Tuesday, March 29, 2005

ijlis bina nu'min saah


ijlis bina nu'min sa'ah

Semalam, another earthquake strike Sumatera. This new gempa has made a lot of nations terjaga sekali lagi dari keadaan yg baru2 nak tidur. Di dalam kekalutan ini, ramai pemimpin negara, duduk dan bersidang, lalu membincangkan langkah awal yg perlu diambil.


"Kita perlu membuat sistem amaran awal yang segera"


Cik nur kata= gempa itu lah sistem amaran awal Allah. Nak kata yang alam ini merana kerana manusia tak laksanakan tugas sebagai khalifah nya. Dulu dah ada gempa, tapi manusia lupa, instead of balik dan lihat siapa pencipta gempa, manusia buat konsert tsunami.


Sejauh mana sistem amaran awal berkesan untuk mengelakkan kemusnahan dari gempa. Jika ada satu sistem awal, yg dapat membuat prediction akan berlakunya gempa 1 jam dari sekarang di bumi Permata ini, atau di Malaysia yang "permai" ini, sempatkah kita untuk lari daripadanya?


Islam mengajar kita untuk percaya kepada qada' dan qadar. Segala yang berlaku adalah ketentuan Allah. Jika ajal kita 2 jam dari sekarang, pasti kita akan pergi, walaupun tidak ada gempa. Apa guna sistem amaran awal. Untuk selamatkan nyawa? Atau harta benda?


dikala mereka menyarankan untuk mewujudkan sistem amaran awal gempa, cik nur nak cadang:


mari kita duduk dan beriman sejenak


kata seorang sahabat kepada sahabatnya yg lain (cik nur tak ingat siapa). Mati adalah pasti. Maka mati adalah matlamat kita. Setiap hari Allah memberi kita peluang melihat sistem amaran awal mati. Terutama sekali dalam dunia globalisasi ini. Letupan yang baru berlaku di Texas, dalam masa kurang dari setengah jam, Malaysia dah tahu. Dan setiap hari jugalah, Allah memberi kita peluang sekurang-kurangnya 5 kali sehari untuk mengadapnya, dan kata "Ya Allah, sesungguhnya solatku, hidupku dan matiku hanya untuk mu"


ijlis bina nu'min saah. hanya sejenak yang diperlukan utk kita duduk dan beriman kepada Allah. InsyaAllah ini bakal dijadikan bekalan apabila ada gempa yg melanda. Malah lebih hebat dari gempa, jika sejenak itu benar-benar dimanfaatkan utk beriman kepada Allah, cik nur pasti, kita dapat mengharungi cabaran yang lebih hebat dari gempa.


Ya Allah kau permudahkanlah kami dalam menyampaikan risalahMu di bumi ini. ameen




Wednesday, March 23, 2005


Assalamualaikum warahmatullah
Selawat dan salam buat rasul junjungan. Its been a while since last time I wrote in here. It's been a while jugak, I haven't check this page. A few major changes happens in my life. But, alhamdulillah, I'll get through it.


Taggy
Kak Su: Thank you very much for the support sis. I'm missing you here. InsyaAllah, I'm at Tower 2 KLCC, so if you're coming to malaysia, dont hesitate to contact me kay.


danesz: Thank you dear, hey, How's our green car doing??? take care of it for me kay.
makiko: Thank you. All the best to you too.
lokpi: I'm in malaysia lah.
suria: I miss you too honey. Utilise your last moment in australia. Its a 1000 dollar worth of experience.


hazaro: Aah alhamdulillah, saya kat T2, KLCC with Carigali.
Omar: Thank you. May Allah bless you.
nani: habaq baik.
yanti: khabar baik
faizi: Terima kasih. Sorry I can't attend to your quaries. maybe later.


zaidi: Waalaikumsalam
nani: salam perkenalan juga.
naji: Najiiiiii... hot stuff la kau!!!!
usu: Sorry lambat check.


rabbito: alhamdulillah. belajar rajin2 tau.
adik: good. cool, take that challenge and work on it.
aishah: kem salam balik kat dia.


Some news
I've started my new job as an executive at Petronas Carigali on the 1st march 2005. Currently, doing my orientation program at permata. Alhamdulillah there's other australian graduates, i knew them during last year's reorientation program.


making new friends here at permata. yah, I'm in tower 2 klcc, level 15, so whoever drop by at klcc, and got nothing to do, you can come and harrass me during my lunch hour la kan.


Apa lagi... Yah, that's pretty much it. I miss a lot of things actually. but on top of everything, i'm enjoying myself. jaga diri, hiasi peribadi ppl!.