatta kafir sekalipun... Itu adalah janji Allah...

Janji Allah yang menyatakan bahawa nanti, bara api tetap menjadi arang. Tanpa perlu kita pegang pun bara api tetap akan menjadi arang. Tp nanti, title pemegang bara api akan sama dengan para anbiya'...Persoalannya, mahukah kita melihat sahaja bara api menjadi arang, atau kita adalah salah satu rijal yang memegang bara itu?

"Arggh aku pilih utk genggam bara api itu... apalah harga tangan aku yg melecur kalau nak dibandingkan dengan nikmat Allah yang dah banyk aku guna... Apalah harga bara api itu jika hendak dibandingkan dengan balasan syurga... Allahhuakbar!!!!"

-Penggenggam bara api-


Wednesday, May 19, 2004


Salah masuk uni???!!!!

dah tinggal lagi satu semester baru sedar rupanya cik nur salah masuk uni.. sebenarnya dah rasa dah last year.. tp.. diam jee laa.. tp hari tu diconfirmkan oleh kawan2 coursemateku dan paulo sekali.. hahah.. tu la pasal... kalau tanya org yg buat major energy resources.. fossil fuel energy mesti dah tepu dah ngan sedimentology.. tp uq.. major in hard rocks.. mtm and volcanic.. kalau uni yg btol2 major in sedimentology and stratigraphy... mesti dah buat bnyk well logging.. ada dah prac kat rig.. kitorang??? kitorang ada 2 jam je well logging site operation... 2 jam.. and then we are expected to be petroleum geologist at the end of the day?? what tha... tp best gak sebenarnya.. mesti ada hikmah Allah buat cenggini kan... heheh.. anyway.. thankx Allah for giving me all these oppurtunity...

menghitung hari..

hai laa.. sedih.. dlm masa sebulan.. sgt banyak "plan" diubah Allah... teringat 4 tahun yg lalu... cik nur cakap line ni kat 2 org kawan yg cik nur sayang... satu kat cik suya.. satu lagi ada laa sorang nih... strong>Jom kita gi UK buat medic...<

and sekarang setelah 4 tahun... hehhe cik nur kat aussie.. buat geology... suya juga kat aussie buat electrical engineering.. tp yg lagi sorang tu alhamdulillah.. dia kat UK buat medic...

senyum je ingat balik cerita 4 tahun yang lalu.. pahit manis.. maung berkulat.. sume ada... cerita yg tunjuk betapa hebatnya perancangan dan kuasa Allah... kan.. kan... instead of main salji dan sejuk dekat UK.. Allah tentukan cik nur bermain dengan spinifex grasses (its not a fun thing to play around with)... instead kulit makin putih melepak.. jadi tan jee ... instead turun bukit snow boarding.. turun bukit lari2 sbb tertinggal hammer... masyaAllah.. instead bedah2 mayat org... cik nur kene ketuk2 dan belah2 batu... itu lah kuasa Allah...

dlm bulan ini Allah juga tukarkan "plan"... bnyk sebenarnya bila nak difikirkan balik.. tp ye laa kan. dia mcm photoshop or adobe acrobat punya software dlm computer.. file dia besar... tp guna occasionally je..my wishlist sebelum meninggalkan brisbane... hmmm apa ya??? nak pergi new zealand.. nak main salji..

tp ongkosnya ngak ada dong... sapa nak pergi ngan cik nur.. asyik tak free je... korang.. korang free tak sept nye cuti??? hmmmm dah laa malas nak fikir... kalau ada rezeki utk pergi.. Allah dah tulis dah.. pasti ada kan... kan kan..

Sunday, May 16, 2004


positive charges repels

dlm fizik, bila kita belajar bab magnet, kita tau charge yg sama repels each other.. Dilihat pula pada kehidupan manusia, kadang2 org yg sama character tak boleh get along with each other..

Cik nur mengakui menda ni, eventhough tak 100% tp ada kalanya, walaupun org tu kita rasa sekepala dgn kita, tp sbb terlalu banyak persamaan sehingga boleh mewujudkan perbalahan..

