Tuesday, January 25, 2005


Cerita Hari Raya


Assalamualaikum warahmatullah..selawat dan salam buat rasul junjungan.. Selamat hari raya aidil adha buat semua.. hari raya kali ni… seronok juga, lain dari hari raya yang lain…selalu hari raya ada mak ayah… significantnya mereka, terasa bila nak ke mana2 (ziarah rumah family), kene buat sendiri. Berbanding dulu yang membontoti diorang je kan. Sekarang semua kene sendiri laa.. dan kat situ gak bestnya bila drive kereta sendiri, adik2 sedara yang kecik2 (3 to 8 years old), pun suka mengikut kita juga.


maklumlah bak kata ateh, orang muda, lembut pulak tu, ajak ke mana .. ikut je, tak banyak soal macam mak ayah derang. Mak ayah derang (merangkap pakcik2 dan makcik2 saya pulak), happy la. Ingatkan nak melarikan diri dari kerimasan budak2 kat rumah tuk, start je kereta, sedar2 je belakang terus penuh, budak2 ni pun pandai la pulak masuk senyap2. chet.


apa yg lagi seronok, maybe derang tak kenal saya, sbb 1) hari tu raya tak balik, 2) selalunya mmg saya diam je ikut parents, malas nak interframe, skarang ni balik tiba2 reti bawak kereta pulak, mananya adik2 sedara tak mengulit. Anyway… nak share laa antara diolog2 comel budak2


Tasha: kakak, kakak nama apa? (Tanya saya lepas saya baru balik dari solat raya, tgh duduk sambil potong kuku)(tanya dgn malu2).
Saya: Tasha nak kakak nama apa?
Tasha: cakaplah apa nama kakak?
Saya: Tasha.
Tasha: Buat muka pening kepala, tak puas hati ada org nama mcm dia. Mana boleh nama sama. Kakak nama apa?
Saya: last2 saya pun surrender lah, saya jawab lah, kak yong.


seperti ice breaking pulak, dia pun interview saya mcam2, spt, suka makan apa, suka buat apa, suka nyanyi lagu apa, suka tengok cerita apa, heheh comel seyhh budak2 ni…


pastu dia bisik kat sepupu sorang lagi ni, pastu dua2 gelak.
Adlina(nama adik sepupu saya yg lagi sat uni): tanya laaa dia.
Tasha: datang kat saya lalu bisik. (mmg saya tak dengar.)
Pastu dia bisik lagi
Tasha: Kak yong dah kawin ke belum?


hahah geli hati saya, haaiii budak2 pun dah pandai nak tanya org dah kawin ke belum. Dlm cucu atuk yang dah dekat 70 org tu kot (sy mmg lost track berapa org cucu atuk), baru ada sorang je yg dah kahwin. Cucu yg plg tua, 30 thn, yg plg muda, ada laaa kot beberapa bulan.


saya: Tasha rasa…
Tasha: alah cakap lah kak yong dah kawin ke belum.
Nak je saya tanya, apasal kalau tak kawin lagi tasha nak masuk meminang ke? … tapi saya yang malas nak layan lebih2 ni pun, kata laaa tak kawin lagi.
Then derang, “haaaa kan betul” (dan dan je betul)… tak kesah laaa..


di occasion yang lain, di rumah mak long saya yg tak jauh dari rumah atuk saya, (sy lagi suka tidur kat sini, sbb kurang kebisingan budak2, tapi maybe tu dulu bila saya dengan mak ayah saya, bila saya sorang2, budak2 penuhkan belakang kereta.


anak mak long saya ada sorang lelaki, sepupu saya yg sebaya ngan saya. Masa dia tak balik lagi saya tak pakai la tudung, tapi bila dia balik saya pun sarung tudung.
Nurul (kakak tasha): Apsal kak yong pakai tudung.
Dlm hati saya (aduh malasnya nak cerita panjang2,)..
Saya: perempuan aurat sampai mana?
Nurul: semua kecuali muka dan tapak tangan.
Saya: perempuan kan kene tutup aurat… orang lelaki yang boleh kahwin dengan dia tak boleh tgk aurat perempuan kan. Kak yong boleh kahwin dengan abg tan so, kena la tutup aurat.
Nurul: tutup mulut dia, buat muka terkejut gilaa, dan terus lari mendapatkan adiknya.. hahahha budak2. biarlah.


