Saturday, February 12, 2005


salam maal hijrah


assalamualaikum warahmatullah, selawat dan salam buat rasul junjungan. Selama lebih sebulan tidak keluar dari teluk intan dan ikut program, alhamdulillah hr selasa hari tu Allah izinkan. masyaAllah akhawat2 ramai sungguh yg mantap2. Tabik gelombang. Konvensyen wanita ISMA, bnyk betul yg dipelajari. Kebanyakkan yg dtg adalah para daeiah yg merangkap ibu kepada anak2 lebih kurang 8 ke 12 orang.


apabila masalah2 kekeluargaan ini diutarakan, terasa mmg patut pun tak kawin2 lagi. Hehehe, gila bnyk cabaran dan dugaan. Sgt bnyk kene belajar. insyaAllah, dlm proses pembelajaran.


kerja


cerita kedua, saya sudah dpt offer letter dari Petronas. Dikehendaki memulakan tugas pada 1 Mac. Jawatan sbg Eksekutif (Geoscientist), di Jabatan Explorasi Petronas Carigali, di Petronas Twin Tower. Hopefully tak pindah2. bersembang dengan akhawat shah alam, dia ingatkan saya perbanyakkan infaq terutama bila dah kerja nanti. Itu juga nasihat suria. Hutang saya pada pakcik di Brisbane hari tu insyaAllah akan saya langsaikan. So jawatan guru sandaran tu, akan digive up dalam masa 2 minggu ini. Tak lama lagi saya jadi orang kl lah. Ya Allah tentukanlah hanya yang terbaik untukku.


Takut??


dulu masa di aussie ada seorang manusia yang mengekspresskan ketakutannya terhadap kerjaya yang bakal saya pegang tidak lama lagi. Baru2 ini juga, ada lagi mereka yang berasa takut. Ya Allah, tentukanlah yang terbaik untukku.


Muharram


salam maal hijrah kepada semua, 1426 Hijriah. Hijrah kali ini, ada lebih bnyk lagi tenaga yg harus dicurahkan untuk daawah. Di awal muharram ini juga telah mencatatkan lagi satu sejarah di rumah umi yang sgt menenangkan. Moga Allah guide us to make the best decision. Kepada yang sambut birthday pada satu muharram, juga selamat hari jadi. Birthday saya 9 muharram nanti. masyaAllah, walaupun org duk kata, “muka macam sweet 17”, tapi hakikatnya sudah 22 thn ikut kalender islam.


awal2 rasulullah sampai ke madinah, baginda mempersaudarakan muhajirin dan ansar. So, benda yg plg sgt kita kene buat muharram ini adalah membina ukhuwah. Mantapkan ukhuwah, perkasakan daawah.

Thursday, February 03, 2005


Back to school!!!


Assalamualaikum warahmatullah. Hehehe, by looking at the title I presume some people might think that I went to SEMESTI and meet the teachers there. Well, tetttt, wrong answer. Today, 3 Feb. 05, I’m officially went back to school, as a teacher. Well, my GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) permohonan was fwded to my neighbour’s school, then I went to the interview process sometime ago, and JPN luluskan, then sy pun disuruh melapor diri di Sekolah Menengah Dato’ Sagor, Langkap (quite far jugak la from my house), as a chemistry teacher.


it turns out that, I’m the only chem teacher at that school, so automatically, I was appointed as the Ketua Panitia Kimia of that school. Although my role is just a guru sandaran, but ajaring 4 chemistry classes, 1 kelas moral, and 1 class BM kat sekolah yg totally jauh gila dari SEMESTI is sort of a tough role la jugak.


can you imagine, a petite girl, masuk kelas and ajar. Those budak2, are even bigger than me. Kat Memana je saya jalan, I heard someone say “eh cikgu baru , cikgu baru”, and in each class that I went in to, bebudak laki, memang tak malu to ask openly in the class, “Cikgu, berapa umur cikgu,” tapi budak2 perempuan, jumpa me privately after class just to ask about my age. Then they was like, “cikgu sangat muda”. Hehhehe so the very funny.


untuk lebih menerukkan keadaan, I actually said that I’m 21 instead of 22. well, im still 21, and let me feel like being 21 until the time comes laa kan. Even the teachers pun wondering about my age.


Besides that, I have to do kelas tambahan for those kids. Just imagine, diorang tak dek cikgu kimia utk yg form 5 dari bulan 6 yg lalu. Derang hnya sempat mengajar bab form 4 sampai jadual berkala je. Then bila saya tanya pasal siri elektrochem and stuff like that sbb form 5 kan bnyk kene faham yg form 4, sume depa tak tau. plus dah sebulan derang tak dek cikgu chem.. so… that means I have to work hard to make sure I can cover a lot of things, and those kids didn’t leave with a don’t know answer masa masuk amik exam nanti.


lagi.. heheh pengetua approaches me, and say that I have to do kelas tambahan, and cikgu BM minta I latih pasukan bahas… wawawa… so bnyk kerja dong. Debate, was one of my greatest satisfaction in high school. Eventhough im not as good as those names, like mayang sari, ikram, iznan, yopesh, aimi, etc… but it was one of the best moment happened in my life. I really missed those good all days I had at school.


lagi… I asked the guru panitia of pendidikan moral nak ajar apa kan? And he was very blur tatau nak ajar apa. Then dia jawab, cikgu ajar saja… haaahahha jangan, nanti aku ajar nanti…


So, may Allah make it easy for me. Semoga saya ada benda nak bagi those kids. Semoga they take not just my knowledge, but everything I have to give. Semoga Allah mudahkan derang terima ilmu saya amen.


wallahualam.

