Tuesday, December 28, 2004

seminggu


Assalamualaikum warahmatullah


selawat dan salam buat rasul junjungan. Maaf kerana sudah lama menyepi. Bnyk cerita ni.. meh citer satu2..


taggy


salwa: I miss u too honey. Contact no (at the moment(no sykt, personal punya takdek duit lagi nak beli walaupun punya la murah dan bersepah) 019-5064323


akim : salam, dan terima kasih. No hakim: 017-4806271
pernah ke bris: bg cik nur semua uncle di sana possesses strong personal qualities, yg baik dijadikan tauladan.
FaZzwaalaikumsalam, sudah alhamdulillah dah dekat 2 minggu dah. Sedih juga mengenangkan pas ni dah takdek nak gi aussie dah…
denise miss you too honey. Sorry I wrote crap in your autograph book. Cam apa je bila pk balik… take care tau nanti…
Kak Suthank you so much kak su.. im gonna miss u heaps..


rabbit hahaha boss2 petronas suka ngorat org ke??? Don’t worry takdek sapa nak ngorat sy ni ha…
bubbly177cik nur ada hasrat utk ke shah alam dan ziarah kawan2 di sana, tp tak tau lagi bila… take care juga tau… insyaAllah ada rezeki jumpa lagi..
hassan kaji jgn tak kaji..


Malaysia nan indah


Alhamdulillah, cik nur dah selamat sampai di Malaysia, 17 Dec 2004, selamat sampai kat bumi m’sia yg tak kurang panasnya dari bne tu.. anyway…dah berapa ribu kali gi klia tu sesat gak lagi.. I strongly believe that klia tu langsung tak user friendly.. especially utk user cam cik nur yg sentiasa blur semacam ni…


cerita dlm flight


dihantar oleh kakak2 yg comel.. dan rabbit serta anak2 kak asma, dan sufian yg sgt best ke airport.. masa ni tak dek la sedih sgt… kepala otak mmg serabut gak laaa… fikir pasal kereta, bank acc.. etc… ada a few stuff lagi tak settle ka aus ni… anyway… tp Allah tu kan maha penyayang.. dia hantar seorang makcik (duduk kat tamat keramat) sebelah cik nur. And makcik ni mmg stok2 makcik btol laaa sembang gila non stop tak ingatnya… bagus aaa makcik2 zaman skarang ni… (tak penat ke ? hatiku berkata??) anyway… alhamdulillah dengan kedatangan makcik tu.. menceriakan suasana cik nur yg first time balik Malaysia sorang2.. sob sob…


dijemput oleh mak, ayah, hafiz, and adik… adik was so baik.. and dlm hati cik nur kata.. biasa aaa ni… sehari je cam ni… nanti tgk aa 3 hari nanti.. kitorang akan menjadi lebih teruk dari anjing ngan kucing…(seperti selalu dia mmg menganggap cik nur sebaya ngan dia sbb dia dah makin tinggi and org lain mmg lagi tinggi and cik nur je laa the most eligible candidate yg dia boleh ajak bergusti..)


seminggu yg dirasakan lama


turun je dr klia terus heading to teluk intan, tak mcm selalu yg akan berjalan2 kat kl.. tp sbb ayah and mak dah nak berangkat maka terus balik rumah.. sampai je rumah… rehat2 jap… lepas zohor.. terus ke jpn dan amik ic baru.. heheh… basically seminggu berlalu terasa sgt lama… sgt terisi… bangun awal dan menguruskan hal2 rumah… org keep coming tak sudah2… and sampai tak menang tangan gak aaa nak layan org dtg lagi.. nak kemas barang parents lagi… mcm2… tp seronok… sbb hidup cam terisi dan mmg tak ingat sgt kesedihan2 yg dah ditinggalkan kat aussie tu…


emotional week


prediction cik nur bahawa kami (adik hafizuddin and me) akan jadi musuh ketat balik setelah 3 hari meleset… kali ni kamceng mmg btol2 kamceng… (tp maybe sbb team dia (hakim) tak ada kat rumah so… the most eligible person to turn to after mak and ayah and hakim is me la kot…


adik: adik nak tidur dengan kak yong je tanak tidur ngan org lain..