tapi mmg saya kalahlah dgn budak2 ni, derang dah berjaya memujuk saya berjalan merata dunia, hari first raya dah ke supermarket (bawak jalan lebih dekat 10 org budak2 pergi supermarket adalah satu duty yg penat). Esoknya, pergi berkelah sampai ke taiping, dekat dengan bukit larut, siap ajak jalan2 masuk zoo lagi.


exhausted gila, balik rumah sambil hantar makcik ke kg gajah, mmg press minyak sampai 120km/j (sampai makcik saya sound jgn bawak laju2 sgt.), . time ni baru laa saya tau kenapa ayah saya suka bawak kereta laju2.


esoknya, which is hari isnin, which is semalam, saya flat, terus demam, teruk juga sampai muntah2. penangan budak2.


anak-anak singa menjadi kijang yang pengecut


saya sangat sedih, tgk anak2 singa ini. Diorang sangat kuat, kalau ikutkan kederat dan tenaga, mereka punya tenaga lebih besar dari saya. Bahkan ketinggian dan kebesaran badan mereka jauh lebih hebat dari saya. Tapi masa mereka banyak dihabiskan disekitar benda yang bernama mobile phone, dan menjawab sms awek2 serata Malaysia. Ya Allah. Saya sangat takut, takut jika rumah saya dipenuhi dengan kijang2 yang pengecut. Takut jika kijang-kijang di luar sana, menjadi kawan kepada anak-anak singa saya, lalu menjadikan anak-anak singa saya kijang yang pengecut.


Saya melihat adik2 sepupu saya, saya rasa nak ambil mereka, dan didik mereka jadi anak-anak singa yg ditakuti dan digeruni. Mereka jauh lebih sensitive dari kijang2 yang sekitar umurnya dengan saya. Hati mereka masih lembut, dan yg penting, mereka masih lagi mahu mendengar kata. Saya sgt takut suatu hari nanti adik2 saya yang comel2 ni, akan jadi seperti perempuan-perempuan di luar sana, yang begitu senang dan rapuh dimainkan dengan kata-kata org lelaki. Wahai anak-anak singa, sedarlah yang kamu semua sedang dijinakkan untuk dipertonton di zoo-zoo, dan menjadi hamba2 kepada mereka.


kijang yang seronok diperhambakan


Kijang-kijang itu: seronok la kak yong ya, dah habis belajar. Nanti kerja dengan Petronas. Senang hidup
Saya: senyum sahaja, sedih sehingga tidak mampu berkata apa-apa.
Kijang-kijang itu: haaa hangpa nanti, belajar betul2 biar jadi pandai macam kak yong, dpt kerja bagus-bagus, boleh beli kereta besar, boleh beli rumah besar.
Saya: aaarrghh jangan kau racun minda adik-adik aku. Lalu saya memberani kan diri, anak singa perlu berani.
Saya: Tak belajar tinggi-tinggi pun, rezeki Allah yang bagi. Rumah besar, kereta mewah kerja bagus, kalau hidup dibawah telunjuk orang apa gunanya. Kalau hati tak tenang buat apa?
Kijang-kijang itu diam, mungkin tidak faham apa yang saya cuba sampaikan. Wajah-wajah mereka meminta penjelasan.


Saya: Frankly speaking, jika diizinkan Allah saya tidak akan bekerja sebagai geologist.
Saya: Untuk apa saya belajar tinggi-tinggi, jika akhirnya anak-anak saya dijaga oleh orang gaji Indonesia yang tak lepas darjah 3 pun.
Kijang-kijang itu: Tapi tak sayang kah ilmu yang dah belajar, sampai Australia?
Saya: apa tandingannya degree yg saya ada, dan gaji yang bakal saya dapat dengan anak-anak saya?
Kijang-kijang itu: habis tu nanti, nak kerja apa?
Saya: Rasulullah kata, 90% dari sumber ekonomi itu adalah perniagaan. Berniaga sendiri, kita jadi bos sendiri, kita control masa sendiri, ikut telunjuk sendiri.
Kijang-kijang itu: ikut suka kak yong lah.


saya sedih melihat kijang-kijang ini. Mereka seronok diperhambakan. Lihat saja orang cina.. mana ada org cina jadi kuli. Kalau pun mereka yang bekerja membaiki kasut-kasut yang rosak, (kerja-kerja seorang kuli), tapi mereka juga bos kepada pekerjaan mereka sendiri. Macam mana org Melayu nak maju jika seronok bekerja kilang, dan boleh buat over time sampai berjam-jam lamanya. Macam mana org Melayu nak maju jika masih bekerja dibawah telunjuk bangsa lain. On top of everything, mcm mana org islam nak maju jika gembira bekerja dgn somebody and somebody, dapt gaji itu dan ini. Mereka tidak ubah seperti singa-singa yg dahulunya digeruni, tapi sekarang dipertontonkan di zoo dan sarkas2 ciptaan syaitan bertopengkan manusia!

