Saturday, October 29, 2005

jauh berjalan



jauh berjalan...



Venue: Baram River, Miri Sarawak.





Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan); yang ini tawar lagi segar dan yang lain asin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalangi25:53


Atau siapakah yang telah menjadikan bumi sebagai tempat berdiam, dan yang menjadikan sungai-sungai di celah-celahnya, dan yang menjadikan gunung-gunung untuk (mengokohkan) nya dan menjadikan suatu pemisah antara dua laut? Apakah di samping Allah ada tuhan (yang lain)? Bahkan (sebenarnya) kebanyakan dari mereka tidak mengetahui.27:61


Dia membiarkan dua lautan mengalir yang keduanya kemudian bertemu,antara keduanya ada batas yang tidak dilampaui oleh masing-masing.55:19-20


Dulu masa belajar, gambar mcm ni lecturer cik nur yang tunjuk, ambil dari atas, somewhere in africa rasanya.. kali ni.. cik nur tgk dgn mata kepala sendiri.. dan siap main2 air tu lagi... masyaAllah... di mana2 ada sign of Allah tapi hanya pada mereka yang ingin berfikir


saya rasa sungguh tenang duduk di Miri. Menghabiskan ramadhan di Miri. Semoga Allah ampunkan dosa-dosa yang lalu. Semoga Allah jaga hati ini dari segala maksiat. Ramadhan adalah bulan tarbiyah. Tarbiyah bagi hati.Azam after ramadhan - tanak ulang kesilapan before ramadhan!


Sangat cepat masa telah berlalu. Antara Ramadhan lepas dengan Ramadhan hr ini, macam2 yang terjadi. Serata malaysia dah jajah. Pelbagai orang dari segenap pelusuk masyarakat saya jumpa... Cepatnya....Yesterday was the last day at uni for my dearest sisters. Rindu sangat. Sangat sangat.

Wednesday, October 05, 2005

Assalamualaikum warahmatullah

Selawat dan salam buat Rasul Junjungan.

Lama rasanya x post entry di sini. Rasa macam lost touch la pulak. Alhamdulillah, rasanya insyaAllah lepas2 ni saya akan selalu postkan entry di sini. Ada effect jugak kot kat diri sendiri bila ada menda dlm kepala otak ni x boleh dikeluarkan. Menulis adalah salah satu cara yang senang untuk keluarkan apa yg bersarang di hati dan di dalam kepala otak. Entry2 di bawah adalah kesan daripada ketepuan hidup semenjak dua menjak ni.

Offshore

Beberapa hari yang lepas baru turun dari Offshore Bintulu. Naik kapal x sama mcm naik rig. Naik rig x pening2. Naik kapal, pening gile. Tp ok la jugak sebb muntah sekali je kan. Overall, it was great. The crew was very helpful, maybe saya sorang je client rep yang naik, or maybe sebab saya plg muda, and bnyk sgt tanya. Tapi overall it was great.

Turun je dari kapal, terus naik kapal terbang. Balik rumah mmg flat gila. Tapi sbb tgk semangat kak azah, malam terus bersemangat jumpa adik-adik. Alhamdulillah, insyaAllah, saya hanya doakan bibit-bibit kasih sayang tumbuh dalam jiwa adik-adik ni. Dan untuk keberapa kalinya saya rasa sangat rindu pada huda. Rindu gila.

Pasta

Buat pertama kalinya saya masak pasta di Malaysia. Nak jamu adik-adik, tp adik2 tak reti makan sgt. Tapi mmg syahdu gila laa masa tengah masak. Teringat zaman dolu-dolu kat aussie. Pasta ni adalah makanan yang lebih selalu dimakan berbanding nasi. Dan huda adalah peminat setia pasta saya. Miss you so much.