Frankly speaking, cik nur selalu bertelagah pendapat dengan debaters. Di sekolah dulu, cik nur plg tak boleh get along with my second speaker (masa form 4).. Tp yg lain semua mcm ok kot, sbb lepas tu sume junior, tak dek laa nak lawan kita sgt kot... and senior2 pun tak cari gaduh.. lagipun masa tu kan tabik gelombang kat ikram.. iznan and the gang... so.. malas laa nak cari gaduh...

Tp, cik nur percaya family upbringing and history of somebody membentuk character seseorang. Seorang anak sulung selalunya lebih ego dari anak tengah dan anak bongsu.. selalu nak menang. Seorang yg selalu di train untuk berfikir secara kritis dan suarakan apa yg dia rasa selalunya lebih outspoken dari org yg tak melalui proses training seperti ini.. selalunya, debaters laa yg nampak menonjol sikit skill2 bercakap nih... seorang yg pernah jadi pemimpin besar pasti nak mempertahankan apa yg dia believe.. berbanding dgn org yg sentiasa ikut sahaja..

Walaupun persamaan ini kadang2 baik, cik nur sendiri suka bercakap dgn debaters.. especially yg sekepala.. tp bila yg lain wavelength tu.. maka pertelagahan sering terjadi.. masing2 jenis outspoken.. cakap lepas.. masing2 jenis mempertahankan yg masing2 rasa menda tu hak.. time2 mcm nih susah laa skit...

Tu laa kadang2 terfikir... cik nur ada persamaan dengan ramai org... suka juga bila ada persamaan ini.. kengkonnonnya chemistry laaa... tp bila difikir2.. persamaan kami adalah persamaan sejarah yg membentuk character.. masing2 debater, once a big leader, big family role, exposure to worldly stuff..bukan persamaan suka makan apa.. suka buat apa...

kesimpulannya... we are always talking about differences.. why dont we work on our similarities??? hmmmm di kala tu nanti kita boleh buktikan positive charges attracts each other???? hmmm boleh ke???

Thursday, May 13, 2004


Hari-hari terakhirku...

Allah maha besar.. Allah maha mengetahui.. Allah tahu apa yg terbaik utk kita.. mcm mana kita usaha pun.. kalau Allah kata bukan... bukan lah milik kita.. jika Allah katakan tidak.. pasti tidak juga jawabnya..

istikharahku terjawab????
Di kala melepaskan penat field trip, tiba-tiba telefon berbunyi..Dekat screen handphone tertera, pet sydney...
apa laa yg depa nak...kata hati kecil
Mr. Azri: Hello Assalamualaikum hakimah, how are u?
Cik nur: alhamdulillah, i'm great
Mr. Azri: Hakimah, are u graduating at the end of this year?
Cik nur: sort of
Mr. Azri: what do you mean by sort of
Cik nur: mmmm Im graduating at the end of this year but insyaAllah ill be doing hons degree next year..
Mr. Azri: but u r still graduating at the end of this year arent u?
Cik nur: yes...
Mr. Azri: Well hakimah. U have to come to sydney for petronas briefing this year. It will be held on the 28 Mei. I'm calling you regarding your flight ticket. We have booked your flight ticket at 7pm on 28 Mei and going back to brisbane on the 30 Mei at 10am
cik nur: wait a minute. But I cant come to the interview. The interview will be held on the first week of july right? I have a major field trip
Mr. Azri: well hakimah. We are concern about your problem. Apparently, the interview will be held in sydney on the 22 to 26 July. Are you free at that time?
cik nur: yah of course


yup jika tidak ada apa2 perubahan pada tarikh interview.. cik nur akan graduating this year.. its not just graduating.. but insyaAllah ill be finising at the end of this year.

sementara bus menghantar kami balik ke uni... menung panjang.. Ya Allah...this is the real final year.. kalau itu kata Dia.. tak beberapa bulan lagi kerja... kalau itu kata Dia.. berapa bulan lagi.. cik nur akan tinggalkan bumi bertuah ini... kalau itu kata Dia...fuh tiba2 terasa exhausted!!!!