Thursday, January 13, 2005

Hi Kima
I was wondering if you want to work on your term paper and make it
into a presentation at AAPG -
usually people have their own data, but you would have time to find
data before the presentation


The abstract deadline was yesterday, but have a look at the sessions,
choose one, and contact the organizer and ask politely if he would
still accept your contribution


Once he would say yes, I would offer you to assist you (also happy to
be your co-author if you think I am contributing enough - this could
make it easier to find funding for you)


I would definitely register as a student, as you still are now (I
assume) a student, and did the work when you were here
(again, easier to find funding for students)


Let me know what you think, if you get a YES, and if you want to work on this
If you wont be able to get funding, we can still have someone present
your contribution
Anne


p/s: AAPG - American Association of Petroleum Geologist



something that I've dreamed of sometime ago.. hmm nak ke taknak nak ke taknak nak ke taknak???Tak rasa pun research saya good enough untuk dihantar ke conference yang besar.. hmmmmmmm

Wednesday, January 05, 2005

cerita




dialog comel


tgh menonton the apprentice, grand finale season 1. lalu keluar satu suara
"kak yong ape ni tgk cerita org pakai seksi2"
"eh ni apprentice, dia bukan nak cerita pasal org tu, cerita ni takpe"
"ala sama je laaa seksi jugak, tu nampak ketiak tu"
lalu sy pun tutup mata dia
"ala apsal ni, kalau adik tak boleh tgk, kak yong pun tak boleh la jugak!!"


chatting dgn seorang kawan sekolah yg baru kawin
"kimah cam mana ni kita tak reti masak"
dlm hati "heheh sapa yg kawin sebenarnya.. awak tanya kat org yg tak kawin lagi laa"
tp "haa kita bagi resepi yg senang gila tp nanti sume org suke.. nak tak?"


after that..lalu keluarlaa dialog2 org kawin yg lain.. meminta nasihat dan sungguh comel... lagi laaa meleret je senyum ni.. wei makcik... kita tak kawin lagi laaaa.. anyway honey... semoga berbahagia.. aku happy dengar kau happy!!!

Sunday, January 02, 2005

cerita seminggu


selamat tinggal 2004


soalan cepu mas setiap kali jumpa org ketika di Malaysia, sama ada maya atau alam nyata..
so what’s your next plan” ? contoh soalan cikgu feizatul yg ditemukan kat market besar teluk intan.
“sekarang ni duduk rumah, baby sitting”
“haa bagusla tu belajar masak sekali” katanya lagi..sambil menunjuk tangan dekat nenek yg tgh sibuk memilih ikan.
hehehe. Yes teacher!! Tp rasanya kaki ni menekan pedal minyak lagi laju dari ke dapur… familiarise myself dgn kereta manual. Cuak gak bawak… tapi sbb power stereng kan… lagi best aaa bawak dari kereta ford hijauku itu…


episode kekejaman


2004 berlalu… meh reflect balik… rasanya hish bnyk dah episode kekejaman manusia terlaksana.. rasanya at least lebih dari satu hati dah frust giler… best buddy cik nur yg kat japan cakap…
“bukan setakat frust.. kalau aku mmg aku cari kau sampai lubang cacing. Mmg aku akan bunuh kau”
“kau nak bunuh aku??” tanya dgn nada tak percaya
“bukan setakat aku nak tgk kau mati.. tapi biar kau mati dalm kekejaman jugak”
wahhh kekejaman dibalas dgn keganasan…


episode kekejaman ini telah menyaksikan banyak pintu yg pecah.. dinding2 yg berkopak2… dan pinggan mangkuk yang dah berkecai… persoalannya…
“apa salah aku??” dgn butanya bertanya kpd my best buddy
“kau really nak tau apa salah kau kimah???”
“yup.. really really giler”
“sbb kau terima proposal.. tapi kau tak main peranan. Titik!!”


fuh terdiam, dan terduduk. Mmg sukar kita nak duga hati org. kadang2 kita ingat menda ni biasa2 sj.
“kepala otak .. mangkuk ayun kau biasa!!!”
“kau terima proposal dia!!!” kata best buddy lagi. Turut sama-sama merasai bahang api yang membara.
“apa yang perlu aku buat?”
“buat tak tau je.. org tgh berapi tu. Jangan kau tabur minyak pulak”
“nasib baik jauh di mata. Kalau tidak mesti kau yg kurus kering tu dah tak wujud kat dunia ni.”


