Sunday, November 28, 2004

packing and packing


favourite question: makcik.. makcik packing barang ke buat barang


it was more than a week now, and I haven't finished packing my own stuff yet. Some facts...


1. Ada lebih dari 3 boxes full of books
2. 1 box full of photo albums
3. Each single person that I 'baik' with have their own box. some of the stuff.. tak tau nak bawak ke, nak buang ke, or nak bagi kat orang?
4. Nak bawak balik tak all my batu (its not that much, but... hmmmm)????
5. boxes of kasut lagi...


I'm not the shopping type of person, yet kenapa barang2 aku bnyk juga dong?????


Di kala inilah terjumpanya khazanah lama.. memori indah teratai kembang di duck pond uni.. terungkap kembali


1. Gambar with one of my best buddy dekat ytr (Dia suka gila when I said I found that pic)(Ada 2 pic penting masa kursus tu, tp satu je jumpa.. heheh)
2. Suria's letter masa awal2 awal2 fly, with all bebudak sunway punya gambar
3. Kak Syima's card that I was trying to find for ages
4. My OHSC
5. Photo frame with a picture of me and a budak wearing baju pengakap.


Tapi barang2 yg still missing... and tak jumpa2 lagi
1. My blue baju kurung (yg plg aku suke pakai)
2. My calculator
3. Mariah's cd ( rindu gel to that cd. not that I still dengar, but it holds one of the bestest memory we had here)
4. Mana perginya kaset Robbie Williams ku???
5. Mihwar ku yg bnyk2(its huda's actually) sudah hilang dong (sapa amik at least msg and bagi tau??)
6. Buku2 agama juga ada beberapa sudah ngak ada lagi (sapa pinjam pulang balik ya sbb ada yg kt tak baca lagi)
7. Tape recorder gue dimana ya?
8. Ada important pictures of kita bertiga (huda, sarah and me) dah takdek. [Huda ada gambar aku terselit2 dlm kau punya album tak???]
9. My remote sensing project (mana kau letak ha???)


Ni je kot dulu senarai barang yg hilang. Nampak sangat laaa I am so absent minded because my barang yg hilang lebih bnyk dari barang yg jumpa. plus I think, next time, maybe I have to buat buku senarai peminjam (especiallay to all my books - losing my books is the hardest thing to know)


Alhamdulillah, result dah keluar.. eventhough its not the best. But i still believe that that was the best for me. Alhamdulillah course that I really hate (Palaeobiology- yg cakap pasal evolution) tu ngak fail. Alhamdulillah juga utk course2 lain. Overall, alhamdulillah.

Saturday, November 20, 2004

officially...


officially..??


Today is my last day as a student officially. My student card expires on 20 Nov 2004. After 12 today, I can't use it anymore. I did go to the southbank membawa diri with denise and lambat for the november birthday bash party with the alasan "merajuk sbb derang tak buat party untuk october baby". (so mengada punya budak2 tak sedar di untung!!! Heheheh...



gambar brisbane river di malam hari





Interview with the busy body


bb: what is your feeling officially not a student any more??
nur: I feel really really sad


1. I can't use public transport with 1/2 price concession anymore
2. In less than 1 month time, I practically couldn't receive monthly allowance for
"free".
3. I have to go to so called "work" probably 7 days a week, with a lot of datelines, and field trips, and stuff that I can't even imagine.
4. Probably losing the time to play net/basketball.
5. Leaving cosy, beautiful, Aussie.
6. The list goes on.. but the thing that I'll miss most is...MY SISTERS


Can I see this expression again??



i'll miss them





Kak syima said:
"Kat mana je kita pergi, kita kene cari orang yg ada spirit macam ni(with her hands pegang us)... Sebab kita satu, dan bila salah satu dari kita tak ada, a fraction of it is missing"


Can I find people as sweet, beautiful, charming and determined as you guys???


Esok, ramai-ramai akan meninggalkan brisbane... Then lusa my dearest honey.


There is no words to describe how greatful I am meeting, knowing and loving you gals. Your existance feel like sunshine in the morning, yang dinanti2 oleh semua makhluk Allah, your appearance are as lovely as the blooming jacky (without mentioning the exam part), being around you make me feel like I'm in a warm blanket in the middle of winter. I love you, today, tomorrow, and forever. Lagu untuk korang


ukhuwah yang terbina persis sekuntum bunga
meskipun kini kita terpisah demi kasihNya
namun cebisan kenangan kita
sentiasa bermain di bayangan mata
detik waktu yang berlalu
menjadi memori kau dan aku...


sewaktu kita bersama
saling setia menimba ilmu
tanpa mengenal erti penat jemu
ingatkah kau lagi


kita bersama memijak onak duri
ditanah gersang mengutip semangat suci
kini segalanya tersurat dalam sanubari


bersabarlah dengan ketentuanNya
ada rahmat yang tersembunyi
bertemu berpisah kerana Allah
lumrah kehidupan insan beriman
moga saat nan indah ku harap berulang lagi


ps: I'd better find something to do before the graduation, or else I'm afraid I'd might be crying all day!!


another ps: I'm really sad looking at all the pictures I took. Plus double sad having to look at the gigantic frame they gave me. Plus triple sad, listening to our song.