Tuesday, May 11, 2004


Apabila guru dijadikan profession

Read: Longgar syarat jadi guru -- Syor NUTP bagi membolehkan lebih ramai lelaki sertai profesion

Dlm entry di bawah kilometrico (bukan nama sebenar) bg comment... jd geologist susah.. jadi cikgu lah best...

semenjak kecik lagi cik nur diajar oleh mak and ayah supaya ikut dan patuh kata guru. Kata cikgu mmg dikira pririority la jugak dlm family kitorang. Kitorang pindah teluk intan sbb cikgu mohamad dtg rumah dan nasihatkan ayah pindah utk kebaikan cik nur. Cik nur masuk kelas plg bagus kat convent atas nasihat cikgu Maimunah supaya budak yg muka mcm cina ni boleh bersaing sekali dgn org2 cina. Dtg ke Australia juga atas nasihat Tuan Haji... Bahkan, hakim masuk mrsm pun atas nasihat tuan haji juga..Dan derang mmg build really good relationship with all of our teachers... mak sering dipaksa untuk amik cuti semata-mata utk jumpa cikgu adik kat sekolah..

Ramai org nak jadi guru???

secara averagenya mungkin kita disini merasakan ramai org nak jadi guru.. tp kita hanyalah kurang dari 10% that make up youth (18-22 yrs old) in malaysia.. org2 yg mcm kita yg belajar di malaysia bahkan di serata dunia rata-rata meletakkan profession engineer, doktor, dan akauntan sebagai kerjaya masa depan..

Cik nur memandang guru lebih dari kerjaya. Tugas guru adalah tugas plg mulia, mendidik, dan membangunkan anak bangsa. Walaupun gaji tidak seberapa kalau nak dibandingkan dengan engineer.. doktor dan akauntan.. atau pun geologist... tp guru menghasilkan engineer dan doktor serta akauntan masa depan...

kenapa keluar artikel tu di utusan?

Secara generalnya, kerajaan nak galakkan org suruh jadi cikgu.. ye lah.. KLCC dah tersergam indah.. putrajaya dan cyberjaya lagi... tp bukankah bangunan2 yg tersergam indah tu dah penuh??? Kalau tak penuh.. pasti tak ramai yang menganggur kan???

Apabila guru dilihat sebagai profession, pasti ramai yg mengeluh. Penat jumpa dan kena layan kerenah budak2... Kalau sekolah asrama tu boleh tahan lagi telatah derang.. kalau yg sekolah luar tu... hmmm baru kita jeling sikit karang adalah ditinggalkan khazanah2 di kereta dan dirumah kita... ada juga sampai diugut... hish budak sekarang nih...(sambil geleng-geleng kepala)

Jd memandangkan kerja guru dan tanggungjawabnya yg susah dan berat ini, guru sering diletakkan sebagai profession pilihan terakhir kebanyakan muda-mudi di malaysia... mereka lebih rela turun naik banggunan pegi interview utk dptkan kerja bhgn admin dari mintak jadi cikgu...

Masalahnya di sini bukanlah org yg berminat utk jadi cikgu itu kelulusannya tidak layak... Tp dah last resort kan... apply la nak masuk maktab.. tp sebab kelulusan mmg tak lepas.. tak layak la juga...

Cik nur tak bersetuju dengan cadangan NUTP untuk longgarkan syarat kemasukan bagi org lelaki ke maktab. Bukanlah hendak menyokong gerakan feminism, tapi nak buat mcm mana bila dah rata2 org lelaki muda mudi terutamanya tidak faham tanggungjawab.. maklumlah lelaki kan lambat matang.. Bila derang tak faham tanggungjawab, exam pun buat main2... belajar pun nak tak nak... low motivation.. lg suka layan lagu rock kapak dan awek2 yg melambak serta lepak2 tgk motor dari fikir masalah ummat...

Kesudahannya, bila cari kerja tak dpt. Jd engineer tak layak, dr apatah lagi... geologist pun tak nak... Jadi derang pun mintak laa nak jadi cikgu.. tp malang sekali... Musykil... bukankah Allah kurniakan 9 akal pada lelaki???

Keduanya.. seperti yg dijelaskan di atas tugas guru adalah tugas plg besar dan mulia... tugas nya adalah utk mendidik... malah dlm hadith ashabul ukhdud jelas menerangkan ciri2 pendidik yg sebenar. Bukanlah org yg tercicir utk masuk ke institusi pendidikan tinggi yg lain..