“kenapa kau tak jadi je macam perempuan lain. Yg seronok bila dibelai.. dimanja.. etc?”
“kenapa kau cold hearted sgt?” tanyanya lagi
“ntah laaaa aku dah lama menguburkan perasaan2 tu. Tatau dah nisan dia kat mana…”


orang putih itu


“what’s the biggest thing you learn in Australia kima?” tanya seorang sahabat, berbangsa orang putih.
Saya pandang mata dia. Arrghhh andainya kau islam. Saya akan merinduinya, mata itu yg selalu bagi semangat pd saya, di tengah org2 lain di department memandang saya dengan pandangan sinis. Mata itu mengatakan, teruskan. Walaupun kami berlainan akidah. Dia bertuhankan dirinya, seperti kebanyakan org putih yg lain. Yg sudah lama meninggalkan ajaran jesus Christ.
“I see islam in you and most of Australian, but not in Malaysian especially malay” balas saya. Dia tersentak, bagaikan dengar sesuatu yg baru. Padahal saya sudah lama menceritakan tentang kesukaan saya terhadap bangsa org putih itu pada dia.


Di sana, saya melihat kebebasan bersuara. Di sana, saya tidak pernah ragu-ragu untuk keluar bersendirian. Di sana, saya melihat keberanian, walaupun saiz fizikal mereka tak sebesar mana. Walaupun mereka memanggil pensyarah dengan nama pertamanya, tanpa mengenakan sebarang gelaran, namun, pensyarah itu dihormati.
“Allah melihat semua manusia sama, baik yg miskin atau yang kaya” kata Bilal bin Rabah kepada rakan hambanya apabila ditanya tentang ajaran Rasulullah. Dan persamaan ini saya lihat di sana. Di sana, saya melihat kekayaan bumi diagihkan sama rata. Walaupun institusi kekeluargaannya sudah lama bobrok, namun apa kurangnya dengan Malaysia sekarang? Bagus sgtkah institusi kekeluargaan Malaysia sehingga hendak dibanggakan????


Apabila saya pulang ke Malaysia, cerita Melayu pertama yang saya tonton, menceritakan tentang, kasih sayang, cinta, dengki dan dendam. Dan bila bukak channel lain, itulah juga tema cerita-cerita Melayu zaman sekarang. Arghhh org Melayu bodoh. Tak ada cerita lainkah yg korang nak buat? Why are they so pathetic??? Cerita dongeng puteri gunung ledang hampeh tahap cipan itu yg dibangga-banggakan.


kalau nak buat cerita cinta-cinta juga, kenapa tak dilakarkan kisah percintaan yusof dan zulaikha zaman moden. Ramai lagi isteri solehah, dan suami yang soleh di luar sana, mengapa tak tonjolkan kisah percintaan mereka, yg telah menghasilkan zuriat qurata’ ayun?


Kalau Melayu terus begini, jangan mimpi nakkan perpaduan bangsa Malaysia. Memang patut pun isu social contract itu dimansuhkan, siapa yang berusaha, beri saja pada mereka. Siapa yang malas untuk apa diberikan pertolongan? Buang masa sahaja! Biarkan mereka terus tertindas. Rasakan! Jangan mimpi pusat serenti akan berkurangan.


Org Melayu perlukan suntikan baru. Suntikan ini telah lama, tapi jarang2 disuntik. Suntikan ini telah lama terbukti, semenjak 1400 tahun yang lalu. Tanya saja kepada setiap penganut ajaran ini, semua setuju suntikan itu telah membawa kepada kegemilangan tamandun manusia. Namun mengapa tidak mahu menerima suntikan itu lagi?? Mengapa???


“mengapa gejala social makin meningkat ustaz, sedangkan ceramah-ceramah dan forum-forum agama sering dilakukan” tanya mior hafizan dalam salah satu forum perdana ehwal islam.
Cik mior… tidak nampakkah anda shopping complex yg tumbuh bak cendawan selepas hujan. Butakah mata anda dengan so called “entertainment” di kaca tv. Bila setiap hari disogokkan dengan kalimah2 cinta. Itulah kesannya.