Wednesday, February 02, 2005


Assalamualaikum warahmatullah


Alhamdulillah, ahad lepas sy dah jumpa dengan akhawat kawasan yg lain, ada beberapa org dah kenal sebelum ni, kak awa dan kak nor kenal di sabak bernam, cikgu masliza juga ada, makcik najlah selama ni dengar nama saya dari anak dia shj, ahad hr tu dah jumpa orgnya.


dunia ini kecil


ukhti hikmah (bc btol2), sy kenal di sabak bernam, ukhti hikmah anak makcik najlah, makcik najlah kenal saya melalui anak sulung dia, abd halim (dulu budak saina), rupanya abd halim ni kawan baik azmah yassin, dan salah seorang penonton debate semi final semesti vs saina di Muhammad jiwa, juga merupakan salah seorang yg melihat saya nangis dengan teruknya sekali lepas kalah petang itu. Hehehe kecikkan dunia..


bila tgk org local buat kerja, walaupun mcm tak nampak, tp bnyk gile kerja, especially bila masuk usrah mak2 ni, diorang la plan usrah tulab (remaja), diorang juga plan aktiviti aulad (kanak2 kecil). Sy dengan selambanya meregister adik saya suruh masuk gak aktiviti utk aulad.. heheh..


high achievers


org2 high achievers ni selalunya intermedating. Saya kenal sgt dengan org2 mcm ni. Derang ni bila derang dah into something, mmg dunia derang bleh lupa gak aaa. Bab makan, org2 cam ni mmg senang je, sgt ala kadar bila mereka dah start buat kerja. Hubungan dgn org lain.. yg tak berkepentingan mmg kengkadang dilupakan. Dan kadang2 berlaku konflik antaraa org2 mcm ni dgn org2 yg bit more relax dr derang. Kengkadang derang ni tenang tau, nampak tenang, tapi hati sentiasa membara.. arrhh biarkanlah derang, saya Cuma berdoa agar semangat derang ni disalurkan pada saluran yang sepatutnya


saluran islam dan saluran daawah adalah saluran yg sepatutnya. Dlm dunia ni ada dua tarikan, tarikan iman, yg menjurus kpd kesungguhan dan kesedaran thdp tanggungjawab serta tarikan syaitan, yg menghiasi cintanya pd dunia, yg menyebabkan dia malas, suka berangan, dan berlengah-lengah dlm mempelajari sesuatu yg tidak diketahui.


so reflek balik diri sendiri, kalau ada salah satu dari ciri di atas, bermakna kemungkinan utk berada dlm tarikan syaitan itu tinggi. Kadang-kadang syaitan ni pandai tau, dia jadikan org high achievers ni seronok dengan kerja2 dunia, lalu bila nak buat kerja yg sepatutnya org2 ni layu dan komitment yg diberikan bukan lagi 110% seperti selalu.


menangislah sekarang, kerana mungkin esok tiada lagi


dalam dunia ini, bnyk menda yg kita hanya dpt buat sekali, tiada ulangan untuk kali kedua. Bahkan kehidupan di dunia ini juga sekali. Lepas tu kita akan masuk satu alam lain pula, untuk melengkapkan cycle alam yg perlu dilalui oleh seorang insan bila dia dah masuk ke alam dunia. By knowing that life only come once, jam 19:34:39 1 Feb. 05 only come once, and when it passed it will never ever come back again.


when we have this at the back of our mind, insyaAllah we will appreciate every breath that Allah gave us. Tanya diri sendiri, apa yg kita sedang buat ketika Allah memberi peluang untuk bernafas kali ke 20 000 000 000 kali. Arghh, nafas itu sudahkah ia berlalu atau mungkinkah kita tak sempat nak rasa pun kita tidak tahu. Setiap udara yang masuk ke dalam hidung melalui saluran penafasan lalu diambil oleh darah dan menyebabkan badan kita bergerak adalah hutang. Hutang yang hanya akan terbayar jika kita menggunakan gerakan itu ke jalan islam dan daawah!


argghhh bnyk gila hutang kita. Langsaikan segera kerana mungkin nafas terakhir kita dua jam dari sekarang. Kerana mungkin peluang terakhir untuk melangsaikan hutang itu adalah sekarang, jika esok tiada lagi, menangis air mata darah pun ia tidak dapat mengubah apa2.


wallahualam