Catching up

Malangnya hr khamis balik tu mak tak bagi balik rumah. Sbb derang nak visit hafiz kat penang. Baca yassin utk SPM. Ok that means, hr jumaat ni kene tagih kasih sayang kat orang lain pulak. Kak nora jadi mangsa balik dari kerja tu. Tapi on the way nak bawak dia gi makan, got a phone call from anak ura-ura, minta jadi in promt to utk carreer talk kat MCKK, together with yusliza and rahimi. Discuss a few stuff dgn org kat rumah, then after balik dari tazkirah malam tu, kitorang bertolak ke Kuala Kangsar. Heheh spontaneous!!!!

Memori lama pengubat duka????

Eventhough tidur x sampai 3 jam, tapi memang semangat gila, especially bila masuk sekolah. Hati gila berdebar, bukan sebab kene bagi presentation, tapi sebab nak jumpa budak-budak sekolah. Rahimi bwk breakfast kat satu restaurant yg derang kata derang selalu fly time skolah2 dulu. Then masa kitorang sampai sekolah, budak2 MCKK and SERATAS dah ada dalam dewan. Kak DZ, puteri mahirah’s mother pun ada. Then, budak2 SEMESTI datang.

Farid (Petrosains guy), actually mentioned that we drove from KL that night, and sampai dalam kul 4 pagi.

KK, and kak DZ gave some kind of motivational talk to the students, what not to fill in the resume etc. Then, each one of us sort of have to introduce ourselves. The lecture theater environment was like auditorium Bukit Kiara,where half of the hall was dominated by MCKK students. That was the first time after 5 years, I spoke to that kind of ppl again. My hands was shaking when I hold the mic. Cuak gila, dlm hati “takkan la gelabah sampai jadi cam ni???’ but later on I discover, my hands actually shaking when I hold stuff (maybe sbb penat sangat kot).

We created some kind of environment because, Yus ex-SERATAS, Rahimi ex-MCKK, and myself ex-SEMESTI.

Then, Faisal took over the event by presenting, the glamorous, tedious, and the burukness of our job. Been to various part of the world etc.

Then, after break, we had a one to one session with the speakers. 15 minutes for each group. First question ask…. Why did u do geology??? A million dollar question. I don’t know why that day, the atmosphere was so intense, I was so sad, even though that wasn’t the first time I answer the same question. It reminded me to everything I had at school, everybody in Australia. Everything!!!! A spontaneous decision I would say, that we (my dad and I) made 5 years ago, that have shaped me into something today.

Over the lunch, we had a small small talk with BuZai (cikgu SEMESTI). Faisal was actually mengorek rahsia2 saya zaman muda-muda dulu.

Awak debater eh??”
“Awak best student ke?”
“Awak dulu head prefect eh
?’

X hilang lagi rasa sayu dengan soalan2 Faisal, somebody came over, budak MCKK.

“Akak, akak masuk debate final 99 kan?”
“Aah, mana tau?”
“Tengok tape”
“Hehehhe ok.”
“Akak ingat tak Abang Izrin, second speaker MCKK?”
Dlm hati – “Aku kalah ngan dia, mestilah ingat’
“Ingat”
“Dia kirim salam”

I was so shocked, how can Izrin knew that I was there sedangkan, mmg org x pernah pun contact dia semenjak kalah tahun 99 tu. Rupanya that budak sms him.

FLAT

Habis program memang exausted gila. I was kelepek on the way back. Sedar-sedar dah sampai tol Ulu Bernam. Sedar untuk kali kedua dah depan rumah Yus kat bangsar.

Tak habis dengan kesayuan di siang hari, that night a friend cerita dia punya history. A story that is similar to my experience, except that I was the one who’s the heartbreaker. A story that was actually a turning point in my life.

So that night, tidur dlm keadaan sayu. Esoknya, jumpa ‘therapist’. Tapi I couldn’t cerita everything because she was too busy. So, scheduled another appointment with her next week.

After corporate agenda on Monday, I went to the office the next day. But was so exhausted that I think I probably need a week off. After discussion with my ‘therapist’, minta cuti dari hari Rabu sampai Isnin minggu depan. Balik kampong, relax. Miss mak gegilanya. Alhamdulillah, terubat rindu. I’m recovering.