Cerita Hindustan lagi satu bullshit terbesar! Bukan lagi menyogokkan kalimah2 cinta, bahkan mmg tujuannya utk memesongkan akidah. Tgk je la si shah rukh khan tu asyik kata apa bila ditanya pasal cinta
“saya mengikut kehendak hati saya!”
di cerita yg lain “ saya hanya percaya kpd hati ini”
cis bedebah kau!!!! Mmg la nampak cam, ala aku ikut kata hati. Sapa hati kau yg kau nak ikut? Tgk trick kat sini.. 1) ikut kehendak … yg hanya perlu kita sami’na wa atho’na (tunduk dan patuh) aka ikut kehendak.. hanya pada Allah. 2) percaya… yg hanya kita perlu percaya hanya pada Allah. Arrghhh berapa bnyk akidah org yg kau nak rosakkan!!! Wei lembaga penapisan, buta ke?????


skarang ni cerita indon lagi satu bullshit besar nak kalahkan cerita Hindustan. Selamba badak taik kucing je bagi lulus scene kissing. Ala yg citer org putih tu dicut2 pulak. Bongok! Sama je la scene dia kan. Nak tayang satu tayang je la semua. Arrghhh tensionnya kepala otak!!!! Boleh tak korang paham. They are so much bigger thing that we have to worry about rather than those bullshit unwanted piece of shit in the tv. Yang kumpulan nasyid kontemperory ni lagi satu, sonok benar laaaaa nyanyi lagu cinta2. kononnya bercinta ala islam hadhari la. Hish tak paham tul!


fuh, tension gila.. rasa nak nangis pun ada. Blog ni mmg menjadi tempat pelepas tension! Langkah2 segera harus dijalankan. Eeiii sudah2 laaa cik nur ooiii… bawak bersabar… dlm hati…”nasib baik dah habis belajar….”


cerita less tension sket


buah hati pengarang jantungku di rumah.. nama dia azizul hafizuddin, dok asyik nak tgk cerita Muhammad utusan terakhir. Alhamdulillah at least dah kurang tgk vcd2 lain. Soalan2 yg asyik dia tanya…
“kak yong, apasal dlm cerita ni dia tak tunjuk Rasulullah, adik nak sgt tgk rasulullah mcm mana.”
“kak yong abu talib tu pun org penting jugak, tapi kenapa dia tunjuk muka abu talib?”
“kak yong mati syahid tu seronok tak?”
“kak yong jom kita pergi mekah, boleh kita tgk tempat lahir rasulullah,”
“kak yong, mak ngan ayah dekat dengan tpt rasulullah la kan”
tu tak campur lagi dgn dialog2 yg dia hafal.


dalam dada, lega sikit tgk budak ni suka memenda cam ni. Alhamdulillah. Tp yg lagi lawak nya… cik nur ada laaa dlm berapa bnyk buku tak baca lagi.. list buku tak habis baca lagi
1) fizilail – syed qutb
2) the international jew complete version – henry ford
3) muntalaq – Muhammad al Rashid
4) history of islam
5) youth problem and how to overcome it – Islamic council mana tah.
6) Muslim marriage guide - ruqayya waris maqsood
Tgh2 duk bukak buku2 dan susun, datang la seorang makhluk Allah yg kecil itu.


“kak yong ada tak buku yg nipis2 sikit, adik nak baca.”
Dan tangan dia pun mula la mencari2 buku2 yg nipis di kalangan buku2 yg tebal2 dan banyak2 tu.
“kak yong tak dek ke buku rasulullah yang nipis2?” sambil mata dia terkelip-kelip, dan mulut dia terkebil2 nak sebut fiqh-sirah.
Buku2 yg kecik ni tau je la kan.. bacaan berat2… lastly dia amik buku DAAWAH FARDHIAH and terus baca. Nak tergelak pun ada gak tgk budak umur 8 thn baca buku daawah fardhiah. Lepas tu pening2 kepala tak paham. Amik pulak buku SHAHADATUL HAQ hahha lagi laa tak paham. Bila diberi mihwar, yg di sebut WIHMAR oleh adik tak nak pulak.
Rasanya dulu ada buku2 rasulullah dan nabi2 lain yg mak beli utk cik nur. Tapi bila dah tua ni, lupa plak buku2 dah pergi mana.
“kak yong mcm mana kak yong tau banyk sgt pasal rasulullah?”
“kita kene banyak membaca. Dah tgk movie, baca buku pulak. Tu pun bnyk lagi yg kak yong tak tau. Bnyk sgt!”


insyaAllah adik, nanti kak yong belikan buku nipis2 pasal rasulullah kat adik. Tp adik kene janji baca sampai habis!