Masalah guru2 perempuan yg diutarakan dlm utusan itu, spt bersalin... tak boleh buat kerja berat2... outdoors activity... hmmm ntah laa.. dua masalah pertama cik nur rasa ibu2 tu buat kerja tidak kurang hebatnya dari ayah2... kerja berat di sekolah tidaklah sampai kepada kene angkat batu berkilo-kilo dan turun naik bukit kan? cik nur tgk cikgu2 kat skolah tu boleh je.. (tp jgn overestimate kemampuan org... lain org berbeza kan).. outdoors activites... hmmm mungkin penting sbb takkan cikgu perempuan nak bawak budak laki.. nak2 cikgu2 perempuan yg aktif nih semua tak kawin lagi.. nanti anak2 murid dia tu mula lah menggatal...

masalah lainnya pula adalah seperti...masalah disiplin pelajar... ntah laa.. ini lah kesannya apabila kegagalan institusi keluarga dirumah utk memainkan peranan mewujudkan jatidiri.. yg penting tanamkan akhlak yg murni dan iman yg sejati kepada anak muda... murid2 mula la buat kacau di sekolah.. lepas tu kita pulak kene fikir utk wujudkan guru2 yg macho dan mampu tangani masalah disiplin pelajar.. kan bnyk kerja.. bukankah senang bila segalanya ikut sistem Islam... ini tidak ambil separuh2... bila nikah kawin ikut Islam... tp cara hidup setelah berkahwin tak ikut Islam.. anak pun dpt la kesanya.. hai laa labuu...

Kesimpulannya

mengapa kita suka mencari alternatif kepada sesuatu yg Allah dah bagi jalan keluarnya??? Islam itu jelas dan mudah.. Islam itu fitrah... Muhammad itu kan rahmatan lil alamin.. mengapa sistem2 sekular ni juga yg kita nak ikut?? Bila ada problem... jenuh laa kepala otak memikirkan jalan keluar.. padahal dlm Al-Quran Allah dah jelaskan segalanya... bukan itu saja.. Allah hantarkan seorang manusia yg akhlaknya mcm Al-Quran... Duduk dan fikirlah...

Disamping itu

Lagi 5 hari kan 16 Mei... cik nur nak ucapkan SELAMAT HARI GURU kepada semua guru2 di Malaysia... terutamanya.. cikgu Esah (cikgu masa tadika), cikgu Mohamad, cikgu Khadijah, Miss Tan, Mrs Chew, Mrs Teoh, cikgu Nasir, Tuan Haji, Cikgu Rosli, Cikgu Addenan, Cikgu Yassin, Cikgu Faizah... dan semua sekali laa nak sebut panjang sgt.. semoga Allah membalas jasamu...ameen

Monday, May 10, 2004


A Smell of Rocky at Warwick

1 May 2004

The truck was suppose to depart sharp at 9, however.. due to late loading time, we departed around 10. The journey was awesome.. cantik gila beb.. subhanallah ciptaan Allah... we moved to a much colder place... heading to Ipswich.. then Warwick.. about 4 hours driving from uni..

Kalau sunshine coast terkenal dgn big pineapple.. Stanthorpe (the place where we staying) terkenal dgn big apple tak sempat la pulak nak tgkap gambar big apple tu..

Sampai je, we had our lunch at matilda.. somehow australian they really love matilda eventhough both of my lecturers are not australian.. but i guess derang dah dpt badi aussie. Then, we headed to Crystal Mountain District, Warwick. Place where we do the mapping.

Paulo and Kurt head the tour to the lithological unit (cam jenis2 batu yg ada) kat area tu. What so interesting about Crystal Mountain???

well basically, it is one big granite intrusion along with several felsic and mafic dykes that have undergone several brecciation processes (tak paham tak pe). then this brecciation leads to the mineralisation of sulphides mineral (pyrite, chalcopyrite, phyrrothite), and oxides to certain extends (geothite, hematite, magnetite)...Senang cerita.. to prospect the Cu orebody in the area.. Well usually when u find Cu, the question u should ask yourself is where is your gold??

hehhehh we havent found our gold la of course.. however, we know where is the gold ...


where Gold mineralisation took place



first day, we were separated into group of three... i was with Janina (pronounce as Yanina), and Cindy... Janina is a german lady, very hardworking, highly motivated, determined lady. Cindy.. well, she is so organised, but hate dirt, hardly touches any rocks, low sugar level, therefore she takes choc every ten minutes (kidding), and she has to rest every 15 minutes we walk...