kata dia lepas mak ngan ayah berangkat… biasa la kan masa hantar tu… sume org cam sedih dan mengalir la air mata… tp diff with adik… dia baru 8 thn… ditinggalkan.. balik rumah… teresak2 nangis atas katil… sayu beb… memula ingat nak pujuk last2 kita yg tenggelam sama… mmg sayu gila… bayangkan… selama ni yg ada kat rumah… adik.. mak ayah.. and fifi… ayah cerita masa mula2 dia pindah ke rawang pun adik memberontak (tanak gi sekolah.. tanak makan… etc).. so mmg dah kene warning awal2 agar pandai2 la tackle hati budak kecik tu…


esoknya… 22 dec, ada tamrin di shah alam… green light mmg dah lama dpt dah utk pergi.. bahkan… masa tu siap ada org nak hantar terus ke sekolah hira’ lagi… tp… dlm kereta tadi… adik nangis lagi…aduh…
tanya adik: adik tidur la ngan tok..
adik: tak nak!!! (dgn keras)
cik nur: ngan kakak fifi
adik: tak nak!!! Nak tidur ngan kak yong… suruh kakak fifi tidur ngan tok…kak yong tak nak kawan adik ke???
Dia tanya dan membuat muka paling sedih sampai rasa lemah terus…


bincang2 ngan jantung hati…dia dah setuju nak amik notes… and tak jadi pergi akhirnya…
antara daawah dan keluarga


susah kan persoalan ini…tu baru adik… adik yang lahir masa cik nur baru masuk form 1.. masa awal2 keluar dari rumah… adik yang membesarnya bukan depan mata cik nur… 4 years ago masa dia mula nak faham2 sket dunia.. cik nur dah gi aussie… adik yang masih ada mak and ayah…


mcm mana pula kalau anak sendiri???? Susah tu… hati sendiri mmg boleh pujuk ditinggalkan suami… hati anak… tambah lagi budak2…kene buat tamrin kekeluargaan ni.. hehhe (mcm laa dah nak kawin)


so sekarang duk rumah:
1- jaga adik
2- uruskan hal rumah
3- mencari ruang2 menajamkan balik skill2 lama (td satu application guru sandaran telah ditolak—jgn ingat graduate oversea senang nak dpt kerja)
4- tunggu offer from Petronas (anyway I was recommended for a place with Petronas)
5- cuba mengkhatamkan: 1. fizilalil quran 2. the international jew (baca aaa buku ni.. most recommended… )


contact number:
mobile: 019-5064323 (line maxis yg selalu tu telah diterminate…)


akhawatku.. dan pakcik.. and kalau ikhwah ada yg tau


1. contact number dr. haizul atau isteri di batu gajah (hati dah berkarat ni lamo dah tak gi usrah)
2. next programme (tarikh, dan tempat-insyaAllah akan cuba sedaya upaya utk pergi)

Wednesday, December 15, 2004


Graduation
visit: Fotopages
-->


I feel so exhausted.. but here is just a sneak preview on something that happens today... alhamdulillah...



kak ina said: this is so me.. heheh


Tuesday, December 14, 2004

netball


I missed my team...




my team




its time to let you go
its to say goodbye
its no more excuses
no more tears to cry


its been so many changes
i was so confused
all along you were the one
all the time i never knew


i wanted you be happy
my best friend
but its so hard to let you're going now
all that could have been


i always have the memories
should always have you
fate has the way of change it
just when you dont want it to


fly away the change
let love fly away
till love comes again
i'll be okay


life passes so quickly
you got to take your time
you miss what really matters
you missed all the suns


i've spend my life searching
for whats always there
sometime it will be too late
sometime it won't be fair


i won't give up i won't give in
i cant be creative but just might have been
know that my heartfind love again
now its the time to regain


fly away the change
let love fly away
till love comes again
i'll be okay
i'll be okay



masa birthday sarah



Monday, December 13, 2004

it is so hard to say goodbye


Everything changes but memories remain.. something so tender I can't explain


Dec 2000


Seingat cik nur, last paper that day was biology. Pretty happy that cikgu Ranti's targeted questions were coming out. I think I did well on that paper. Then, abih SPM, hari raya AIDILFITRI.


Jan 2001


Balik rumah, I was accepted to join - Program Kepimpinan Tun Razak. (The one that Iznan and Asri went). This is one of the best thing happened in my life. I think lah, because when you're young at that school (well known as SEMESTI), you have a lot of dreams, as for me, one of it was to attend this kursus. And alhamdulillah I got it. (Nanti rajin bebila cerita pasal PKTR - best woo). I meet a lot of great people, very nice friends, and one of my best buddy.