Thursday, November 18, 2004

typical


politics...


What is politics??? I did a simple google search, politics defined by - the study of government of states and other political units, the profession devoted to governing and to political affairs, the opinion you hold with respect to political questions, social relations involving authority or power - Princeton.


Well, cik nur tidak berniat untuk mengupas apa2 mengenai kerajaan, atau negara, atau parti politik atau apa saja yang berkaitan dengannya apabila kita bercakap pasal politik.


Dalam definition di atas, salah satu entiti politik adalah "social relations involving authority and power". Yeah kuasa... Mari kita bercakap mengenai KUASA dan KEKUASAAN.


Dalam dunia ini ada dua hubungan, habluminallah (hubungan dengan Allah), dan habluminnas (hubungan dengan manusia). Kedua-dua penting dan inter related. Kita takkan ada habluminallah yang sebenar kalau kita tak jaga habluminnas, dan vice versa. Dan dalam kedua-dua hubungan ini KUASA dan KEKUASAAN memainkan peranan penting


KUASA DAN KEKUASAAN


Maha Kuasa, itu hanya Allah. Setiap manusia adalah hamba, dan hamba perlu tunduk pada Tuhan yang memiliki KEKUASAAN, kerana Dia maha KUASA. Tuhan yang satu itu juga memberikan KUASA kepada mereka-mereka yang telah dipilih, untuk mentadbir alam ini. Untuk menlancarkan perjalanan hidup manusia juga. Ketua negara (Baca: Khalifah) dipertanggungjawabkan untuk mentadbir negara, Gabenor diberi KUASA untuk mentadbir kawasan-kawasan jajahan Ketua Negara, Pegawai Daerah, dan seterusnya kepada institusi yang lebih kecil.. Keluarga.


Lelaki: KUASA dan KEKUASAAN


Dan dalam situasi-situasi di atas, kebanyakkan mereka yang mempunyai KUASA dan diberi KUASA adalah lelaki. Lelaki yang sinonim dengan sifat ego, angkuh, mempunyai 9 akal berbanding 1 nafsu - juga sinonim untuk mendapat KEKUASAAN ini.


Menyelami hati


samikna wa athokna. Tunduk dan patuh. Susah kah????? Namun, setakat ini cik nur masih lega dan redha dengan keputusan yang telah dibuat oleh orang yg paling berKUASA di rumah cik nur di Malaysia. Mana mungkin cik nur dapat membuat perbandingan antara kepentingan keluarga, dengan kepentingan "syarika" dunia dan wang. Tapi bagaimana pula perbandingan antara kepentingan keluarga, dan kepentingan daawah??


KUASA dan KEBEBASAN


KUASA juga disinonimkan dengan KEBEBASAN.Tapi sejauh mana boundary KEBEBASAN ini berbeza untuk setiap individu. Ketika pemerintahan saidina Umar: dalam satu occation, Umar bangun di mimbar dan cakap, (lebih kurang la) "wahai penduduk jelata, kamu semua kene dengar cakap aku..". Tiba-tiba ada seorang perempuan si tukang jahit kata "Aku tak mahu dengar cakap kamu. Semalam aku distribute kain, dan kain tu takkan cukup untuk buat baju pada badan kamu yang besar. Kamu mesti dah amik portion org lain!". Lalu Ibnu Umar (anak Umar)kata: Aku bagi portion aku kat bapak aku! Then perempuan tu "ok kalau macam tu kau boleh cakap apa yang kau nak cakap."


Harga sebuah KEBEBASAN
Cik nur merindui KEBEBASAN begini. Tunduk di bawah KEKUASAAN namun masih bebas. People's have shed blood to get FREEDOM. KEBEBASAN adalah hak yang perlu diperjuangkan. Terutama sekali dari KEKUASAAN yang zalim!


SEMUA dapat diselesaikan dengan FAHAM


apa yang terbaik utk cik nur, mungkin amat buruk untuk orang lain. Tapi apa yang penting adalah kita redha dengan apa yang ditentukan utk kita.

Wednesday, November 17, 2004

alhamdulillah


alhamdulillah...

yay!!!! ive finished everything.. hope everything is fine so i dont have to do any supp. Rasa sungguh relief dah abih semua benda, tp not that relief sbb so bnyk of things yg kene fikir.


scholarship


merujuk kepada email di bawah. Perkara ini tidak semudah yg disangka. Meh kita huraikan bg nampak dia complecated sket. First of all, my return ticket going back for good in Malaysia is on 16 Dec.