Malam

so after finish with the tour, we headed to the Stanthorpe showground, camping.. luckyly they have like a barn and we built our tent in the barn... first night at Stanthorpe was horrible... ujian Allah malam tu... i cant sleep in the first place, masuk nak tido dlm pukul 11 tp rasanya pukul 12 baru lelap... tp.. tak lama... i woke up at 2.30 and then every half an hour bgn... such a good sleep...

Stanthorpe sejuk gila... 2°C...

2 May 2004

We continued mapping... we have to cover around 8km² for less than 2 days.. Paulo said, MIM geologist took 4 days to map the area.. kitorang dengar.. gelak je laa.. Paulo nih mmg suka bg kerja lebih2 kat org...

tgh2 map tu sempat gak laa tangkap gambar nih...


from left: Janina, Cindy, me..



ada org tgk gambar dan tanya kenapa barang2 kau cam berselerak sgt.. nampak clumsy.. apsal tak letak dlm beg.. as a geologist... nih ha brg2 yg kena wajib ada...
-geological compass(take measurement and orientation of the structure)
-geological hammer(utk ketuk batu and look at the fresh surface coz u cant tell what type of rock is it unless u look at the fresh surface)
pencil to draw map and write notes
magnetic pen test whether there is any magnetic mineral hand lens- minerals are subtle sometimes u cant see with the naked eye on the field
pen knife u need it for variety of purposes..
glasses it is a compulsory to wear one especially when u smash the rock...
MAP tak dak habis laaa..
notebook u cant remember everything u see in the field, note book is essential to take notes especially when u can only write what u see on the map not the description of what u see...
good pair of boots u need ur feet to work... and u dont want to have a sprank ankle on the first day of the field

partly essential tools on the field
1. water kalau tak dek takut dehydrated...
camera a good scientific research is u allow somebody to locate the area exactly where u found such and such things
beg yg kosong u dont want to stuff everything in the bag, coz later on the field, u r about to collect a lot of rocks.. this is essential for further studies of the rock coz u have to put the exact name to the rock... kalau setakat tgk kat field dan tak bawak balik.. nanti lupa dan mungkin akan miss the crucial part...

so untuk menjawab saranan sorang kawan suruh beli lah beg besar2 dan letak semua yg disangkut di pinggang itu dlm beg.. amatlah tidak digalakkan... firstly everything that u see u have to write on the map and describe in the notebook.. if u have to stop every 10 meters to take out everything.. tak siap la kerja... secondly bila dah stop and write everything, kene amik measurement, dan utk kenal pasti btol2 apa yg kita tgk kena la ketuk batu tu... again time consuming beb...

so dlm beg cik nur mmg masa pergi hanya ada... botol yg penuh dgn air, raincoat (in case hujan), dan sandwich utk lunch kalau lapar... tp bila pukul 5 dah siap kerja... dlm beg cik nur ada berjenis2 batu yg beratnya boleh menjangkau 5kg... hehhe no pain no gain...

malam tidur cam biasa..tp malam nih lagi sejuk... sampai 0°C.. pakai jumper 5 lapis mcm teddy bear je rasanya... tak kesah laa better jadi teddy bear dari mati kesejukkan.. my sleeping quality has increased... i slept at 11 and woke up at 2.15 .. then woke up hourly .. at least its better than very half an hour... ada hikmah tu Allah suruh bgn setiap jam... sekurang2nya.. kita tak dek la tido lena gila sampai tak sedar apa jadi keliling.. ye lah... tido dlm khemah... bukan tak percaya kat org lain.. tp org putih ni kengkadang pelik sket.. ingatkan depa ok.. rupanya dah toxicated... apa2 lah..

3 May
continue mapping... and... we finished la basically... bring back the rock sample... and... around 4 we were heading back to brisbane.. sampai rumah around 7.30...unpack.. do my loundry.. makan... tido...