Then balik rumah (dgn demam yg sgt kuat - directly turun je dari janda baik, Pahang), I received a call from Petronas (I was accepted to be one of the 10 students going to Australia early (using the forecast result, before result SPM keluar). I was like... alhamdulillah, but I dont really know whether to go there or not. Because back in my younger days at school, I was one of the doctor wannabe freak. Hehehh. Anyway, I managed to organise everything in a week. Alhamdulillah, I'm with another girl, that I knew at PKTR as well (but she were in the debate team at mozac and muzaffar shah (tp she only smile when i give salaam to her). Rezeki kitorang nak kenal dan jatuh cinta lepas sekolah kan...



huda and me 4 years ago




That was it-something that we call miracle of Allah, that brought me here. We were still in "shocked" but not so much because both of us kind of blur and unaware of what's happening around us. But since then, we were housemate, and best buddy. Because both of us came from "sort of islamic background", we keep reminding each other of what not to do, eventhough we were in this so called "you can do whatever u like country"..


I still remember.. we were saying after we landed at the Brisbane International Airport.
"Eeee tak sangka kita dah kat australia dah kan.."


hehehhe.. something changes but beauty remains... something so tender I can't explain.

Saturday, December 11, 2004

wedding


Wedding


Selamat pengantin baru diucapkan kepada:


tisya dan farid serta zurabika zainuddin dan pasangannya(sorry tak tau nama). Semoga perkahwinan yang terbina ini kekal selamanya, dan bakal menjadi satu taman yg subur di syurga. :) Selamat segalanya.

Sunday, December 05, 2004

balik kampung


Last day online kat my own pc at "my room" in australia


Sudah tidak ada airmata lagi yg bisa ditangisi. Semua?? mcm dah habis je dua tiga minggu yg lalu. tp dua tiga hari lepas cam kuar balik... mmm nanti bebila dia kuar balik aaa ni.


Kisah air mata. Malam ni juga sedih, sbb last night online kat my own pc at my room in australia. Duduk rumah skang ni mmg sedih sbb barang sume dah berkotak2, cam sedih aaa kiranya. So, cs menjadi singgahan utama, then rumah kak ros, then rumah kak fidah.


So, to all my online buddies (dikira dari segi kekerapan dlm masa terdekat ini:
- my sisters (esp salwa, fazz, and huda)-- nanti kita jumpa kat malaysia eh.. insyaAllah
- kak fidah -- selamat menulis dgn baik ya
- muyam - thank you for your time and lawak bodoh and keceriaan kau sepanjang aku tgh sengsorang ni. All the best dude.
- adik - sorry for everything, and thank you for your support, all the best to you too.


Sesapa yg tertinggal sorry eh...


ketika diri mencari sinar
secebis cahaya menerangi laluan
adakalanya langkahku tersasar
tersungkur di lembah kegelapan


bagaikan terdengar bisikan rindu
mengalun kalimah menyapa keinsafahan
kehadiranmu menyentuh kalbu
menyalakan obor keinsafan


tika kukealpaan kau bisikkan
bicara keinsafan kau beri kekuatan
tika aku diuji dgn dugaan
saat ku kehilangan keyakinan
kau nyalakan harapan
saat kumeragukan keampunan tuhan
kau katakan rahmatnya mengatasi segala


dedicate to everybody.. walaupun kengkadang kasih ini dibaja di belakang skrin komputer, tp time tu lah kengkadang tak de "malu" sehingga wujudnya thiqah antara kita... semoga pertemuan ini kekal abadi...

mencuri masa


MASA


"Demi masa, sesungguhnya manusia dalam kerugian. Kecuali yang beriman dan beramal salih dan berpesan pada kebenaran dan berpesan pada kesabaran"


Surah pendek yang hanya mengandungi 3 ayat, menggambarkan satu peraturan hidup yang sempurna bagi manusia sebagaimana yang dikehendaki Islam. "Masa" sama seperti makhluk yang lain, dan memiliki sifat makhluk iaitu ada permulaan dan ada penghujungnya, berbanding dgn sifat Allah yg kekal. "Masa" adalah indikator terpenting dalam kehidupan manusia. "Masa" lebih mahal dari emas dan permata, "masa" adalah kehidupan.