Second of all, the scholarship need to be done at least 6 weeks. 16 Dec is less than 4 weeks from now.


Thirdly, my parents is going to hajj on the 22 Dec. Typical Malay culture, when you go to haji, you want everybody in your family (basic and extended family) to come and visit you. And 22nd Dec is 4 weeks from now.


By looking at these dates, there is no way I could do any project, and get the scholarship.


The scholarship doesn't matter to me that much. Mmg la you get some amount of money each week, plus your allowance jalan jugak. But the whole project thingy sound so good and exciting and great. Lebih kurang 4 weeks before the graduation, and having something to do during the 4 weeks is a bonus!


Could it more complicated? Hish, I dont know. Tepuk dada tanya hati. I keep asking myself heeps of times.. Sehingga a few times focus utk study for the exam terpesong. Anyway...


What do you really really want???


This is kind of a hard question. Hmmm what do I really one.
First option - Taking the scholarship, negotiate with my parents and petronas. By negotiating with my parents, if Im not there saying goodbye to them upon their pligrimage hmmmm I guess I would be a trendsettter. Hmmmm. But saying it to Petronas is another tough thing to do. Last time I talk to my dearest student advisor, he was soooo soooo happy heard that Im going back on 16 Dec. Being a fussy scholar (thats me) who always peningkan kepala dia kata nak sambung belajar, when I said this He maybe released.


I've closed the idea of doing hons from my memory. Truely, its a great oppurtunity doing hons and stuff, but somehow on the other side of me. I feel a little tired on doing what geologist have to do. Exhausted! Plus, last time I talked to my best buddy, she said, Malaysia is more in need of workers than Australia. Plus, after seeing how the sisters progressed, I think they are far more better than me, and they can sail the boat to its destination.


What do I really really want


The same questions pops up again. And, I really dont know whats the answer. Who cares what I want??? We dont usually get what we want. But I only hope that, no matter whether I want it or not... Allah will make it easy for me. That's it!!!


So....
hmmm, possibly tonight, I will musyuwarah with all the international consulate. So, be ready eh! Then... I dont know.


But, out of everything... I think I want to take the scholarship. And if I got it, insyaAllah at least 10% of it will be to Brisi's.. So, Allah please.. if that is the best for me.. Make it easy.. If its not, take it away from me, and make me redha on what ever things that u've been decide for me. Im truly yours!!!


So What's next


heheheh I haven't had a life as a "manusia" for a longgggg time. So, stuff that I wanna do
- cooking (guess how long I havent been cooking the realll food!!!)
- baking (miss my yummy choc cake)
- sewing (i got one kain tak sew lagi)
- finish off the knitting stuff (tangguh dari last year)
- sleeping at the sisters place (i miss you dennise!!)
- basically, do what supposed "normal human" do..
- composing (heheheh something for everybody)
.... and the list goes and on and on and on....

Tuesday, November 16, 2004


Im in total dilemma.. help me!!!! Can korang think this stuff for me as well
Selamat Kimah


Congratulations on receiving the summer scholarship from UQ. When do you have time to talk about possible projects? Sue Golding and I have a project that we would like you to consider in coal seam methane which looks at coal characteristics that potentially control reservoir permeability. Core is available for logging through Queensland Gas Company (the same company that Ray Johnson works for). The project would entail detailed brightness profiling of coal core and possibly some laboratory analysis.


The project will require field work in central Queensland (Surat Basin, a few hours drive from Brisbane but you will need to stay in the field during weekdays for maybe 2-3 weeks). Your costs will be taken care of (travel, accommodation, living allowance), and both Sue and I will spend time on site with you to ensure everything is set up properly. We can arrange the times to suit your needs and company availability.


The information will contribute to a project that Sue and I want to conduct, and potentially to Ray’s PhD. There is also opportunity to use the data for an Honours thesis. I understand that you have been offered a job in Malaysia, but if you wanted to try and convince your company to do an honours project here, Sue and I are happy to help write letters to the company.


Does this project interest you and are you able to travel? Please contact me or Sue as soon as you can to discuss. I will try to reach you at home but only have a coastal number.


Kind regards


Joan

plus exam tadi sgt susah.. have another paper... semoga Allah permudahkan yg ini.. dah tak larat dahh!!!

Saturday, November 13, 2004

selamat hari raya



selamat hari raya diucapkan kepada semua. But, my hari raya is after 17

15 Dec - Marine Geology
16 Dec - Palaeo (theory)
16 Dec - Palaeo (prac)
17 Dec - Geophysics

all the best to everyone yg bakal menyambut examfitri..

picture: taken at the Crystal Mountain District, Warwick - Ore Deposit Field camp, June, 2004

Thursday, November 11, 2004



ramadhan dah nak habis.. tp mcm sgt sedih..