Kesan field trip
1. I lost both of my pencils (2 hari je 2 benda yg hilang..)
2. Satu luka besar dekat peha ditusuk pagar berduri (jadi geologist kat aussie nih kene belajar panjat pagar sekali)
3. Kaki terpeleot masa nak turun dari Crystal Mountain... tp dah ok dah..
4. Pergelangan tangan yg terseliuh (asyik ketuk batu je sbb nak tgk fresh surface kan.. mainly igneous rock yg keras.. setiap kali ketuk mesti ada bau terbakar dan di tempat2 tertentu keluar spark)
4. Makin hitam.. normal la tuu..

Now..
the job hasnt finish on the 3rd of May of course... there are around 50 samples (in hand specimen and thin sections(that makes it 100)) we have to analyse... a couple of geophysical, geochemical data... fluid inclusion analysis... and a couple more job still pending... final report... a geological prospect of Crystal Mountain... where to drill the core.. how big is the ore body... is it worth of drilling.. berapa jauh the mineralisation took place... all sort of question that has to be answered ... doakan cik nur...

Kesimpulannya
bg org lelaki.. jgn kawin dgn geologist.. sbb depa nih... firstly.. buat kerja berat cam org laki juga... tp kadang2 tak compitible terseliuh laa hitam laa luka sana luka sini...nanti.. dahla masa bnyk habis kat field balik nak dengar leteran derang pasal sakit itu dan ini... secondly.. masa bnyk habis kat field.. nanti takut korang kene makan gerai je tiap2 hari.. thirdly.. ramai lagi calon lain.. out of 30,000 org student kat uq... average 60 org je undergraduate buat geology.. pilihan masih terbuka kan...


Friday, May 07, 2004



Heater ku...

sedang cik nur seronok menaip entry terima vs undur tadi... keluar satu suara...

huda: kimah ko sayang kat aku tak
cik nur: sayang..
huda: kalau kau sayang kat aku kau pegang heater nih..

maka huda pun terharu.. terkesima sanggup housematenya membuktikan kasih sayangnya bak kata pepatah heater sanggup ku pegang...

huda: wahhh kau pegang kimah.. terharunya.. kau dah practise bnyk2 kali ke pegang menda nih?
cik nur: eh heater nih tak panas laa.. aku tak bukak pun

terus huda rasa down gila... heater tu kat sebelah dia je pun sebenarnya... hahhahaha



Terima vs undur

dlm pemahaman cik nur, satu2 project hanya akan berjalan setelah semua pihak yang terlibat bersetuju untuk menjalankan project tersebut contohnya, kalau kita nak buat pagar, pembekal simen, welding, dan org yg nak membina kena la setuju utk bina pagar baru pagar akan terbina. tapi bila ada salah seorang yg mengundur diri, pagar itu takkan terbina, kalau nak bina juga kene cari org lain ganti buat kerja org yg undur diri itu. Jd di sini, persetujuan semua hanya diperlukan untuk menjalankan sesuatu tetapi hanya dengan satu suara sudah cukup untuk membatalkan sesuatu...


RAQA'IQ

Alhamdulillah the first version of Raqa'iq has been printed. Hopefully itll fullfill the needs. and hopefully everybody can get the good out of it... and in this entry I would like to say my deepest thank you to miss Fazlina Ismail for helping me produced this introductory version...you are a very good teammate and also hope that we can still work together, insyaAllah...

so...insyaAllah, the version will be publisized tomorrow... and to brissies... dont forget to get a hold of it kay... and do feel free to comments on anything... the content is not good enough.. the langguage tak difahami... needs more cartoon and illustration.. just on anything...

so.. last but not least... may Allah forgive me for everything that I have done... and may He guide us to the right path... ameen

Wednesday, May 05, 2004


screwed up big thing

sorang kawan: dah dpt ke result.. dah tau ke kantoi..
cik nur: when u did it really badly... u just know it..


yes.. i did it really badly... i've screw it up... being second last in the class means kantoi... being second last in the class means u didnt put enough effort to it... barely pass means u havent done anything throughout the whole semester... it really means... screwed up...

wait a minute... did i not study? did i not read all the readings material? i dont know... but Allah has stated it to be that way right... no matter how much i read... when Allah said that u r only going to get passing mark... thats it... u are not going to get 100%...

ok peeps... terus tak de semangat nak citer pasal field trip... lain kali lah...