Dan didalam ayat diatas, jelas, sepanjang mana pun kehidupan manusia, hanya ada satu cara dan satu jalan hidup sahaja yang membawa keuntungan dan keselamatan. Dan itulah satu-satunya cara dan jalan hidup yang telah dijelaskan sempadan-sempadannya di dalam surah ini. Selain dari cara hidup ini, HIDUP MANUSIA ADALAH SIA-SIA


i) beriman
ii) amalan yang salih
iii) berpesan pada kebenaran
iv) berpesan pada kesabaran


Duduk sejenak dan berfikir, betapa telah bertahun-tahun masa dihabiskan dengan tidur. Bertahun masa telah dihabiskan dengan makan. Bertahun masa telah dihabiskan dengan menuntut "ilmu sihir". Bertahun-tahun masa dihabiskan dengan hilai tawa, perkara lagha.. dan dosa.... Sungguh bnyk masa dihabiskan dengan mengeluh kepenatan, mengeluh mendapat ujian..Berapa harilah agaknya masa dihabiskan dengan menangisi dosa yang menggunung, meraung dengan keadaan umat yang tenat.


Pesanan kepada yang masih belajar


Masa muda hanya sekali. Ya!! Tidak datang muda setelah tua. Jangan rosakkan masa muda dengan makanan yg haram. Jangan binasakan masa muda dengan hilai tawa yang terlalu banyak. Jangan gelapkan masa muda dengan pandangan yang hina. Kerana masa muda itu sekalilah, hanya ini masanya untuk memahami dan meyelami.. lalu mempraktikkan islam. kerana masa muda itu sekalilah... al-quran itu perlu diteliti sama banyaknya dengan faham dan apply calculus, thermo, mineralogy, dan apa saja subject yg kononnya susah. supaya tidak ada sesal bila sudah tua nanti..


Teringat akan kata-kata seorang sahabat setia... fikrah islam itu letaknya di dalam Al-Quran, bukan di dalam buku-buku fikrah...


Marilah sama-sama menyelami Al-Quran

Thursday, December 02, 2004

sepanjang minggu


assalamualaikum warahmatullah. selawat dan salam buat rasul junjungan... meh kita update dgn cerita ceriti sementara komputer belum disconnected lagi ni..


Graduation


I keep thinking why am I so pushy and degil? For me graduation ceremony and convocation is just a small matter. Bukan la bermakna kita tak menghargainya kan, pergi ke tak pergi, sama je.. graduate jugak. Plus the academic transcript tu yg employer akan tgk, not your graduation picture wearing that "ciplak" jubah and topi 4 segi tu..


Tp, sbb inilah yg mewujudkan perbalahan with my parents. Ye la, when I was thinking about the hiring cost ($AUD 85), and so much I can do with this amount of money, ditambah pulak dengan diri ini yg sememangnya tidak kesah dengan bebenda mcm tu, especially when i was thinking 85 bucks for less than 5 minutes walk of fame is unappropriate and just the waste of money.


But, bukan semua org look at things like I do. Setelah dipujuk (dan baru laaa saya sedar yg saya ni degil sbb gene degil tu turun dari ayah saya.. ehehhe), dan dipujuk oleh my family (mak plays a big role on saying all the stuff tp ayah punya action yg membuatkan saya cair gila sampai terpaksa gak ikut), baru laaa I thought of the other side of the story.


Graduation I think, it meant most to the people around you, especially your family. Barula saya teringat that I was the first in the family to go oversea. And baru laa saya teringat yg how people use me as a model (when my pakcik2 tanya anak2 derang yg umur kecik2 ni.. nak jadi pandai mcm siapa, they all answer me laa... (membuatkan saya terkembang lebih besar dari rumah atuk)). Masa ni laa baru terfikir yg it can be such a big motivation to a lot of people, especially my brothers and sister. Ye laaa takkan la dekat budak2 kecik and your sepupu you want to tunjuk your graduation cert and academic transcript (gile pe???). So, I think a picture of you wearing that "prestigeous gown" and a big smile on your face, with your hands holding the graduation stole and extra accessory like a of bouquet of flower - akan memberi impact yg besar to a lot of people.


Finally, I changed my decision - to go for the graduation ceremony. And bermulalah cerita2 kakakku yg tinggal di sini. Girlish stuff, yg comel gak laaa.. I give big credit to kak ros , kak yanti , and kak fidah for being so comel.


Hari-hari terakhirku...


my fav line: Saya nak kemas rumah...
kak ros: kak ros dengar benda tu dari dua minggu lepas lagi...


another fav (but not so fav line): jom kita climb roof top...
Tp, saya dah usha2 a few places yg rasanya tangganya sampai roof top. Hmmm mission lagi satu sebelum balik..