Friday, November 05, 2004

jumaat yg best


assalamulaikum warahmatullah. selawat dan salam buat rasul junjungan. diharap semua sihat dan sejahtera dan ceria2 selalu. another jumaat... semoga jumaat kini lebih baik dari jumaat lepas.


ramadhan
ramadhan hampir berlalu. 10 malam terakhir ni cepat2 nanti tawaran ditutup. tawaran dibuka kepada semua org Islam, bertahajjud dan menangislah kpd Allah. Jgn lupa mention nama saya sekali dlm doa tu..


Diwajibkan ke atas kamu jihad, walaupun kamu membenci, dan boleh jadi kamu membenci sesuatu sedangkan ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu kasihi sesuatu sedangkan ia buruk bagi kamu, Allah hu ya'lamu wa antum la ta' lamun. (Allah mengetahui sedangkan kamu tidak tahu (Baqarah:216).


dlm Quran yang ada 30 juzuk tu, ayat "kutiba alaikumul qital" ni mmg menjadi ayat favourite sejak mula dengar sehingga lah ke hari ini. Ramadhan hampir berlalu, menguji sama ada ayat di atas telah dicerna ataupun belum dlm diri sendiri.


kawin stuff
alhamdulillah, balik kali ni mmg bnyk la masjid yg bakal terbina, insyaAllah. (sampai lupa2 dah tarikh), tak kurang jugak mereka yg minta cik nur jadi photographer. hmmm... tgk aaa dulu eh, interframe sgt sgt, karang takut org tak tgk pengantin, tp tgk photographer pulak.. :P


perkahwinan insyaAllah, adalah penyatuan dua hati. Dlm surah an-nur suruh kahwinkan lelaki2 yg soleh dgn perempuan2 yg soleh, tp ayat sebelum tu ayat tundukkan pandangan dan jaga kemaluan. Tapi sejauh manakah perkahwinan ini bakal melahirkan pohon sakinah dan menumbuhkan buah mawaddah serta membuahkan zuriat quratun a'yun? Jawapannya kahwin dulu baru tau.


Bagi pendokong-pendokong daawah (mungkin lebih tepat digunakan sbg org yg faham tugas daawah), perkahwinan sekufu, taarifannya lebih ketat lagi. Bercakap soal futur di jalan daawah (gugur di jalan daawah), pelbagai cara Allah uji, kerana yg betul2 make it adalah mereka yang betul-betul kuat dan ingin berpegang teguh pada jalan ini.


Menyingkap sejarah kisah talut dan jalut(rujuk Baqarah:tak ingat ayat berapa), adalah salah satu proses penapisan iman yang dilakukan oleh Allah terhadap tentera-tentera2Nya. Bukti, bahawa penapisan, dan futur benar-benar terjadi, dan bukan di zaman ini sahaja..


hari tu cik nur berbincang dengan my best buddy, and beberapa org penasihat lain, Istikharah yg plg baik adalah istisyarah(musyuarah) (kata beliau). Perkahwinan di satu sudut juga adalah ujian bukan saja bagi mereka yang bekerja, malah kepada org Islam umumnya. Di dalam surah At-Taubah, Allah dah bagi amaran terhadap cinta ke atas sesuatu yg mendahului cinta kepada Allah dan RasulNya dan berjuang di jalan Allah, maka Allah akan datangkan siksaanNya (ayat 24).


Secara kesimpulannya, semoga perkahwinan yg bakal didirikan ini diberkati.. insyaAllah. siramilah perkahwinan itu dengan zikir, bajai ia dengan al-Quran, dan bentenginya dengan istighfar. Semoga lahir tumbuh pohon sakinah, lahir buah mawaddah, dan terbinanya zuriat qurata a'yun. Semoga berbahagia selama-lamanya kepada rakan-rakanku yang bakal melangkah ke alam baru.


tatapan kasut cinderella buat kalian semua :P


down under crystal shoes




wallahualam

Wednesday, November 03, 2004

stuff ill miss most


aku merindui mu


jacaranda aka jack maranda



pic was taken, at the duck pond, somewhere during sept or oct 2003, for anyone who still have the chance to get a glance at another blooming jack next year, here are some tips


they are sgt cantik gile when:
1) lepas hujan
2) after dawn, or dekat maghrib, or cloudy days
3) best angle - cam kat atas ok gak aa, but try to do a pandangan bawah (lupe dah nama dia)
4) bring along some of your mates to do a special pose for the pic..


last but not least.. love you guys... mmuuaahhs


p/s - can i bring jacky and those beautiful girls with me???

Tuesday, November 02, 2004

"if you love someone let it be free... if it comes back to you then its yours... if it doesn't... then it never was..." quote from huda's mom